Potrebujeme:
hrušky
kyselinu citrónovú
N á l e v:
Na 1L vody odvážime 650 g cukru, na 1 kg cukru odmeriame 1,5L vody - môžeme pridať zarovnanú kávovú lyžičku kyseliny citrónovej na 1 kg cukru.
Príprava:
Čisté hrušky ošúpeme škrabkou na zemiaky a dáme ich do studenej vody s prídavkom vrchovanej kávovej lyžičky kyseliny citrónovej na 3 až 4L vody. Súčasne môžeme veľké hrušky štvrtiť a menšie rozpoľovať. Len čo máme dostatočnú zásobu, vykrajujeme jadrovník (lyžičkou alebo nožíkom), zvyšky kalicha a zdrevnatené cievne zväzky, ktoré sú pokračovaním stopky.
Úhľadne očistené hrušky dáme do čerstvej vody s kyselinou citrónovou, aby nezhnedli. Odkvapkané hrušky ukladáme úhľadne do pohárov, aby sa ich čo najviac zmestilo. Najvrchnejšia vrstva má siahať 5 až 10 mm od okraja pohára.
Sterilizácia:
Tvrdé hrušky potrebujú dostatočnú sterilizáciu, aby zmäkli do polomäkkej konzistencie. Nedostatočne sterilizované hrušky sú tvrdé, príliš dlho sterilizované sú veľmi mäkké a nálev obyčajne ružovo zafarbený.
Sterilizujeme pri teplote:
okolo 85 oC 30 až 45 minút
okolo 90 oC 20 až 30 minút
pri 100 oC 10 až 25 minút