Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Dobré rady
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Reklama    



Zemiakové rady I. dátum pridania
29-07-2008


Energetická hodnota 1 kg zemiakov je 2 926 – 3 557 kJ. Hlavnými zdrojmi energie sú v nich škrob a cukry, ktoré v prípade stolových odrôd predstavujú 15 – 20 % ich hmotnosti. Organizmus využíva tieto látky na 99%, teda takmer bezo zvyšku.


Predstava, že po konzumácii zemiakov človek rýchlo priberie, je pomýlená. Jeden zemiak má najviac 418 kJ, t.j. ako malé jablko, pomaranč alebo ½ grepu.

  • Nové zemiaky kupujeme len v takom množstve, ktoré spotrebujeme, aby sme ich zbytočne neskladovali.
  • Zemiaky sa musia skladovať v chladnej, suchej, no predovšetkým tmavej miestnosti. Pôsobením svetla môžu zozelenieť a vytvárať zdraviu škodlivý solanín.
  • Pred varením ich dôkladne zbavte klíčkov, pretože aj tie obsahujú jedovaté látky.
  • Na varenie v šupke vyberáme približne rovnako veľké zemiaky, aby sa uvarili rovnomerne.
  • Keď varíte zemiaky v šupke, vodu osoľte – vtedy nepopraskajú. Alebo pridajte do vody cca 1 PL oleja.
  • Pred prípravou ich dobre umyjeme pod tečúcou vodou, aby sme pri čistení na nich nepreniesli povrchovú špinu. Po očistení ich ešte vcelku umyjeme. Krájame ich až tesne pred varením. Pokrájané už neumývame, pretože vitamín C sa ľahko vyplavuje do vody.
  • Očistené zemiaky nenechávame stáť na vzduchu, lebo aj takto sa z nich stráca vitamín C.
  • Čistíme ich len nožmi a škrabkami z nehrdzavejúceho kovu, ktorý neoxiduje, lebo vitamín C je citlivý aj na to.
  • Staré a nové zemiaky neobsahujú rovnaké množstvo škroboviny, preto ich treba ináč pripravovať. Staré zemiaky vkladáme pri varení do studenej vody, nové do vriacej.
  • Po uvarení ich ihneď scedíme, aby z nich unikla prebytočná para, chvíľku ich necháme odokryté a potom hneď zakryjeme.
  • Ak potrebujeme, aby boli zemiaky rýchlejšie uvarené, pridáme do vody trocha prášku do pečiva.
  • Staré zemiaky získajú vynikajúcu chuť, keď do vody, v ktorej sa varia, pridáte trochu cukru, mlieka alebo trochu citrónovej šťavy (octu).
  • Pre chuťové variácie môžete niekedy variť zemiaky v mlieku, v mäsovom vývare.
  • Ak pri varení pridáme do vody trocha tuku, zemiaky nevykypia.
  • Najchutnejšie sú zemiaky uvarené v pare, majú aj najmenšie straty vitamínov. Nemusíte hneď vlastniť parný hrniec – dajú sa využiť dierkové vložky do hrncov, kovové cedidlá, pri menšom množstve aj paráčik na knedlík.
  • Keď po uvarení zemiaky v šupke prudko schladíte, budú sa ľahšie šúpať.
  • Jemnú šupku z nových zemiakov odstránime drôtenkou, alebo zoškrabaním ostrým nožíkom.
  • Pečené zemiaky budú chutne chrumkavé, ak surové plátky vopred posypete múkou, a až potom ich vložíte do horúceho oleja.
  • Aby sa zemiaky krajšie upiekli, solíme ich až ku koncu pečenia, alebo po upečení.
  • Ak máte radi hranolky, ale zároveň sa chcete stravovať zdravšie, vysypte mrazené hranolky na plech a upečte ich bez tuku v rúre do ružova. Pri pečení ich párkrát prevrátime vidličkou, aby sa rovnomerne opiekli. V kuchynke sa dá kúpiť aj špeciálny plech na hranolky s kanálikmi a otvormi, cez ktoré prebytočný tuk odkvapká.
  • Ak robíme hranolčeky z čerstvých zemiakov, pripravujeme ich obdobným spôsobom, ale na plechu ich podlejeme troškou vody, do ktorej rozmiešame cca 1 PL oleja. Pre obmenu chuti môžeme pridať do vody roztlačený cesnak, alebo cesnakový prášok, alebo ich podliať vývarom a pod.
  • Ak chcete zemiakové hranolky vyprážať budú jemnejšie, ak ich ešte pred vyprážaním surové rýchle ponoríte do vriacej vody, potom hneď do studenej vody a poriadne ich osušíte. Pred vyprážaním ich nesolíme, lebo by zvlhli a scvrkli sa.
  • Autor: Ester Ríklová
       

    verzia pre tlač

    Reakcie na článok počet príspevkov: 7



    1 an 10-01-2009 | 13:16:14
    ako dlho sa varia zemiaky v šupke???

    2 Marek 15-01-2009 | 11:29:43
    zaleží na veľkosti. ak je nie moc malý, nie moc veľký - proste typizovaná krumpľa :-) - tak ich varím cca 20 minút. Ak nemám čas čakať kým vychladnú, strčím ich aj s hrncom pod studenú vodu a okamžite ich môžem čistiť.

    3 Janko 26-08-2010 | 14:28:19
    No dostal Ťa. Ja ich pečiem....

    4 SISI 10-06-2011 | 17:21:30
    Zaujímalo by ma ako dlho môžu stáť očistené zamiaky vo vode, či tým nestrácajú na kvalite, alebo nebodaj nie sú až škodlivé. Moja svokra čistí zemiaky na nedeľný obed vždy v sobotu poobede, aby mala v nedeľu menej roboty, mám malé dieťa a preto ma zaujíma či nie sú "jedovaté" ak stoja tak dlho vo vode.

    5 sara 13-06-2011 | 1:22:36
    niesu jedovate.. nenechavaj ich tam dlho daako extra :D..inak zemiaky niesu jedovate jedine ak by boli napustene dacim

    6 SISI 15-06-2011 | 19:16:17
    Sara, vďaka za odpoveď, viem že nie sú jedovaté, myslela som len na to, že ak stoja očitené tak dlho vo vode či sa v nich nevytvára ten solanín ako je vyššie uvedené. Myslela som len na malého či mu to nemôže uškodiť, ja čistím zemiaky až tesne pred varením, nikdy by mi nenapadlo čistiť ich deň dopredu, príde mi to nechutné. Ešte raz vďaka za reakciu.

    7 zemiaky v supke 25-07-2015 | 22:44:56
    Ahojte chcelá by som sa spýtať ak mám prevarené zemiaky v supke tak môžem ich nechať vo vode celú noc? Nestane sa nič? Ďakujem za odpoveďe




    Vaša reakcia:


    Podpis:


    Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
    (bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
    a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí)








    Partnerské portále

    Posledné reakcie

    Reklama



    Najdiskutovanejšie

    Aké bude počasie?
    Predpoveď na
    zajtra

    uvedené hodnoty sú
    Max. denná /
    / Min. ranná
    teplota

    KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
    Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio