Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Zdravie
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Menej soli v strave pomáha znižovať krvný tlak dátum pridania
21-02-2008


Podľa známej rozprávky by mala byť soľ nad zlato. Táto typická súčasť väčšiny pokrmov je však vo veľkom množstve zdraviu škodlivá.



Napriek tomu, že maximálna odporúčaná dávka soli na deň je šesť gramov, dospelý človek v súčasnosti prijíma viac, než dvojnásobok. Sodík v soli spôsobuje zvyšovanie krvného tlaku a v mnohých prípadoch má na svedomí hypertenziu. Sedemdesiatpäť percent konzumovanej soli pochádza zo spracovaných potravín, preto dôležitejšie, než menej soliť pri varení, je znižovať obsah soli pri technologickej príprave potravín. "Výrobcovia potravín sa bránia tým, že výrobok stratí chuť. Vedci ale dokázali, že o 10 až 20 percent soli menej nezmení chuť jedla," povedal na dnešnej tlačovej besede predseda Slovenskej ligy proti hypertenzii Štefan Farský.

Aj keď zníženie tlaku po redukcii príjmu soli u jednotlivcov nemusí byť výrazný, pokles krvného tlaku o niekoľko milimetrov vo veľkej populácii znamená dôležité zmeny v oblasti kardiovaskulárnych ochorení. Svetlým príkladom je Fínsko, kde za posledných 30 rokov klesol príjem soli o 30 až 35 percent a zároveň v populácii vo veku do 65 rokov poklesla úmrtnosť na mozgovo-cievne príhody a koronárne choroby o 75 až 80 percent. V USA sa príjem soli zvýšil a rovnako stúpli prípady obezity.

Na Slovensku konzumenti nemajú dostatok informácií o škodlivosti zvýšeného príjmu soli a rovnako neexistuje spôsob, ako by sa dozvedeli o obsahu soli v potravinách. Podľa Farského by situáciu mohlo vyriešiť uzákonenie kvantitatívneho vyjadrenia na etiketách výrobkov. Slovenská liga proti hypertenzii sa prihlásila do medzinárodnej kampane "World Salt Awareness Week", ktorej cieľom je zvýšiť povedomie obyvateľov o obsahu soli v potravinách.

Len v jednej porcii hydinových párkov s chlebom a horčicou je o 25 percent viac soli, ako je odporúčaná maximálna dávka. Štyristo gramová pizza pokrýva 58 percent dennej dávky, slovenské typické bryndzové halušky 41 percent. Pozor si treba dávať aj na nápoje, najviac sodíka obsahujú minerálne vody.

Autor: webnoviny
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 0




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí)








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio