Súčasné postupy často znehodnotia určité časti prirodzene sa vyskytujúcích dôležitých zložiek, ako sú vitamíny, minerály, enzýmy, vláknina. Naopak - pridávajú sa látky iné, ktoré sa v pôvodných surovinách nevyskytujú. Pritom ide často o zlúčeniny, ktoré by sme v prírode márne hľadali, pretože si ich vymyslel človek.
E100—E199: farbivá
E200—E299: konzervačné látky
E300—E399: antioxidanty a nutričné doplnky
E400—E499: emulgátory a stabilizátory
E500—E699: soli a kyseliny
E900—E1521: ďalšie látky
Tieto skupiny sa delia na
látky prírodné
prírodne identické
syntetické.
Synteticky pripravené chemikálie s rovnakým zložením ako prírodný ekvivalent. Sú relatívne menším zlom, než syntetické chemikálie. Všetky tieto látky sú používané až po dôkladnom vyskúšaní účinkov na ľudský organizmus a sú známe ich tzv. podkritické množstvá, v ktorých ešte neškodia organizmu. A tu je problém - výrobca sice pridá napríklad do chleba povolené množstvo sorbanu draselného, ale vy ho súčasne skonzumujete desaťkrát viac súbežne v iných potravinách. Ľudský organizmus (a najmä pečeň) vôbec nie je zvyknutý ani na stopové množstvo chemikálií, ktoré sú navyše dodávané v pravidelných dávkách. Dôsledky? Preplnené alergológie, neurológie, kožné ordinácie a v konečnom dôsledku i onkológie.