Varené krémy podávame ako obľúbený dezert alebo ako doplnok k múčniku. Navzájom sa líšia len svojou konzistenciou. Pripravujeme ich aj v detskom a diétnom stravovaní.
Väčšinu krémov-dezertov spájame s čerstvým alebo zaváraným ovocím, so šťavami alebo sirupmi.
Ovocné krémy pripravujeme z mlieka alebo smotany, z čerstvých vajec, cukru, zo zahusťovacieho prášku a z rozličných prísad. Podľa toho, aký krém chceme pripraviť, pridávame rôzne ovocie, orechy, mandle, oriešky, čokoládu, kakao, kávu atď. Zlepšujeme ich maslom a kypríme z bielkov ušľahaným snehom alebo šľahačkou. Koreníme ich vanilkovým cukrom a postrúhanou citrónovou alebo pomarančovou kôrou.
Ovocné krémy väčšinou varíme vo vodnom kúpeli, t.j. nádobu s rozšľahanými surovinami vložíme do kastróla s vodou a za stáleho miešania zohrievame až po bod varu. Krém sa však nesmie variť, aby sa nezrazil. Ak podávame krémy studené, miešame ich až do vychladnutia, aby sa na povrchu nevytvorila kôrka. Takto pripravené krémy nalievame do mištičiek vypláchnutých vodou, zdobíme ovocím, penami, šľahačkou, postrúhanou čokoládou alebo posekanými orieškami a dopĺňame piškótami alebo oblátkami.
Radi privítame aj vašu spoluprácu recepty@flora.sk