KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Grilovacie recepty
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Svetobežník hamburger dátum pridania
05-08-2014


Pred necelými štyridsiatimi rokmi sa hamburger konečne vrátil do Nemecka. Dovtedy však prekonal dlhú cestu. Ako sa z „patty“ – tak profesionáli nazývajú mäsovú placku medzi dvoma polovicami žemle ochutenú troškou kečupu − stalo najznámejšie občerstvenie na svete?



Každý má vlastnú predstavu, ako má vyzerať jeho obľúbený hamburger a kde si na ňom pochutí – či si ho pripraví sám doma na grile alebo si ho kúpi v stánku v centre mesta. Kto si však myslí, že hamburger vynašli americké reťazce rýchleho občerstvenia, ten nemá ani potuchy o jeho pravom pôvode.

Trvanlivý steak z Hamburgu

Pri pátraní v histórii sa musíme vrátiť až do 18. storočia – do Hamburgu, najväčšieho európskeho prístavu. Námorníci si na plavby brali ako proviant tzv. hamburský steak. Pri tejto sušenej a konzervovanej hovädzej fašírke sa kládol väčší dôraz na trvanlivosť než na chuť. Napriek tomu dokázala zaujať aj v Novom Svete: s prisťahovaleckou vlnou do USA si hamburský steak našiel cestu cez veľkú mláku a po čase sa stal súčasťou americkej kultúry stravovania. Tomu napokon zodpovedá aj jeho názov, ktorý – ako saväčšina bádateľov zhoduje – nie je odvodený od anglického ham (šunka).

Hamburger v Amerike

Hneď niekoľko amerických štátov tvrdí, že hamburger vznikol práve u nich – od Texasu cez Oklahomu a Wisconsin až po Connecticut. Podľa jednej z verzií majiteľ kaviarne Fletcher Davis v 80.rokoch 19. storočia servíroval ploché „patty“ na toaste. V inej verzii Charlie Negrin v roku 1885 vložil patty medzi dve polovice žemle, aby uľahčil konzumáciu počas chôdze. Možno hamburgerom k ich popularite pomohol zmysel pre obchod, ktorý je pre Američanov typický. Prevádzkovatelia pouličných stánkov s jedlom jednoducho vymysleli nové jedlo, ktorému nemeckí prisťahovalci a námorníci, poznajúci pochúťku z Hamburgu, nedokázali odolať. Stačilo len vložiť hamburský steak medziplátky sendviča a predávať ho hladným námorníkom. Z hamburského steaku sa stal najprv hamburger a neskôr už len burger.

Po dvesto rokoch opäť doma

V nasledujúcich rokoch postupne vznikli mnohé regionálne varianty, jedno však mali spoločné: patty a chlieb. Po Amerike dobyl hamburger aj zvyšok sveta. Značnú zásluhu na tom majú reťazce rýchleho občerstvenia. Po otvorení prvej reštaurácie s hamburgermi – White Castle v roku 1921 v Kansase − trvalo takmer dvadsať rokov, kým hamburger vykročil k svetovému úspechu: bratia Richard a Maurice McDonaldovci otvorili svoju prvú reštauráciu. A tak reštaurácie rýchleho občerstvenia priniesli hamburger opäť tam, kde takmer pred dvesto rokmi začal svoju púť okolo sveta ako hamburský steak.

Podľa Guinnessovej knihy rekordov najväčší hamburger vyrobili v Minnesote. Mal priemer tri metre a hmotnosť 914 kg. Na prípravu bolo okrem iného treba 27 kg slaniny, 23 kg šalátu, 18 kg uhoriek a 18 kg syra. Žemľa sa piekla sedem hodín a mäso štyri hodiny. A ešte malý dodatok: pri obracaní obrovského hamburgera si pomáhali žeriavom.









Hamburger a grilovačka idú jednoznačne k sebe. Hovädzí je klasika, vyskúšali ste však morčací? Skvelý tip ponúka známy šéfkuchár Zdeněk Pohlreich, ktorý na griloch Weber okrem osvedčených receptov zvládne aj menej tradičné pokrmy, ako napríklad štrúdľu.


Morčací hamburger grilovaný na cédrovej doštičke:

odporúča Zdeňek Pohlreich, ambasádor grilov Weber Stephen

SUROVINY PRE 6 OSôB
Príprava: 20 minút
Spôsob grilovania: Priamy stredný plameň (175 – 230oC)
Grilovanie: 20-30 minút

NA OMÁČKU
125 ml kečupu
5 lyžíc worcesterovej omáčky
3 lyžice sójovej omáčky
1 lyžica jablčného octu
1 lyžica hnedého cukru
11/2 lyžičky horčičného prášku
11/2lyžičky stredne ostrej chilli omáčky
(alebo podľa chuti; omáčka z orientálnej predajne)

1 kg mletého morčacieho mäsa (prednostne zo stehna)
4 lyžice na jemno nasekanej šalotky
50 g zrnitých ovsených vločiek
1 lyžička hrubej morskej soli
1/2 lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia

6 rozkrojených žemlí
18 plátkov sladkých nakladaných uhoriek
krúžky cibule (podľa chuti)

NAVIAC
2 chemicky neošetrené cédrové doštičky,dlhé 30 – 40cm, hrubé 1 ½ cm, namočené minimálne na 1 hodinu v pive alebo vo vode.

PRÍPRAVA
Prísady na omáčku zmiešame v strednej mise. Asi 125 ml odložíme nabok ako omáčku na hamburgery.
Mleté mäso zmiešame so šalotkou, ovsenými vločkami, soľou a korením a vytvarujeme 6 hamburgerov hrubých asi 2cm. V strede hamburgeru vytvoríme palcom alebo lyžičkou priehlbinu.
Pripravíme gril na stredný plameň.
Grilovací rošt očistíme kefkou. Cédrové doštičky necháme odkvapkať a ohrievame nad priamym stredným plameňom pri zatvorenom poklope 5-10 minút, kým sa nezafarbia a nezačnú mierne dymiť. Potom doštičky obrátime a na každú rozložíme 3 burgery.
Tie grilujeme nad priamym stredným plameňom pri zatvorenom poklope 15-20 minút. Po 10 minútach ich jedenkrát obrátime a potrieme omáčkou.
Počas poslednej minúty grilovania žemle mierne opečieme nad priamym stredným plameňom reznou plochou dolu. Burger do žemle doplníme uhorkou, omáčkou a cibuľou a podávame.

Autor: Katarína Ofúkaná
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 0




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí)








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio