Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Éčka
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Potravinárske chemikálie dátum pridania
21-03-2005


Okrem vplyvu metód pestovania surovín, pôsobí na kvalitu stravy významne aj ich ďalšie spracovanie. Najvýznamnejšie zásahy sú uskutočňované pri priemyselnej potravinárskej výrobe.

Súčasné postupy často znehodnotia určité časti prirodzene sa vyskytujúcích dôležitých zložiek, ako sú vitamíny, minerály, enzýmy, vláknina. Naopak - pridávajú sa látky iné, ktoré sa v pôvodných surovinách nevyskytujú. Pritom ide často o zlúčeniny, ktoré by sme v prírode márne hľadali, pretože si ich vymyslel človek.

E100—E199: farbivá
E200—E299: konzervačné látky
E300—E399: antioxidanty a nutričné doplnky
E400—E499: emulgátory a stabilizátory
E500—E699: soli a kyseliny
E900—E1521: ďalšie látky





Tieto skupiny sa delia na

  • látky prírodné
  • prírodne identické
  • syntetické
  • .

    Synteticky pripravené chemikálie s rovnakým zložením ako prírodný ekvivalent. Sú relatívne menším zlom, než syntetické chemikálie. Všetky tieto látky sú používané až po dôkladnom vyskúšaní účinkov na ľudský organizmus a sú známe ich tzv. podkritické množstvá, v ktorých ešte neškodia organizmu. A tu je problém - výrobca sice pridá napríklad do chleba povolené množstvo sorbanu draselného, ale vy ho súčasne skonzumujete desaťkrát viac súbežne v iných potravinách. Ľudský organizmus (a najmä pečeň) vôbec nie je zvyknutý ani na stopové množstvo chemikálií, ktoré sú navyše dodávané v pravidelných dávkách. Dôsledky? Preplnené alergológie, neurológie, kožné ordinácie a v konečnom dôsledku i onkológie.

    Autor: Zuzana Pravlová
       

    verzia pre tlač

    Reakcie na článok počet príspevkov: 2



    1 fero 02-09-2012 | 21:16:56
    a preco sa to vsetko nezakaze, ked sa o tom vie ze je to skodlive? je to zaujem najbohatsich. ved nech ludia mru, ved je nas ako sraciek!

    2 nero 02-09-2012 | 21:18:13
    a preco sa to vsetko nezakaze, ked sa o tom vie ze je to skodlive? je to zaujem najbohatsich. ved nech ludia mru, ved je nas ako sraciek!




    Vaša reakcia:


    Podpis:


    Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
    (bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
    a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí. Zásady ochrany osobných údajov nájdete TU. )








    Partnerské portále

    Posledné reakcie

    Reklama



    Najdiskutovanejšie

    KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
    Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio ochrana osobných údajov