Ananásovník (Ananas Mill.) z čeľade bromeliovité (Bromeliaceae) je rod rastlín, označovaná vďaka svojím plodom ako ananás. Presný počet druhov rodu nie je známy. Pre svoje aromatické súplodie sa používají najmä druhy A. bracteatus, A. fritzmaelleri a predovšetkým A. comosus (ananasovník chocholatý). Ako jedna z mála, táto broméliovitá rastlina nerastie v korunách stromov, ale na zemi. Listy ananasovníka tvoria ružicu a líšia sa podľa druhu svojim sfarbením. Na hranách majú tŕne, ktoré môžu ľahko poraniť.
Práve v tomto sviatočnom čase nechýba na našom stole ananás. Bola by škoda neúžitkovať ho a nezačať pestovať.
Ako na to?
Ružicu, ktorá nesmie byť zvädnutá, odrežeme a očistíme od dužiny. Necháme zaschnúť
aspoň dva týždne pri teplote 22 až 25°C. Pripravíme si zavárací pohár, ktorý do jednej tretiny naplníme zmesou vláknitej rašeliny a agroperlitu v pomere 1:1 a ružicu zapichneme asi 2 cm po listy. Rosíme ju, až je substrát mierne zvlhčený. Pohár prikryjeme mikroténovým sáčkom s malými dierkami. Zakoreňovanie trvá 4 - 12 týždňov pri teplote 25 až 28°C. Na zakorenenie je ideálne obdobie okolo Vianoc, keď pohár môžeme umiestniť na radiátor.
Niekedy sa to nepodarí, preto nezúfajte a skúste to znova. Priemerne sa ujme jeden z piatich takto zasadených ananásov.
Starostlivosť
Ananás vyžaduje intenzívne svetlo, v lete polotieň. Priame lúče slunka mu škodia, čo sa prejaví sčervenaním úzkeho pásu na listoch. Dobre znáša premiestňovanie, preto ho môžeme počas roka i viackrát preniesť na najvhodnejšie stanovisko. Ideálne rastie pri teplote 25 až 32°C. Pri vyššej sa jeho rast zastaví. V lete by mu nemal vyschnúť substrát, v zime zálievku obmedzíme. Polievame i stred ružice listov. Ak začínajú vyrastať čím ďalej tým menšie nové listy a sú nápadne červené, signalizuje to kvitnutie. Vtedy ju prestaneme zalievať do ružice. Rastlina vyžaduje časté rosenie, potrebuje vlhosť. Hnojíme ju dvakrát do mesiaca počas obdobia vegetácie.
Presádzame každé dva roky na jar. Príliš suchý vzduch spôsobí, že končeky listov zhnednú a stočia sa.