KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Alkoholické nápoje
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Pivo a jedlo – perfektná kombinácia dátum pridania
06-07-2014


Už dávno neplatí, že k pivu sa hodí iba guláš, pečené koleno alebo utopenec. Šéfkuchár a odborník na párovanie piva a jedla Laci Hornáček tvrdí, že pivo má svoje pevné miesto v gastronómii a hodí sa takmer k všetkým jedlám. Stačí si len vedieť vybrať tú správnu chuť piva.



Vzdelávací program Sedem chutí piva, ktorý spoločnosť HEINEKEN Slovensko uviedla v apríli tohto roku, učí Slovákov lepšie sa orientovať v pestrom svete pivných chutí, aby si vedeli vybrať také pivo, ktoré najlepšie vyhovuje ich preferenciám, príležitosti či vychutnávanému jedlu. Sedem chutí piva v spolupráci s odborníkom Lacim Hornáčkom má cieľ povzbudiť konzumentov k objavovaniu pivných chutí, naučiť ich pivnému someliérstvu a pozdvihnúť pivnú kultúru o latku vyššie.

„Pivo má vďaka svojej rôznorodosti veľmi veľký potenciál v gastronómii. Výborne sa používa jednak pri samotnej príprave jedál ako súčasť receptov, ale ešte zaujímavejšie je umenie kombinovania rôznych chutí pív s chuťami jedál. Vďaka správnemu výberu piva k jedlu sa otvárajú dvere novým gurmánskym zážitkom,“ hovorí Laci Hornáček, šéfkuchár a odborník na párovanie piva a jedla v programe Sedem chutí piva.

Intenzita chutí, technika prípravy a zlaté pravidlo

Kombinácia piva s jedlom poskytuje tisíce možností. Ich správnym výberom si každý gurmán môže dopriať nové gastronomické zážitky a chuťové potešenia. Stačí dodržať niekoľko základných pravidiel. V prvom rade je potrebné zvážiť intenzitu chuti piva a jedla. Ak je pivo príliš silné oproti jedlu alebo jedlo má intenzívnejšiu chuť ako pivo, jedno prehluší druhé a stratíme tak polovicu chuti. Je to jednoduché – pivo a jedlo spolu musia ladiť.
Po druhé je potrebné zvážiť prípravu. Rôzne techniky prípravy dodávajú jedlu rôzne chute a vedú určitým chuťovým smerom. Jemné techniky prípravy ako surový stav, parenie alebo varenie sa hodia všeobecne k ľahším pivám. Intenzívne spôsoby úpravy ako barbecue, grilovanie a dusenie dodávajú veľa chutí, a preto sú v týchto prípadoch vhodnejšie chuťovo intenzívnejšie a plnšie pivá.

Zlatým pravidlom kombinácie piva a jedla je však párovanie na základe dopĺňania alebo kontrastu chutí piva a jedla. Dopĺňanie je kombinovanie jednej alebo dvoch chutí obsiahnutých v jedle s podobnými chuťami v pive, napr. ovocná – ovocná alebo horká – horká chuť. Výborne ladí napríklad ľahké pivo s ľahkým jedlom ako je čerstvá ryba, alebo silné a tmavé pivo s plnou chuťou pečeného mäsa. Kontrast je prípadom „navzájom sa priťahujúcich protikladov“, ide o kombinovanie kontrastných chutí. Príkladom môže byť ovocné pivo v kombinácii s aromatickým syrom alebo ostrou chilli chuťou jedla. U všetkých pív je však tromfom tzv. čistenie. Oxid uhličitý obsiahnutý v pive čistí jazyk, takže chuťové bunky si pri ďalšom súste vychutnajú celú radu chutí. Táto prirodzená vlastnosť piva je výhodou najmä u mastnejších či ostrých jedlách.

Ako na to?

Z uvedených základných pravidiel vyplýva aj výber správneho jedla k jednotlivým chuťovým kategóriám. Sladké a ovocné pivá sa spolu s ľahkými pivami dobre kombinujú s jedlami pripravenými jemnými technikami prípravy. K pivám so sladkou chuťou si vychutnáte aj ovocie alebo dezerty a v kontraste aj korenisté jedlá. Pri mierne horkých či chmeľových a horkých pivách sa odporúča využiť stredne intenzívne techniky prípravy, ako vyprážanie, pečenie alebo grilovanie, a hodia sa k nim ideálne jedlá zo zeleniny alebo mäsa. Ťažké a korenisté pivá, napríklad pšeničné, sa dobre kombinujú s jedlami pripravenými strednou až stredne intenzívnou technikou, a odporúčajú sa napríklad aj k jedlám ázijskej kuchyne. Pri sladových pivách s intenzívnou chuťou, ako aj tmavých a silných pivách je výborná kombinácia s komplexnými chuťami jedál pripravených intenzívnymi technikami prípravy, ako je pečenie, dusenie alebo barbecue. Pri tmavých pivách však určite treba vyskúšať kombináciu napríklad s čokoládovým či iným dezertom – horká a sladká chuť sú v príjemnom kontraste.

Cieľom je vzdelávať konzumentov aj zákazníkov

Program Sedem chutí piva a vzdelávanie konzumentov aj zákazníkov v pivnom someliérstve má ambíciu pozdvinúť pivo a pivnú kultúru na Slovensku o úroveň vyššie. Odin Goedhart, generálny riaditeľ spoločnosti HEINEKEN Slovensko hovorí: „Pivo je úžasný nápoj a Slováci pivo milujú. Preto im chceme prinášať odborné informácie, ktoré pomôžu lepšie sa orientovať a vychutnávať si rôznorodé chute piva aj v spojení s gastronómiou. Pivná kultúra na Slovensku sa rozvíja a s programom Sedem chutí piva ju chceme posunúť ešte vyššie.“

Autor: Sergej Danilov
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 0




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí)








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio