Kompótujeme všetky druhy čerešní, s výnimkou skorých sort, ktoré sú mäkké. Oberáme ich na začiatku konzumnej zrelosti a pokiaľ ich spracujeme v ten istý deň, môžeme čerešne trhať bez stopiek. Čerešne oberané so stopkami spracujeme najneskoršie do 24 hodín.
Čerešne pred kompótovaním opatrne odstopkujeme a súčasne odstránime nahnité, veľmi popraskané, drobné a inak nevhodné. Akostné čerešne ukladáme do vhodnej nádoby so studenou pitnou vodou a čerešne občas premiešame. Ak sú čerešne červivé, ponoríme ich do teplej vody a asi o pol hodiny skontrolujeme, či všetky larvy vyliezli. Potom čerešne preložíme do druhej čistej vody, kde ich premiešame a ok niekoľko minút vyberieme sitom alebo rukou do prázdnej nádoby, odkiaľ ich budeme plniť.
Medzitým si pripravíme čisté poháre a viečka, necháme ich odkvapkať a čerešne ukladáme do pohárov za mierneho striasania alebo potláčania až po okraj hrdla.
Príprava nálevu:
Na 1L vody odvážime 400 g cukru, čím vznikne asi 29% cukrový nálev, na 1 kg cukru 2,5L vody. Ak sú čerešne veľmi sladké, môžeme na 1 kg cukru pridať 1 kávovú lyžičku kyseliny citrónovej.
Sterilizácia:
Čerešne sa musia sterilizáciou dostatočne prevariť, pričom nehrozí nebezpečenstvo, že zmäknú. Preto môžeme sterilizovať rozličné poháre až do obsahu 1L, pretože menšie obaly sa rýchlejšie zohrievajú, ale aj rýchlejšie ochladzujú.
Sterilizujeme vo vodnom alebo parnom kúpeli pri teplote:
80 až 85 oC 20 minút
85 až 90 oC 10 - 15 minút
100 oC 5 minút