KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Dobré rady
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Sami sme si strojcom svojho zdravia dátum pridania
18-01-2014


Výživa má veľký vplyv na náš organizmus. Naši predkovia sa živili tým, čo im poskytovala príroda - čerstvým ovocím, zeleninou, obilninami, občas nejakým mäsom. Vývoj a najmä potravinový biznis priniesol aj nevhodné potraviny, ktoré nemajú žiadnu výživovú hodnotu. Sú však prispôsobené tomu, aby nám chutili.



Zo všadiaľ k nám plynú informácie o tom, čo je pre nás správne. Mäso, mlieko, vajcia – raz sú vhodné, inokedy nám ich rozhodne neodporúčajú. aby vzápätí potvrdili ich potrebnosť. Vegetariánstvo, delená strava, rôzne diéty,... Čomu máme veriť a čomu nie? Keď sa zamyslíme nad svojím zdravím a výživou a chceme ju zlepšiť, čo máme robiť?

Vyrába sa už toľko účinných potravinových látok, že ich ťažko spočítame. Vitaminy, stopové prvky, minerály, enzýmy a koenzýmy. Poznáme potrebnú dennú dávku, nuž šup tabletky do seba. Lenže tabletky nie sú riešením príčiny, ale dôsledku. Čím viac bude veda o výžive komplikovanejšia, tým budeme viac zmätení. V tejto uponáhľanej dobe sa nemáme čas zamýšľať nad tým, či je lepšie to alebo ono. Kupujeme jedlo v dobrej viere, že je samozrejmosťou jeho kvalita a chuť. Existuje predsa množstvo potravinárskych firiem, konkurujú si a najlepšou zbraňou je kvalita. Žiaľ, nie je tomu tak.




A preto si musíme strážiť, čo nakupujeme, čo jeme - veď sme predsa zodpovední za naše telo. Telo je obrovská a dokonale nastavená továreň, ktorú ľahko dokážeme odstaviť nesprávnou životosprávou. Ale práve tak jej vieme pomôcť vhodnou potravou.

Jedzme len plnohodnotné potraviny, nie náhrady.

  • Vylúčme alebo aspoň minimalizujme bielu múku (a výrobky z nej) a rafinovaný cukor.
  • Obmedzme soľ (lepšia je s najmenším obsahom chloridu sodného). Pridajme viac čerstvého ovocia a zeleniny.
  • Uprednostňujme biele hydinové mäso, vynechávajme červené. Nezabúdajme na mliečne výrobky, tvaroh, bryndzu a syr.
  • Jedzme častejšie malé množstvá, ale nie viac jedál.
  • Nekombinujme naraz ovocie so zeleninou.
  • Dôležité je veľa piť - vodu, minerálky, bylinkové čaje a ovocné šťavy.


Potom nemusíme kupovat syntetické vitamíny a prepočítavať denné dávky, veď to je také stresujúce. Ak sa budeme riadiť týmito zásadami, potom si z času načas môžeme dať aj vysmážaný rezeň, či slaninu.

Dôležitý je pravidelný pohyb.

Nie každý má čas, alebo nie každému vyhovuje hromadné (verejné) cvičenie. Úplne stačia jednoduché domáce cviky, také ako sme cvičili v škole. Treba si vybrať takú zostavu, aká nám vyhovuje a postupne ju obmieňať alebo pridávať ťažšie prvky. Výborná je kalanetika, tibeťania, strečing, cyklistika, plávanie, tanec, práce na záhrade,...
Pravidelné cvičenie a úprava stravy spravia s naším telom priam zázraky. Budeme sa cítiť a aj vyzerať lepšie.

Autor: Ester Ríklová, foto: FLORA.sk
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 0




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí)








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio