Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Alkoholické nápoje
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Cider – osvieženie z jabĺk dátum pridania
21-02-2015


Cider je osviežujúci alkoholický nápoj vyrobený z jabĺk. Jablká dozreté na slnku mu dávajú sviežu, sladkú chuť a zlatistú farbu, ktorá pripomína slnečné dni. Je to nápoj, ktorý si v spoločnosti priateľov radi vychutnajú muži aj ženy, má osviežujúcejšiu chuť ako víno, a zároveň sladšiu ako pivo. Obsah alkoholu sa pohybuje od 1,2% až do 8,5%, podáva sa na kockách ľadu.





Hlavným procesom výroby je fermentácia šťavy z vylisovaných jabĺk, pri určitých druhoch aj z hrušiek. Cider môže byť neperlivý, ale zvyčajne obsahuje bublinky CO2 buď zo sekundárnej fermentácie alebo pridaním oxidu uhličitého v procese výroby. Rôznorodé chute cideru sa dosahujú pridaním rôznych ovocných príchutí alebo iných prírodných chuťových zložiek.

Jablká

Cider (vysl. sajder) sa vyrába kombináciou rôznych odrôd jabĺk určených na jeho výrobu. Odrody sa delia do štyroch základných skupín (sladké, horkosladké, ostré a horké ostré), ktoré sa medzi sebou odlišujú sladkosťou a kyslosťou, resp. obsahom trieslovín. Jednotlivé odrody sa kombinujú podľa toho, aký chuťový profil cideru je potrebné vytvoriť. Obsah cukru definuje mieru sladkosti výsledného nápoja, vyšší obsah trieslovín vytvára suchšie typy ciderov, ktoré sú populárne najmä vo Veľkej Británii. Najpredávanejší cider na svete, značka Strongbow, sa vyrába kombináciou až 12-tich rôznych odrôd jabĺk.

HEINEKEN je najväčším pestovateľom jabĺk určených na výrobu cideru vo svete s výmerou viac ako 3500 hektárov v UK a v Belgicku. Zber jabĺk trvá približne 12 týždňov, od konca augusta do druhej polovice novembra.








Zberajú sa buď ručne, mechanicky, alebo klasickým „strasením“ zo stromov.

Výrobný proces

Po zbere sa jablká umyjú a odvezú na pomletie a lisovanie, ktorým sa získava prírodná jablková šťava. Na výrobu cideru je možné použiť aj čerstvú šťavu, zvyčajne sa z nej však zohriatím a odparením vody vyrobí koncentrát na neskoršie použitie. Jeho trvanlivosť je zabezpečená vysokým obsahom cukru. Vďaka tomuto procesu je výroba cideru možná počas celého roka, pretože zriedením s vodou sa opäť získava šťava rovnakej konzistencie. Do takto pripravenej a následne pasterizovanej šťavy sa pridávajú kvasinky a začína fermentácia. V procese fermentácie, ktorá trvá približne 11 dní, sa prírodné cukry v šťave vďaka kvasinkám postupne menia na alkohol. Následne sa kvasinky z produktu odstránia a produkt sa filtruje buď ihneď, alebo sa nechá odležať ďalší jeden až dva týždne. Po filtrácii sa nápoj môže ďalej zmiešať s cukrom alebo inými chuťovými zložkami, vďaka ktorým sa dosiahnu rôzne produktové variácie. Na záver sa plní do rôznych typov obalov.

Šesť dôvodov, prečo cider

1. Osvieženie – cider znamená trojité osvieženie: prírodná osviežujúca kyslosť jabĺk, obsah bubliniek v nápoji a servírovanie na ľade.
2.Autentickosť – je to nápoj vyrobený z jabĺk, je blízky k prírode a prináša osvieženie jablkového sadu aj do mesta
3. Rituál podávania – vychutnávanie na ľade je podmienkou. V jednej ruke máte pohár s kockami ľadu, v druhej fľašu cideru a postupne ho nalievate na ľad.
4. Atraktívny pre mužov aj ženy – cider si radi vychutnajú obe pohlavia, na rozdiel od piva, ktoré je považované za prevažne mužský nápoj
5. Sladšia chuť – sladká chuť cideru je atraktívna pre súčasnú mladú generáciu, ktorá preferuje sladšie chute. Žiadna bariéra horkosti.
6. Rôznorodosť – chuť cideru sa výborne kombinuje s ďalšími chuťovými zložkami, kombinácie a variácie sú takmer nekonečné.

Od 23. januára 2015 sa Strongbow vyrába v pivovare spoločnosti HEINEKEN Slovensko v Hurbanove. Odtiaľ ho bude spoločnosť dodávať na šesť trhov regiónu strednej a východnej Európy, vrátane Slovenska. Na pultoch predajní a v Horeca prevádzkach na Slovensku je Strongbow už v týchto dňoch dostupný v troch rôznych príchutiach – základná príchuť Strongbow Gold Apple (jablko), Strongbow Honey (med) a Strongbow Red berries (červené bobuľové ovocie). Všetky tri príchute sa v súčasnosti predávajú vo fľašiach s objemom 0,33l, v najbližších týždňoch aj v plechovkách s objemom 0,4l, Strongbow Gold Apple je dostupný aj ako čapovaný.

Autor: zdroj Heineken
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 1



1 muric1111 07-06-2015 | 18:02:52
je to vinikajúci nápoj




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí. Zásady ochrany osobných údajov nájdete TU. )








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio ochrana osobných údajov