Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Dobré rady
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Zemiakové rady II. dátum pridania
11-08-2008


Vitamín C je v zemiakoch veľmi nestály a citlivý. Nevhodná úprava spôsobuje nielen jeho stratu, ale celkovú stratu výživových hodnôt. Preto treba zemiaky šúpať plastovou alebo nerezovou škrabkou a variť v sklenených alebo nerezových nádobách. Absolútne nevhodné sú hliníkové alebo smaltované.


Tak isto platí, že prudký a krátky var nespôsobuje také straty ako pomalé zahrievanie alebo opätovné prihrievanie za prístupu vzduchu. V zemiakoch uvarených v šupke zostáva asi 90 % pôvodného obsahu vitamínu C, v ošúpaných a rýchlo uvarených asi 80 %, v ohrievaných celých už menej ako 45 % a v ohrievaných rozkrájaných už menej ako 25 %. Z toho je zrejmé, aká úprava je najvhodnejšia, pokiaľ nám ide o zachovanie výživovej hodnoty.

  • Hranolky nikdy neohrievame znovu v tuku, ale v pare nad hrncom. Zostanú tak oveľa chutnejšie a menej mastné.
  • Zemiaky v alobale pri dusení nepopraskajú, ak ich vopred poprepichujete vidličkou a až potom zabalíte do fólie.
  • Ak chcete grilovať veľké zemiaky, najprv ich trocha predvarte, potom zabaľte do alobalu a položte na gril. Rýchlejšie zmäknú.
  • Pred zohrievaním v mikrovlnke zemiaky trochu pokropte vodou – neobschnú.
  • Postrúhané zemiaky najviac strácajú vitamín C, preto ich hneď posypeme múkou alebo polejeme tukom a pripravujeme čo najrýchlejšie.
  • Cesto na zemiakové placky nestmavne, ak doň pridáte postrúhanú mrkvu.
  • Ak pridáte do cesta trocha prášku do pečiva a necháte ho chvíľu odležať, placky budú stráviteľnejšie.
  • Zemiakové placky ostanú aj po upečení krásne zlatožlté, ak pridáte do nastrúhaných zemiakov trocha horúceho mlieka.


  • Ak nemáte robot, a nechce sa vám strúhať zemiaky na placky na strúhadle, skúste použiť strojček na mäso alebo strúhanku.
  • K zemiakovým plackám alebo haruli môžete podávať aj bielu kávu – je to chutná kombinácia a zaženie smäd rýchlejšie ako pivo alebo limonáda.
  • Ak vám zemiakové lupienky zmäknú ( ale to isté platí aj o slaných tyčinkách alebo syrovom pečive), vložte ich na niekoľko minút do teplej rúry a budú opäť chrumkavé.
  • Pri príprave zemiakovej kaše používajte len horúce mlieko. Ak použijete iba vlažné, či dokonca studené, bude kaša menej chutná aj vzhľadná.
  • Zo zbytkov zemiakovej kaše môžeme na druhý deň uvariť polievku, okoreníme ju nasekanou petržlenovou vňaťou ( prípadne ju vylepšíme rozhabarkovaným žĺtkom, ktoré povaríme ) a doplníme opraženou žemľou či chlebom.
  • Ak zemiakové cesto dlhšie stojí, redne. Preto ak vás niečo zdrží pri príprave zemiakových knedlíkov, šišiek alebo iného jedla, zapracujte do cesta ešte trochu múky.
  • Ak chcete dodatočne mierne zahustiť polievku ( alebo aj omáčku ) spravte to takto: hneď ako sú všetky suroviny v polievke dovarené, pridajte do nej najemno postrúhaný zemiak a krátko spolu povarte.
  • Presolenú polievku napravíte tak, že v nej uvaríte niekoľko malých zemiakov, ktoré potom môžete použiť ako prílohu.
  • Ak už nemáte iné len namrznuté zemiaky, a nemáte práve možnosť kúpiť iné, skúste toto: preneste ich do tepla a nechajte niekoľko dní „vydýchať“. Tým sa stratí časť cukru, ktorý sa v nich vytvoril. Takéto zemiaky potom varte tak, že ich olúpete, namočíte do teplej vody a uvediete do varu. Prvú vodu zlejete a až v druhej vode ich dovaríte. Pre zlepšenie chuti môžete do vody pridať aj trochu octu – ale užitočné vitamíny alebo minerály z nich takto nenávratne zmiznú.
  • Omrznuté, sladkasté zemiaky môžeme využiť najmä na prípravu sladkých a múčnych pokrmov a na vyprážanie.
  • Pri dusení zemiaky vkladáme do rozohriateho tuku a podlievame vriacou vodou, vývarom alebo inou tekutinou. Zalievame ich tak, aby boli vodou len zakryté.
  • Zemiaky varíme, dusíme či pečieme prikryté, sú tak chutnejšie a najmä majú menšie straty na živinách.
  • Autor: Ester Ríklová
       

    verzia pre tlač

    Reakcie na článok počet príspevkov: 0




    Vaša reakcia:


    Podpis:


    Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
    (bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
    a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí)








    Partnerské portále

    Posledné reakcie

    Reklama



    Najdiskutovanejšie

    KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
    Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio