Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Izbové rastliny
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Smútivky v črepníkoch dátum pridania
11-06-2008


Mnohým nám robia vrásky na čele nepríjmné čierne mušky, ktoré vyletujú z črepníkov rastlín. Tieto potvorky sa volajú "smútivky".

SMUTIVKA



Smútivku si nosíme domov
Vajíčka smútivky sa zväčša nachádzajú v substráte, ktorý si prinesieme domov z obchodu. Po vysadení rastliny zalejeme a do 3 dní sa objavia lietajúce mušky. Ich larvy sú veľmi žravé a rastliny doslova zjedia za pomerne krátku dobu. Bojovať proti smútivke sa nedá. Umrie vtedy, keď substrát vyschne. Rastliny by sa museli vybrať, ale už s rizikom, že vajíčka sú v zemine, ktorá obalila korene a po vysedení do správneho substrátu sa objavia opäť.

SMUTIVKA






Ako predchádzať smútivke?
Pri kúpení substrátu, musíme vysadiť iba jeden črepník. Počkáme približne 7 dní a ak po zalievaní rastlín nič nebude vylietavať, je vysoká pravdepodobnosť, že substrát je sterilný. A my môžeme zasadiť rastliny do zvyšného substrátu.

SMUTIVKA


Vyháňame smútivku
Ak už máme smútivku nasťahovanú v črepníkoch, hrozí nám, že sa udomácni i v ostatných zatiaľ nenapadnutých... Za pokus stojí i použitie prípravku CYPER 0,5 EM. Ide o insekticídny prípravok na ničenie obťažujúceho lietajúceho a lezúceho hmyzu v domácnostiach. Prípravok použijeme podľa návodu na postihnuté črepníky - do dvoch dní by sme mali mať po neželaných hosťoch. Alebo môžeme použiť prípravok STENERNEMA FELTIAE (užitočné organizmy) proti larvám smútivky. Celkom uspokojivé výsledky sú i s použitím optických lapačov - žltých lepkavých pásov v črepníkoch, kde sa mušky prilepia.

Autor: Ester Ríklová
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 88



1 Anna 11-06-2008 | 20:32:49
Tiež mám tie potvory. Prečo majú také meno? Lebo prinášajú smútok? Neustále s nimi bojujem, skúsim ten cyper, ci zaberie. Už mi idú na nervy. Len čo mám pocit, že už ich niet, zasa vyletia.

2 alka 20-07-2008 | 13:54:13
co s nimi?existuje aj nechemicky pripravok?

3 Jana 08-09-2008 | 15:59:43
ja už z nich doslova šaliem. Nikdy už nekúpim v obchode zeminu, radšej pôjdem na "krtince".... V záhradkárskych potrebách mi poradili prípravok Almus eko. O ničom. Je to rozprašovač. V návale zlosti a beznádeje som nakoniec obsah fľašky vyliala do krhličky a preliala tým celú rastlinu. Nepomohlo!!!! teraz som na nete čítala , že treba skúsiť Cyper. Vyskúšam, no už prestávam veriť. Najradšej by som "výrobcu" tej zeminy zažalovala za doslova zamorenie bytu, okolo črepníkov mám denne pohromu už tri mesiace. Rada prijmem radu : drajan@zoznam.sk -DAKUJEM

4 Alenka 02-02-2009 | 21:55:45
Dobrý deň, áno, podľa viacerých názorov je Cyper 0,5 EM skutočne najúčinnejší. Ale nemôžem ho nikde zohnať :( Prosím, poraďte... dá sa kúpiť cez internet? Za pomoc veľmi pekne ďakujem :(( alenkax@pobox.sk

5 Gabika 20-02-2009 | 22:52:08
Ja som sa pred rokmi docitala na internete , myslim living.cz, ze treba kupenu zeminu vysypat na plech vystlany novinami, navlhcit a nechat v klasickej kuchynskej rure prepiect par minut na najvyssej teplote. Ja som zeminu nasypala so misky, naliala som vodu a nechala prejst varom v mikrovlnke, proste som pripadnych cihajucich skodcov uvarila. Teraz na jar musim presadit zamiokulkas, tak to opat takto urobim.

6 adi 12-05-2009 | 12:21:27
Zdravim ! Ja mam taktiez problem s malymi muskami. Neviem presne ci su to smutivky, ale su drobne a ziju vo vlhkom substrate. Problem je ten, ze nemozem pouzit insekticid, lebo som chovatelom pavukov. Male musky dokazu napadnut kokon ( vajicka pavuka) a uplne ho znicit, co pri odchove nie je najlepsie a kamosovy takto za obet padlo niekolko kokonov. Teraz som si nakupil masozrave rastlinky tak som zvedavy ako to pomoze. Ale ak existuje iny sposob vyhubenia bol by som rad ak mi napisete na e-mail: michaladamcak@gmail.com Substrat preschnut nemoze, kedze vacsina druhov su tropicke a pralesne druhy z juznej ameriky a indie, sri lanky a pod.

7 Jana 12-05-2009 | 16:20:08
Adi, ked pomozu tie masozravky, prosim prosim urcite daj vediet. Ja mam tento problem s rastlinami, kt. su na balkone. V zime bol pokoj (menej som zalievala a hoci mame zaskleny balkon a mierne vyhrievany, asi im ta teplota nerobila dobre), ja som sa tesila, ze uz je po nich. Lenze s jarnym slnkom tie hnusoby nejako ozili. Musim najst take specialne lepkave pasy - ze ich pritahuju a postupne cela ich generacia vyhynie, kedze bude prilepene a nebude mat kto klast vajicka.

8 Romana 14-05-2009 | 11:59:27
Romana Dobrý deň, spolieham s a na rady, ktoré som tu našla, vyskúša - až cez víkend a ozvem sa, s akým úspechom... Predbežne za rady ďakujem.

9 mk 26-05-2009 | 13:35:17
Dobry den.Ja mam zasa problem s muskami, ale su bielej farby..su usadnene na spodnej strane listkov na verbene..neviem ako sa ich zbavit a neviem ako sa volaju..dakujem za kazdu radu

10 Mišo 15-06-2009 | 10:17:16
mk: Tie biele mušky sa volajú "molica" mimochodom ak by niekto vedel ako sa zbaviť tých smútiviek tak poraďte, bo mám ich aj v črepníkoch s cherry paradajkami a pomaly mi ich žerú... teda skôr rýchlo a už sa mi dostali aj do gerber :( ako sa chystajú kvitnúť tak ich čosi zožere a puk zoschne :(( mail: simko.michal(zavinač)gmail(bodka)com

11 Soňa 09-07-2009 | 23:25:18
Zdravím, potom, ako mi smútivky zlikvidovali takmer všetky kvety v celom byte, začala invázia komárov - používaním Raidu a podobných elektrických "hubičov" som zničila aj mušky. Len pozor, vajíčka v zemi sa nevyhubia, preto treba Raid požívať preventívne niekoľko týždňov. Stačí po 2 hodiny denne. Účinný je aj cesnak umiestnený priamo do substrátu v kvetináči. Pre lepší efekt môže byť nakrájaný na kúsky - ten však treba po 1-2 dňoch vybrať, pretože plesnivie. Držím palce!!!

12 Janka 09-09-2009 | 9:46:38
Vyskusane a 100% pomoze, ak si zarobite roztok: 10l vody a 0,5l Cyper. Prelejte tym rastlinku,nechajte posobit aj v podmiske a neriedenym roztokom Cypera postiekat vsetky listy rastlinky. Neskodi ziadnym izbovym rastlinkam. Mne zabralo...

13 katka 05-10-2009 | 12:55:51
Cyper pomohol aj mne, vyhubila som s ním všetky mušky ešte na jar a odvtedy mám pokoj. Postriekala som cyperom celé rastliny, zeminu a aj všetko okolo kade lietali a o 2 dni opäť. A pre istotu som tiež cyperom zriedeným s vodou poliala postihnuté rastliny. Čo nevyhynulo hneď, vyhynulo po opakovanom zásahu, ktorý som urobila po niekoľkých týždňoch. Až som jedného dňa zistila, že mušky zmizli úplne :-)

14 andrea 06-10-2009 | 15:28:16
Dobrý deň, mám taktiež problém so smútivkami, vedeli by ste mi povedať, kde je možné zakúpiť prípravok Cyper?

15 Marcela 06-10-2009 | 20:55:58
Moja dobra skusenost je, ze pred tym nez idem sadit kvietky dam hlinu vypiect na pekaci na 15 minut

16 3.janka 28-12-2009 | 0:24:02
ahojte.mam tiez problem so smutivkami.nakolko ma sestra predajnu so zahradkarskymi potrebami a smutiviek sa uz zbavila poradila mi takto.do kazdeho črepnika v dome dat zlte lapače hmyzu.to som urobila dnes.zarobit si do flaše postrek " DIAZOL " a tým poliat zeminu.to urobím zajtra..mušky,ktore uz vlastne neškodia ničomu sa chytnu na lapače a zemina sa musi preliat postrekom,lebo smutivky naliahnu mlade do zeminy a tie pozieraju korienky rastlin.vlastne vycuciavaju z korienkov štavu a rastlinka uhynie.postrek treba časom opakovat,aby sa zničili aj tie larvy,ktote ešte vyliahnute neboli,ked sa prelievala zemina prvy krat.vela stastia.

17 3.janka 28-12-2009 | 0:32:55
ahojte.mam tiez problem so smutivkami.nakolko ma sestra predajnu so zahradkarskymi potrebami a smutiviek sa uz zbavila poradila mi takto.do kazdeho črepnika v dome dat zlte lapače hmyzu.to som urobila dnes.zarobit si do flaše postrek " DIAZOL " a tým poliat zeminu.to urobím zajtra..mušky,ktore uz vlastne neškodia ničomu sa chytnu na lapače a zemina sa musi preliat postrekom,lebo smutivky naliahnu mlade do zeminy a tie pozieraju korienky rastlin.vlastne vycuciavaju z korienkov štavu a rastlinka uhynie.postrek treba časom opakovat,aby sa zničili aj tie larvy,ktote ešte vyliahnute neboli,ked sa prelievala zemina prvy krat.vela stastia.

18 .. bez mena .. 28-12-2009 | 12:50:26
Ahojte, najucinejsi je pripravok CYPER 0,5EM da sa kupit v Baumaxe a zahradkarskych potrebach, stoji 3,7€ v baumaxe a treba este kupit lapače skodcov izbovych rastlin tzv. zlte lepiace pasiky a mozem vam zarucit ze sa ich zbavite.

19 tina 15-01-2010 | 12:29:23
Ahojte,hned to vyskušam,ten Cyper a dakujem za takuto super radu,lebo s týmito muškami bojujem už dlhu dobu(a aj moje známe((,vyskusala som aj čierny čaj,ale spálilo mi to skoro všetky kvety,dala som aj cesnak,ten pomohol len sčasti a použila som aj lapače much,pomohlo to trocha,nelietali tak po byte.dik

20 klatka 20-01-2010 | 11:10:43
Ahoj, rady ako sa zbaviť smútiviek: - už lietajúce mušky: 100% raid, prípadne kvetináče mám na vedierkach (vedierko dole hlavou) v miske (lavór), v ktorej je voda - je to dobré aj pre rastliny v suchých bytoch počas vykurovacieho obdobia - mušky sa utopia - vajíčka: cesnak v pôde, vrchnú časť cca 2-3cm zmiešať s popolom z cigariet, prípadne kávovým ,,gruntom" Mäsožravky nepomáhajú proti smútivkám - mám 5 rôznych druhov a skoro mi ich zožrali (teda mušky skoro zožrali rastliny)

21 M 25-01-2010 | 22:23:32
Ja ich chytam na tie lepiace pasky , avsak nakolko mam mlade kvety, ktore potrebuju mat stale vlhku podu, tak nestacim kupovat tie pasky.. Pokusim sa vyskusat tiez ten CYPER

22 Nusi 27-01-2010 | 9:30:30
nezabudnite, že Cype je organofosfát - ak sa vám začne zle dýchať a budete mať nepravidelný pulz - budete vedieť od čoho!

23 sylvia 03-03-2010 | 21:16:06
Ja tie smútivky vysávam, aspoň zlikvidujem tie čo sa už vyliahli a nemohli sa množiť. Tak ich je menej.

24 MAREKB 14-03-2010 | 19:22:19
pozor!!!! poradili mi v obchode Pirimor, čo je silný prípravok na vošky na ovocných stromoch. Vobec nepomohlo. Tie mušky sú strašne agresívne, hlavne ich larvy. Jediná pomoc skor ako vám zamoria celý byt a zožerú všetky rastliny - okamžite infikované kvetináče komplet VYHODIT. !!!!!!!!! CHEMICKá OCHRANA JE NEUCINNA.

25 Magduša 03-04-2010 | 18:10:08
Tak ja mam jeden stary typ. Napichat do kvetinaca zapalky sirou dole. Je to vhodne pre vacsie rastlinky lebo malé sadenicky su haklive na to velke mnozstvo siry a odchadzaju. Este zevraj pomaha jarova voda, len to musim vyskusat.......

26 dada 08-05-2010 | 10:29:51
Mne poradili Actavar, tak idem vyskúšať...

27 Andreiina 08-05-2010 | 22:43:47
ja picham do zeme cesnak, polovici kvetov pomohol - tie potvory skapali, ale polovici nepomohlo ani to :-(. Ale za skusku to stoji. I ked si myslim to iste co MAREKB - akonahle tie svinuchy napadnu kvetinas, amen tma - kvety vyhodit...

28 myma 14-05-2010 | 9:04:03
Ja som už Cyper vyskúšala opakovane a nepomohol. Mušky síce vykapali, ale tie biele potvory sú stále v zmeni. Naozaj ten Pirimor nepomáha?

29 gusto 02-08-2010 | 23:11:32
kúpte si hmyzožravku - najlepšie obyčajnú droseru: umiestnite ju čo najbližšie pri kvetináč a ona si už s tými muchami poradí - tak jej chutia, že sa bude za nimi až oblizovať podmienka je len jedna - aby drosera bola v plnom raste a mala po sebe vela tých lepkavých guličiek

30 dan 14-08-2010 | 22:39:56
stacia zlte lepove dosticky v tvare trojuholnika sa daju zapichnut do substratu alebo zavesit na vacsi kvet. Tieto dosticky lakaju hmyz zltou farbou a aj feromonmi ten sa potom prilepy na nu, potom sa uz nebude rozmnozovat pravda ak znova sa nedostane dalsim nakupom s kvetom alebo samotnym substratom.

31 referenti 30-11-2010 | 13:37:51
Aj my sme mali v kancelárii problém s tými muškami na dvoch črepníkových kvetoch a preto sme sa rozhodli darovať tieto kvety našej pani riaditeľke. Veľmi sa tešila a "teší sa dodnes". Minule sme zachytili na chodbe firmy niečo o dotieravých muškách.

32 Alica 28-12-2010 | 11:29:10
Každým rokom bojujeme so smutivkami a musím Vám oznámiť skutok, že chemiou sa zabili len krátkodobo a nedokonale. Najlepší úspech čo každoročne donesie osoh sú nematódy Steinerneme f. kombináciou so žltými trojuholníkmi. Žlté trojuholníčky vychytajú lietajúcich a Steinernema v pôde zlikviduje larvy na pol roka smutivky. Nakoľko znovonakúpenou zeminu i novými rastlinami nakúpime viac krát do roka smutivky. Táto ochrana je spolahlivá a hlavne o naše detičky nemusíme mať starosti!

33 sylvia 12-05-2011 | 21:23:21
ziadne lepky ani cyper nepomahaju, jedine Dursban

34 Renáta 16-05-2011 | 22:42:49
Na dospelé mušky sú žlté lepové doštičky. Ak sa ovšem priblížia a nalepia sa. Vhodnejšie je zlikvidovať larvy a vajíčka, ktoré mušky kladú do pôdy. Predtým na ne zaberal prípravok Diazinon - na pôdne škodce. Drobné granulky stačilo pred poliatim nasypať na povrch. Tento prípravok sa už nepredáva tri roky, ale v najbližšom období sa chystá na trh jeho náhrada. Zatiaľ som na ne pokusne vyskúšala prípravok Vectafid vo forme zálievky. Keďže som ošetrovala aj orchidee, nepoužila som prípravok na listy. Orchidee a bromélie majú dýchacie bunky - prieduchy aj na povrchu listu a parafínovým olejom by sa prieduchy uzavreli. http://www.floraservis.sk/vektafid-a.php Neviem, či to bola náhoda, ale po týždni sa už takmer žiadne mušky neobjavovali. Tento prípravok obsahuje z vyše 80% parafínový olej, ktorý vytvára na povrchu tela hmyzu olejový film. Ten znemožňuje dýchať a hmyz sa udusí. Skvele funguje na molice, vošky, štitničky aj puklice. Bez čakacej ochrannej doby, čo znamená, ak by ste tento prípravok použili na zeleninu, môžte ju zajtra konzumovať. Nie je toxický pre ľudí. Dursban je postrekový prípravok ničenie škodlivého hmyzu aplikáciami do pôdy alebo na list. DURSBAN 480 EC účinkuje vynikajúco na všetky druhy hmyzu, ktoré škodia požerom a cicaním rastlinných štiav. Na hmyz pôsobí kontaktne a požerovo. Použiť v miestnosti, kde sa nebudete aspoň dvanásť hodín pohybovať a potom vyvetrať. http://www.floraservis.sk/dursban-480-ec.php Pri tomto prípravku sa pohybuje čakacia doba od 7 do 30 dní. www.abczahrada.sk

35 Ludka 09-11-2011 | 15:49:47
Neviem,ci to uz niekto spomenul,ale prirodny sposob,ako sa smutiviek zbavit je velmi jednoduchy a ucinny. Staci zmiesat vodu s prirodnym mydlom a roztlacenym cesnakom a poliat rastlinu. Alebo mozte namiesto cesnaku vyskusat ocot.U mojich rastlin to zabralo uz po druhom poliati. Po muskach ani stopy a rastlinkam sa dari jedna radost. Takze nesiahajte po chemii,ak to nie je nutne. Dufam,ze som pomohla.

36 .. bez mena .. 17-12-2011 | 17:57:58
Ten ocot pomáha na všetko .Ja som toto leto s octovou vodou ničila vošky n ružiach ,len nesmie ten roztok byť silný pretože spáli ruže.Pomohlo ,bolo potrebné sa tomu venovať častejšie ,ale chemiu som nepotrebovala ,tak vyskúšame ocot i na smutivky.

37 ikaK 17-01-2012 | 11:17:30
Už som vyskúšala všetko, Cyper, Pirimor, striekanie i polievanie.Vymenila som komplet všetku zeminu všetkým kvetom, nakoniec som napadnutý kvet vymenila a v byte sú teraz bytové mušky, ni smútivky.Pretrváva to už celý rok. Takže idem skúšať ocot. Ďakujem za rady.

38 .. bez mena .. 18-01-2012 | 12:37:04
Čaute ženy . Ja som sa zbavila mušiek takto. Kvety som poliala mydlovou vodou do zemi som napichala zápalky tak aby síra bol v zemi. Potom mi mušky lietali vo velkom množstve hlavne okolo kvetináčov aj v byte , tak som ich postriekala sprejom proti hmyzu BARFIN a pomohlo.

39 .. bez mena .. 04-02-2012 | 10:58:36
Zdravím, mne zas lieta niečo pri kvetoch, malej lampe sadne to na tvár a telo ,ale lieta to rýchlo a chaoticky aj to svrbouštipne zvláštne nepríjemne, ukazuje sa to teraz v zime ale videl som to aj v lete a sú v počte asi 2-3 ks a menšie ako smútivka cca tak jeden milimeter majú do špica noštek aj zadoček ťažko ich zachlomaždiť sú fakt rýchle tvary pozorovať len z lupou aj tak zle vidieť čo je to? ďakujem za info Daniel

40 miso 20-02-2012 | 16:28:33
Co mozem pouzit na orchidey z tohto proti smutivkam?? bojim sa aby som si vanilku po petrocnom pestovani neznicil. Dakujem

41 mamcamoja 11-03-2012 | 9:02:44
ja som skusila nepolievat. kvety vydrzali mesiac bez vody. po prvom poliati sa musky objavili zase.po porade v zahradkarstve som aplikovala sulku.po 10 dnoch zase poliate.efekt bol taky,ze mizacali kvety zltnut. teraz skusam vsetku hlinu odstranit z korenov a presadit do hliny prepecenej v rure.pre istotu budem zapinat aj reid.

42 Helena 13-04-2012 | 19:10:41
Minulý rok mi smutivky lietali po celom byte. (ďakujem substrátu z baumaxu a príjemnej pani predavačke keď som si tam bola kúpiť Dursban a povedala mi, že nemám kupovať hlinu v tescu, ale že len v Baumaxe. Keď som jej povedala, že substrát je práve z Baumaxu tak jej reakcia bola, že ho mám priniesť vrátiť a dajú ho na reklamáciu a vrátia mi peniaze.) Vyskúšala som DURSBAN. Preliala som zriedeným roztokom hlinu v kvetináčoch a postriekala listy. Na prvýkrát nepomohlo. Tak som to po 2 týždňoch zopakovala. Smutivky prestali lietať. Cez zimu som sem tam videla na parapetoch mrtve musky, ale velmi malo. Teraz na jar ich je volako vela a okolo vsetkych kvetinacov. Neviem čo mám teraz robiť. Dursban asi až taký účinný nie je, keď sa smutivky vrátili. A niečo cez 40 izbových rastlín sa mi presádzať nechce do novej zeminy.

43 mamcamoja 16-04-2012 | 13:43:08
mne sa zatial neobjavili,ale stale mam este zapnuty reid pre istotu.Helena ja som priblizne presadzala 30 kvetov roznej velkosti.cudovala by si sa ,ako boli niektore korienky zozrate.sulkovy roztok neprezili anturie a kvet podobny smreckom tiez vyzera velmi biedne.uz nikdy sulku.

44 Vlasta 15-05-2012 | 10:52:35
Aky pomer vody-octu a mydla treba dat do zmesi proti muskam? Dakujem Vam za radu

45 psjana 19-05-2012 | 22:24:49
Mydlové orechy môžete ešte použiť takto: Výluh z mydlových orechov má v domácnosti naozaj všestranné použitie. Vyskúšajte na umývanie okien, kúpelne, umývanie podlahy, ručné umývanie riadu a všade tam, kde sa používajú bežné saponáty. Stačí, ak v 1 litri vody povaríte cca 10 poliek mydlových orechov po dobu 10 – 15 minút. Ak chcete vyskúšať silnejší výluh, dajte menej vody. Koncentrát môžete naplniť do prázdnej nádobky od tekutého mydla a používať na ruky aj tvár. Môžete ním tiež nahradiť bežný šampón. Môžete si do mydlového výluhu nakvapkať pár kvapiek obľúbeného éterického oleja. Koncentrát môžete ešte zriediť s vodou a používať ako ekologický postrek proti škodcom v záhradke, prípadne proti parazitom na domácich zvieratkách (vtedy dajte pozor, aby sa roztok nedostal do očí). Ak zvyknete kupovať zeleninu a ovocie, mydlový výluh môžete použiť na ich opláchnutie, aby ste zbavili zeleninu alebo ovocie väčšiny pesticídov. Na plesne odporúčame zmiešať vychladnutý mydlový výluh s octom a potrieť alebo potriekať postihnuté miesta v kúpelni. Nechajte chvíľu pôsobiť a potom pretrite vlhkou handrou. Mydlové orechy sa dajú použiť aj v umývačke riadu. Stačí, ak do vrecúška dáte 4-5 poliek mydlových orechov, vložíte k riadu a zapnete umývačku. Môžete pridať ekologickú regeneračnú soľ a leštidlo (napr. Sonett)

46 ala 01-06-2012 | 20:52:22
Čo sú to mydlové orechy?

47 mamcamoja 07-06-2012 | 17:56:12
tie potvory sa zase objavuju.kde sa da kupit stenernema feltiae uzitocne organizmy,ktore vraj pomozu?asi prestanem po 30 rokoch pestovat kvety.

48 zaja 14-06-2012 | 12:30:04
Mne sa proti smutivkam osvedcila velmi jednoducha a ucinna metoda. Na liter vody, ktorou kvety polievam, som dala polievkovu lyzicu koloidneho striebra s koncentraciou 25ppm, poliala vsetky kvety zhora a za 3 dni uz nevylietavala ani 1 smutivka. Toto praktizujem vzdy po presadeni a uz 3 roky nemame smutivky doma.

49 Meggy 22-06-2012 | 18:03:26
Aleužnehnavaná - ja sa trápim s tymyto krpatými potvorkami dlhé roky. Robila som všetko možné, no vždy po čase sa znova objavili a strpčujú mi život. Som milovníčka kvetín, aj zem som sterilizovala, čo som pokladala za nerozumné, a viac by som už do novej trúby zem nedala. Už keď som myslela, že mám vyhraté zas sa vlani v zime rojili okolo mňa v obyvačke.. dostala som krásny velký kvet Dracénu aj ja som si na jar dokúpila jednu Guzmániu a Orchideu. Možno z Dracény..možno nie, ale vyrojili sa. Nešťastne som chodila ako Colombo okolo všetkých, kde je pôvodca, ale oni sa už po krátkom čase dajú do všetkých v miestnosti. Povedala som si už žiadne chemikálie/bojujem s alergiou../ a dnes som spravila rázne opatrenie:poliala som ich mydlovou vodou s jarou, postrkala som zápalky a budem čakať. Ak to po viacnásobnom poliatí vykape a kvety zostanú bude dobre. Ak nie tak sa zo všetkými rozlúčim..bude mi veľmi ľúto, ale inšie nerobiť len naháňať mušky okolo mňa a cápať ich po okne, lebo tam radi lietajú a ku lampe, keď večer čítam... Chcem podotknúť, že pred tromi rokmi som urobila taký zásah, že som po jednom všetky kvety až po koreň obmyla dala do druhej zeme/tej strerilizovanej/ ..a aj tak sa po čase objavili. Bývam pri vode, žeby aj z vonku.....???

50 Slim! 11-07-2012 | 13:31:30
Ahojte. Mám ten istý problém. Kúpil som zeminu v Tescu... Pozeral som na nete trošku a tu je riešenie, ešte som nezistil, kde sa to dá zohnať. http://www.biotomal.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=100&Itemid=70

51 Slim! 11-07-2012 | 13:44:33
Stojí to 30 eur, asi vyskúšam radšej síru. Momentálne ich skúšam vyhladovať, vytrhal som rastlinky a zalievam substrát, už je tam málo mušiek (asi po týždni, ale stále sú), tak ešte čakám :-)

52 .. bez mena .. 26-09-2012 | 11:57:48

53 cenci 26-09-2012 | 12:01:37
za aky cas mozem konzumovat zeleninu ked som ju pri postreku CYPEROM zasiahla

54 Milena 21-10-2012 | 15:04:33
Ahojte , tiež mám tento istý problém a myslím že som si to doniesla domov so substrátom keď som hromadne presádzala kvety , ktoré som predtým v byte nemala. Zatiaľ neohrozujú kvety len sú v prostredí a je to nepríjemné. Kvety sú krásne len sa musím zbaviť tých mušiek. Skúsim vaše rady a ozvem sa , ďakujem , ale pomaly a isto mi idú na nervy.

55 Kamil 04-01-2013 | 17:56:03
VYRIESENE: niekedy na jar ci v lete sme skusali rozne prirodne recepty a vyluhy z internetu (cesnak, mydlo, ocot, ...) aj Cyper aj tie zlte lepkave pasiky.. Cyper zabral ciastocne.. potom sme pouzili DURSBAN, stoji to par eur, urcite je to riadna chemicka zbrnda lebo to smrdi jak mix naftalinu a petroleja (vetrali sme asi 4 dni) ale jedine to zabralo a dodnes mame pokoj, bez jedinej potvorky.

56 mamcamoja 07-01-2013 | 14:02:47
ja som skusala aj tie lepive pasky.zo zaciatku pomahali,ale teraz je este viac musiek asi preto ,ze som kvety polievala a myslela som,ze musky uz zdochli.omyl.

57 mušky 12-02-2013 | 18:41:51
JEDNOZNAČNE DURSBAN - zničí larvy v zemine aj dospelé mušky

58 KONIEC MUSIEK 28-02-2013 | 11:07:03
BEZ CHEMIE KONECNE SA MI PODARILO ZLIKVIDOVAT TIE MRCHY. JEDNODUCHA RADA: ZALEJTE RASTLINY AZ PO OKRAJ KVETINACA VODOU. POTOM STACI POZOROVAT, AKO SA LARVY DERU NA POVRCH KDE SA UTOPIA. KRASNY POHLAD. VODU NECHAJTE PRIPADNE DOLIEVAJTE PRE ISTOTU 2-3 DNI. MUSKY NEBUDU MAT KDE LKLAST VAJICKA A LARVY SA UTOPIA.

59 proti smutivkam 02-03-2013 | 15:05:29
Smutivky mi napadli vsetky palmy. Larvy boli v kazdom kvetinaci a neuveritelne mnozstvo. Do kvetinacov som najprv nalial vodu aby zemina namokla, navrch som zalial tekutym mydlom. Na druhy den trosku poliat az mydlo nevyschne. Treti den ani jednej larvy. Ale ked nakladu vajicka tak za tri mesiace to mam zas.Ale treba to sledovat, pri polievani larvy vyjdu na povrch a napadnuty kvetinac hned oddelim od ostatnych a zalievam...

60 Marta 07-04-2013 | 17:00:23
Skusala som ten odvar z mydloveho orecha plus ocot. Zda sa ze to zabera.

61 Zuzana 27-05-2013 | 7:39:11
Dobry den chcem sa spytat ci ma niekto skusenost s palmamy mam jednu doma ale ked ju rozprasovacom polejem tak smrdi prosim pekne o radu diky

62 Jarmila 30-05-2013 | 11:11:36
Musky-pred par rokmi som sa ich zbavila odvarom z cesnaku/prelis.cesnak na chvilu povarit a postrekovat zem a aj listy. Teraz, hruza.Nic. Zaujal ma ocot, neviem, v akom pomere, pretoze je vraj skodlivy k rastlinkam. Tiez ma zaujalo preliat ich a vidiet, ako sa topia - len si myslim,ze to nevyliezaju larvy,ale uz male musky a navyse su tak fikane, ze sa schovavaju odspodu zahnutych vrchnych casti kvetinacov,na polickach v strbinke medzi stenou a policou,na zaluziach a pod. Vsimla som si,ze idu na Pur na umyvanie riadu-priletia na drzovku,tolko hubiek som v zivote nevymienala.Tak som rozlozila vrchnaky zo vselicoho a misticky s trochou Puru, steny som nim "vymastila" a dala len trochu teplej vody,aby to bolo huste.Isty cas sa dospele jedince chytali a utopili sa.Klasicke mucholapky-aj na ne som sem tam fukla Pur-ked im tak voni.Lenze uz na to prisli.Pritom kvety sa tvaria oki, veselo si rastu.Tiez zacinam mat pocit ako jedna pani predomnou,ze aj ked ich milujem, poslem ich k smetiakom,len mi je to velmi luto.Lenze tie svinaciny su uz vsade,nielen v kvetoch,v odkvapkavaci na riad,minule som si umyvala vlasy a fuk mi do nich, obcas na uteraky,po vyprati pradla zistim,ze tam musela byt muska,bud v kosi na pradlo alebo v pracke,sadaju aj na oprate pradlo...preto ma zaujal aj Raid-len je mysleny do zastrcky?To by akurat nemal prist novy hmyz.Spray?Sprayovat kazdu musku? Ma niekto ozaj pozitivnu skusenost s tymi hlisticami ci nematody Steinernema Feltiae?To by bola hlina.Ostatne veci,kochliky zvonka,policky a ine octom? c-59-zaliali ste tekutym mydlom akym? tym orechovym, ci normal? Dakujem.

63 Silvia 02-09-2013 | 14:14:37
Ja som tiež mala problémy s malými muškami /smútivkami/ v črepníkoch. Kúpila som v kvetinárstve CYPER, ale vôbec nepomohol, ani po viacerých pokusoch. I napriek tomu, že niektoré mušky zahynuli, ale ostatné stále žili. Mala som strach, že sa mi smútivky dostanú i do iných rastlín, tak som to riskla a postriekala som napadnuté rastliny postrekom na hmyz - fialovým RAIDom. A ...... pomohlo to. Kvetinky všetky prežili, a po muškách nie je ani stopy. Odvtedy prešlo niekoľko týždňov a mušky sa neobjavili a som veľmi rada, že som sa ich konečne zbavila.

64 mamcamoja 29-11-2013 | 9:52:13
na smutivky odporucam stenernema feltiae , ktore kupite na stranke biotomal.sk. mne to celkom odstranilo smutivky,ale mam ich zase,lebo som si kupila novy kvet aj s tymi potvorkami .dnes som si objednala nove cerviky a mali aj na sklade.tak cakam na dobierku a tesim sa,ze budem mat pokoj od smutiviek.

65 Lubko 05-12-2013 | 16:59:56
Mne sa najviac asi pozdava novu zem prevarit, upiect alebo uvarit nad parou, nedavno som si kupil substrat na sampinony kde je tiez pribalena zem, ale sterilizovana, prevarena na pare, prave kvoli tymto muskam a inym parazitom, plesniam a podobne. V kancelarii mam difenbachiu s malym mnozstvom musiek, sem tam jednu chytim, viac ich nie je, ked ju budem teraz presadzat tak tu zem skusim uvarit.

66 ZB 21-02-2014 | 21:21:57
cyper nezabera uz som vystriekala dve flasky a musky si lietaju veselo dalej

67 kušnírová 28-02-2014 | 21:07:08
Odporúčam jednoznačne sterilizáciu substrátu.

68 Dagmar 04-04-2014 | 20:56:11
Dámy, kvetinkové dámy, nedá mi aby som nespomenula moje skúsenosti- s roztočmi!! - ľudovo pavúčik. Aspoň 5-6 izbových ibištekov , drahých i menej som v priebehu rokov zničila - roztočmi. Min. rok som - potom, čo mi mama odišla naveky (89r.) začala dlhšie sedávať pri počítačí a už mám naštudované rôzne druhy kvetov- pestovanie a pod, a pritom "surfovaní" som narazila na - mnou nevídané Hibiscusy- na Floride, pozbierala som s počítačovým slovníkom všetky vedomosti angl jazyka (hovorím 40% - mám 65 r.) a napísala som im, že som také farebné varianty ani nevidela, a že mám problém s obyč. ibištekom - a poradili mi - vytopiť ich - neuverí kto nevyskúša !! - na dve hodiny bol črepník v lavóri pod vodou - s hlinou a utopili sa!! - po predošlom osprchovaní, a potom som to mala zopakovať o pár dní, zopakovala som, a celú zimu - to bolo nejako asi v skorom lete, a nemám roztoče dodnes, urobila som to aj s nejakými orchideami (Dendrobium nobile). Lacné- iba srdce sa trocha trasie či to rastlina vydrží.! Nič jej nebolo. Rástli krásne zelené listy, žiuadne bodkované a potom žlté, a potom ...odišla celá rastlina- cicavý hmyz- roztoče.

69 .. bez mena .. 01-06-2014 | 21:17:41
Skuste mesožravky

70 daninka 14-06-2014 | 22:16:17
mam tiez problemy s muskami a veru cyper vôbec nezabral

71 sebom56@azet.sk 11-07-2014 | 17:09:27
Ja som vyskúšal na niekoľko dní dať do kvetináča prípravok Raid,proti komárom,odparuje sa pomocou zariadenia v zásuvke,za tri dni som našiel desiatky popadaných mušiek.Samotný efekt zistím,keď prípravok po ďalších dvoch dňoch vypnem.Podľa potreby cyklus zopakujem.Prajem veľa zdaru.Martin

72 Vlasta58 09-09-2014 | 8:22:57
Ja mám na ibištek vyskúšaný tento recept, domáci: Do pollitrovej fľaše postrekovača pridám do vody 1 - 2 kvapky jari na umývanie riadu a asi 1 lyžicu octu a tým postrekujem hneď , ako objavím mušky na ibišteku, /jzumuámáuuu/ toto písal môj 3-ročný vnuk, ktorý preventívne po týždni škôlky ochorel, aby tam nemusel...Tiež dám do nejakého pohárika ocot a postavím ho na parapet medzi kvety, za chvíľu v ňom budete mať neskutočné množstvo týchto neduhov. Tento postrek používam na všetky kvety.

73 Edka 29-05-2015 | 19:29:44
ahojte...ja už som tiež uplne na nervy z týchto smútiviek... napadli mi schaeflearu, fialky... vyskúšala som kadečo,aj reaid aj som presadzala trikrat a nič. chvilu bol pokoj a teraz som zistila,že zemina je znovu napadnuta. je mi už do plaču z toho, ale vidim, že nie som sama.... vyskušam ešte čo tu radíte a keď už ani nič z tohoto nepomôže všetko vyhodím a bude kľud... vďaka za tipy, čo som tu prečítala...

74 Juraj 11-03-2016 | 19:32:42
Mne cyper tiež absolútne nepomohol tie larvy si v ňom lebedili, akoby im chutil nula bodov a to som z hnevu vylial do jedného kvetináča celú pollitrovú fľašu a nič. Takisto som skúšal kvety vybrať zo zeme a vyumývať korene, no po krátkom čase boli späť. Mušky mi až takú starosť nerobia, lebo tie celkom účinne vychytám tými lepiacimi trojuholníkmi, alebo raidom do zásuvky. No des mi spôsobujú tie larvy v zemi, len sa to tam nimi hmýri, mám ich už všade a už to na tých kvetoch aj pomaly vidno. Keď som sa pýtal v záhradkárstvach, tak mi stále núkali ten absolútne neúčinný cyper a ešte nejakú žbrndu na pásavky, no tá tiež absolútne nič. Skúšal som aj kávový grunt a mydlový postrek, no takisto nula bodov. Zeminu si určite nebudem strkať do rúry, takže ostáva už len nejaká poriadne účinná chémia, len aká a kde ju dostať?

75 Anna 17-04-2017 | 15:14:37
mám veľmi dobrú skúsenosť s použitím ACTARA,jeden sáčok sa rozpusí vo vode podľa návodu a mušky po pár dňoch zmiznú.

76 Anna 17-04-2017 | 15:16:16
Samozrejme treba to s tou vodou zaliať.

77 Lenka 10-07-2017 | 19:03:03
Mne zjedli prvý lístok na mangu ktoré mi konečne vyšlo zo semiačka a už keď som nevdela čo s nimi tak som ich postriekala normáne biolitom UNI a zabralo ani jedna sa nevzkriesila a mango zije... takze asi aj toto je sposob.. nadvihnut rastlinke listky a podu postriekat biolitom

78 Dagmara 23-07-2017 | 11:08:13
Myslím, že sterilizáciu zeminy by mali robiť výrobcovia. Potom máme všetci takéto problémy v domácnostiach.

79 Ľubka 24-01-2018 | 17:16:00
No hrôza žijeme v 21. storočí a proti malým muškám Smútiviek a ich larvám niet na trhu ničoho čím by sa dali zničiť, hlavne larvy. Nijaký prostriedok na poliatie a likvidáciu

80 Miloš 22-02-2018 | 14:18:35
http://www.agrocs.sk/produkt/kvapalne-hnojivo-na-izbove-rastliny-05-l/ neskúšali ste niekto toto hnojivo na obmedzenie smútniviek?

81 .. bez mena .. 25-02-2019 | 7:14:46
katka pestujem bylinky v kvetinaci mozem pouzit cyper-

82 Milan 07-03-2019 | 10:58:51
Na smutivky zabera dusikate hnojivo skuste

83 Vladena 08-04-2019 | 21:44:36
Ja osobne som skúsila Biolit aj Cyper a mne obe zabrali. Ako prvá pomoc bol ten biolit veľmi fajn, rastliny prežili v pohode. Akurát tu som mala "pocit",že je to super predovšetkým na vrchnú vrstvu pôdy. Po oboch postrekoch boli smutivky veľmi nešťastné :)

84 Soňa 18-05-2019 | 14:06:45
Ja som vyskusala viacej toho, ale okrem cyperu nic nepomohlo..rozhodla som sa vsetky kvety presadit a hned v novej zemine sama muska tak som ju vsetku prepiekla uvidime.

85 .. bez mena .. 08-03-2020 | 11:59:31

86 sona 08-03-2020 | 12:04:02
ja som dala tie zlte lepky nachytalo sa ich velmi vela zatial to pomohlo znova idem vymenit za nove uvidim ci sa este nachytaju

87 evelina 28-02-2021 | 16:26:46
skuste ROCKEFEKT podľa navodu

88 Laco 31-01-2022 | 10:14:34
Tiež ma trápili smútivky. Využil som teplé decembrové dni na preventívny ochranný postrek drevín v záhrade s prípravkom SULKA K. A keď som sa už hrajkal tak som s roztokom podľa návodu polial aj kvetiny v byte. Zálievka nebola cielená proti smútivke, proste ostal postrek a fakticky sa jedná o hnojivo s vedľajším účinkom obmedzujúcim výskyt niektorých živočíšnych škodcov, tak som kvety polial. Po čase som robil zálievku rastlín v domácnosti a div sa svete smútiviek niet. Žiadne iné prípravky ani hnojivá som nepoužíval, tak predpokladám, že pozitívne zapôsobil práve prípravkom SULKA K.




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí. Zásady ochrany osobných údajov nájdete TU. )








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio ochrana osobných údajov