Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Ovocie
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Marhuľový kompót dátum pridania
26-04-2005




Marhule kompótujeme na začiatku konzumnej zrelosti, keď ešte majú pevnú konzistenciu, ale už nie sú zelené. Čisté marhule rozpoľujeme ostrým nožom a ukladáme ich do studenej vody, aby na vzduchu nezhnedli. Vo vode, do ktorej môžeme pridať na 5L 1 kávovú lyžičku kyseliny citrónovej, však nemajú byť príliš dlho, najviac 30 minút. Ak voda nie je čistá, oplachujeme marhule ešte v ďalšej vode a potom ich vyberieme na sito alebo misu, odkiaľ ich plníme do pohárov. Marhule mierne potláčame, najmä pri povrchu, kde ich upravíme tak, aby najvyšší plod siahal 5 až 10 mm pod okraj pohára.

Príprava nálevu:
Čím viac marhúľ sa do pohára zmestí, tým viac cukru musíme dať do nálevu a opačne, aby výsledná sladkosť kompótu bola zodpovedajúca. Na 1L vody odvážime 600 až 800 g cukru, čím vznikne asi 38 až 45% cukrový roztok, na 1 kg cukru odmeriame 1,25 až 1,65L vody. Ak kompótujeme zrelšie plody, môžeme na 1 kg cukru pridať 1 kávovú lyžičku kyseliny citrónovej. Marhule zalievame tak, aby boli ponorené všetky plody a nálev siahal niekoľko mm pod hrdlo pohára.







Sterilizácia:
Marhule sterilizujeme rozlične dlhý čas, podľa zrelosti, ako aj podľa toho, ako starostlivo sú poukladané. Čím tvrdšie sú plody a čím viac je ich v pohári, tým dlhšie ich sterilizujeme. Pri teplote vodného alebo parného kúpeľa 80 až 85 oC sterilizujeme poháre do obsahu 720 ml 15 až 20 minút.

Autor: dg
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 10



1 Aninka Jaďuďová 04-07-2011 | 14:34:06
Toto je najobyčajnejší a najosvedčenejší recept na prípravu marhuľového kompótu.Je super dobrý.Pripravujem ho takto už 30 rokov.Iné pokusy ma sklamali.

2 laura 24-06-2012 | 18:00:57
ďakujem, výborný je.

3 veronika 28-06-2012 | 13:10:18
Dnes som podla tochto receptu spravila marhulovy kompot a hadam sa aj podari...dakujem

4 Niki 13-07-2013 | 20:32:07
pekny recept

5 lenka 22-07-2013 | 13:51:50
zrovna zavaram marhulky mame ich tolko že sa lamu haluze ale davam do pohara aj 2 ks, hrebičku su vyborne

6 lenka 22-07-2013 | 13:52:11
zrovna zavaram marhulky mame ich tolko že sa lamu haluze ale davam do pohara aj 2 ks, hrebičku su vyborne

7 ivona 28-02-2016 | 7:02:31
hrebíčky nie!!Marhule zhnednú!!!

8 Tina 15-06-2018 | 16:45:41
Zavaram marhule klasicky sirup(voda, cukor) sterilizovať. Včera som zavarila pár 3dcl pohárov a niektoré nie všetky na vrchu stmavli. Neviete prečo?

9 Marek 11-06-2020 | 18:43:50
7 ivona: hlupost, marhule nehnednu z hrebicku/klinceku

10 čajka 06-08-2024 | 8:51:15
aj mne zhnedli navrchu. Sterilizovala som do 100 stupnov, zrejme som mala ešte 5 min nechať pri 100.Ostatné sú výborné tvrdé




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí. Zásady ochrany osobných údajov nájdete TU. )








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio ochrana osobných údajov