Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Ovocie
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Broskyňový kompót dátum pridania
26-04-2005




Broskyne kompótujeme krátko pred konzumnou zrelosťou, pretože nezrelé plody sú menej chutné a príliš tvrdé a zrelé sú mäkké a náchylné na hnednutie. Obraté broskyne spracujeme do dvoch dní, len menej zrelé skladujeme dlhšie. Umývame celé plody a ťažko umývateľné nečistoty odstránime jemnou kefou. Broskyne políme ostrým nožom. Menšie plody rozpoľujeme, väčšie štvrtíme, takže sa ľahšie odkôstkovajú. Ukladáme ich do studenej vody najviac na 30 minút. Polené broskyne ukladáme tak, aby sa ich do pohára vmestilo čo najviac a aby plody siahali 5 až 10 mm pod hrdlo pohára.





Príprava nálevu:
Čím viac broskýň sa do pohára zmestí, tým viac cukru musíme dať do nálevu a opačne, aby výsledná sladkosť kompótu bola zodpovedajúca. Na 1L vody odvážime 600 až 800 g cukru, čím vznikne asi 38 až 45% cukrový roztok, na 1 kg cukru odmeriame 1,25 až 1,65L vody. Ak kompótujeme zrelšie plody, môžeme na 1 kg cukru pridať 1 kávovú lyžičku kyseliny citrónovej. Broskyne zalievame tak, aby boli ponorené všetky plody a nálev siahal niekoľko mm pod hrdlo pohára.

Sterilizácia:
Zrelšie broskyne sterilizujeme rovnako ako marhuľový kompót - rozlične dlhý čas, podľa zrelosti, ako aj podľa toho, ako starostlivo sú poukladané. Čím tvrdšie sú plody a čím viac je ich v pohári, tým dlhšie ich sterilizujeme. Pri teplote vodného alebo parného kúpeľa 80 až 85 oC sterilizujeme poháre do obsahu 720 ml 15 až 20 minút.

Autor: di
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 2



1 Eva S. 02-08-2011 | 19:35:20
Výborné, vďaka za rady, dnes som zavarila 33 pohárov.

2 Helena N 09-07-2012 | 16:13:00
ja takisto zavaram uz roky a su velmi chutne a nepokazia sa vydrzia aj 2 - 3 roky




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí)








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio