Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Cholesterol
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Nízkotučná a nízkocholesterolová diéta dátum pridania
28-03-2005


alebo štyri základné pravidlá:

  • Dodržujte nízkotučnú diétu, zameňte tuky saturované (tuky zo zvierat) za nesaturované (tekuté zeleninové oleje); skrátka obmedzte celkovo tučné jedlá a jedlá obsahujúce cholesterol (červené mäso, mliečne výrobky, vajcia,...), obmedzte aj cukor. Strážte si kalórie!
  • Pochutnajte si na jedlách, ktoré sú bohaté na škrob a vlákninu (obilniny, ovocie, zelenina, lúskoviny,...)
  • Ak máte nadváhu, zbavte sa nadbytočných kilogramov.
  • Pravidelne cvičte aspoň 30 - 60 minút denne.
  • -
    Druh
    Jedzte veľa
    Jedzte občas
    Jedzte málo
    Chlieb a pečivo
    Chlieb z ovsenej múky, tmavé chleby, graham chlieb, praclíky, nesladené pečivo… Aspoň 5 dávok denne Veku, rohlíky, žemle, obyčajné mierne sladené sušienky… Lupačky, sušienky so syrom, pečivo s vysokým obsahom tuku, alebo obsahujúce kokosový (palmový olej), koláče …
    Dezerty
    Pudingy z odstredeného, alebo sójového mlieka, sherbety, nízkotučné dezerty (ako je želé, a pod.) … Zákusky bez šľahačky a tučných krémov, pečivo robené z menej tučného margarínu, beztukovú zmrzlinu… Kupované torty, čokoládu, sladké, maslové a krémové polevy, šľahačku, zmrzlinu vyrobenú zo smotany a pod.
    Mäso
    Hydina bez kože, telľacie, králika, divočinu. Pokiaľ možno biele chudé mäso a hlavne bez kože… Chudé hovädzie, slaninu, bravčové, chudé mleté a to všetko asi tak 2x do týždňa… Tučná slanina, klobásy, salámy, kačka, hus, hamburgery, vnútornosti…
    Mliečne výrobky
    Tvaroh, beztukové mlieko, tvarohové výrobky, beztukový jogurt, beztukové syry (sójové)... Z vajec len bielka. Polotučné syry (20-40% tuku), menej tučný jogurt… Čiernu kávu bez mléka. Žĺtky z vajec max. 2x do týždňa. Plnotučné syry, krémové syry, syrové pomazánky, maslo, plnotučné mlieko, jogurty, smotanu, šľahačku, kondenzované nebo odparované mlieko…
    Omáčky a zálievky
    Omáčky bez tuku alebo pripravené na troške olivového oleja, málo tučné šalátové zálievky, zálievky bez olejov a syrov.. Zálievky z nízkotučnej majonézy, obyčajné šalátové krémy, avokádové … Zálievky z krémových syrov, plesňového syra, pripravené z kokosového mlieka, palmového oleja…
    Ovocie
    Čerstvé so šupkou, nesladené konzervované, sušené ovocie, Nejlepšie citrusové plody. Aspoň 5 dávok denne.Ovocné džúsy, čaj. Radšej než orechy - sezamové, slnečnicové semínka… Avokádo, ovocie v sirupe, kandizované ovocie, orechy … Kokos…
    Polievky
    Čisté domáce zeleninové, ovocné… Polievky z prášku, zahustené... Krémové polievky, syrové, mäsité, vaječné, z údenín...
    Ryby
    Ryby morské, sladkovodné, ryby nesmažené, grilované, dusené... Ryby smažené v zeleninovom alebo kanola oleji, krevety, kraby, mušle, ustrice, scampi, langusty, humre … . Rybie vajíčka (ikry, kaviár), ryby smažené v tuhom tuku (ako je maslo alebo sadlo), ryby konzervované v oleji…
    Sladkosti
    Nič smažené, sherbety, pudingy z beztukového mlieka, želé, bezcukrové sladidlá… Nie viac ako dve dávky denne. Džem, marmelády, sladkosti v obmedzenom množstve… Arašidové maslo, kakao, sladené mlieka, čokolády a čokol. bonbóny, kokos a pod…
    Cestoviny, ryža, obilniny
    Bezvaječné cestoviny, plnozrnná ryža, hnedá ryža, bulgor, vločky. Aspoň 3 - 6 dávok denne. Upravovaná ryža a cestoviny. Smažené v tuhom tuku ako je sadlo a rôzne iné stužené tuky…
    Zelenina
    Zemiaky, čerstvú a mrazenú zelenina (brokolica, karfiol, celer…), sóju (tofu), všetky druhy lúskovín (fazuľa, šošovica, hrach,….), farebnú zeleninu … Bylinky a korenie v akomkoľvek množstve… Aspoň 5 dávok denne. Smažené zemiačiky, smažená zelenina, smažené v olejoch ako je napr. olivový a kanolový olej, olivy… Akákoľvek zelenina alebo zemiaky smažené v tuhom tuku ako je sadlo a rôzne iné stužené tuky…
    Autor: Zuzana Kielková
       

    verzia pre tlač

    Reakcie na článok počet príspevkov: 0




    Vaša reakcia:


    Podpis:


    Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
    (bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
    a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí. Zásady ochrany osobných údajov nájdete TU. )








    Partnerské portále

    Posledné reakcie

    Reklama



    Najdiskutovanejšie

    KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
    Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio ochrana osobných údajov