Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Zaváraniny
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Chyby pri príprave kompótov dátum pridania
26-04-2005




  • Neprichytené viečko po sterilizácii:

    Hlavnou chybou je vniknutie vzduchu alebo vody do pohára na začiatku chladenia na vzduchu alebo vo vode. Príčinou je voľný uzáver, ktorý sa najmä pri preplnených pohároch nadvihuje. Preto má uzáver fungovať tak, aby počas sterilizácie umožnil unikanie vzduchu, prípadne aj nálevu z pohára, ale pri chladení sa má viečko k otvoru pohára prisať a nedovoliť vniknutiu vzduchu a vody. Pokiaľ môžeme, urobíme na začiatku chladenia také zásahy, aby bol v tejto fáze uzáver hermetický:
    - zaťaženie viečka vhodným predmetom (napr. závažie)
    - prevrátenie pohára
    Viečko sa po sterilizácii neprichytí aj z iných príčin, napr. keď je prasknutý pohár, nízka teplota vnútri pohára počas sterilizácie (dôsledok zle ukazujúceho teplomeru), nerovná styčná plocha pohára a viečka.

  • Kvasenie a plesnivenie: nízka teplota.

    Hlavnými príčinami zlá sterilizácia, vysoký obsah kvasiniek a plesní na ovocí a dôsledku nehygienických podmienok (nedostatočné umývanie a pod.), vniknutie vzduchu alebo vody do pohára počas chladenia kompótu.




    Kvasenie začína spravidla do jedného mesiaca po výrobe kompótu, plesnivenie neskoršie. V oboch prípadoch sú kompóty nepoužiteľné.

  • Hnednutie plodov:

    Nezaliate plody v pohári alebo po otvorení kompótu začnú hnednúť vtedy, keď pri sterilizácii neboli dostatočne prehriate, takže nenastala inaktivácia enzýmov. Hnednutie je podmienené aj prítomnosťou kyslíka, preto by mali byť plody ponorené v náleve a z pohárov musí byť odstránený vzduch pri sterilizácii.

  • Zlá konzistencia plodov:
    M ä k k á . k o n z i s t e n c i a:
    - použitie prezretého alebo dlho skladovaného ovocia,
    - vysoká teplota pri sterilizácii,
    - spracovanie ovocia nakazeného plesňami
    - nevhodná sorta ovocia.
    T v r d á . k o n z i s t e n c i a:
    - použitie predčasne obratého ovocia,
    - nízka teplota a krátka sterilizácia

  • Plávanie plodov:

    Spôsobuje malé množstvo ovocia v pohároch a prirodzená vlastnosť ľahšich plodov, prípadne vysoká a dlhotrvajúca teplota pri sterilizácii.

  • Autor: vic
       

    verzia pre tlač

    Reakcie na článok počet príspevkov: 1



    1 dasa 10-10-2016 | 23:29:53
    dakujem za rady.




    Vaša reakcia:


    Podpis:


    Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
    (bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
    a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí. Zásady ochrany osobných údajov nájdete TU. )








    Partnerské portále

    Posledné reakcie

    Reklama



    Najdiskutovanejšie

    KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
    Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio ochrana osobných údajov