Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Cholesterol
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

"Dobrý" a "zlý" cholesterol dátum pridania
26-03-2005


Cholesterol je zlúčenina, ktorá sa v poslednej dobe pre mnohých z nás stala doslova strašiakom. Zvýšená hladina cholesterolu v krvi totiž môže byť jednou z príčin vzniku aterosklerózy a ďalších srdcovo-cievnych chorôb.

Za normálnu koncentráciu cholesterolu v krvi dospelého človeka je považované množstvo do 5,2 nmol/liter. Keď je hladina vyššia, stúpa riziko srdcových ochorení a je možné, že v cievach už nastal aterosklerotický proces.
Mnohí z nás majú preto z cholesterolu obavy, užívajú s rôznym úspechom lieky na jeho zníženie a pravidelne si ho nechávajú u lekára kontrolovať. V mnohých prípadoch ale nie je nutné lieky užívať. Niektoré potraviny a byliny vykonajú rovnako dobrú prácu a bez akýchkoľvek vedľajších účinkov.

Dobré a zlé lipoproteíny
Cholesterol v krvi je prenášaný lipoproteidmi. Jeden typ týchto lipoproteidov je označovaný ako "zlý" LDL. Ten prenáša cholesterol k orgánom, ale pri nadmernej koncentrácii i do stien poškodených ciev, a tým podporuje aterosklerotický proces.
Druhý "dobrý" HDL naopak cholesterol z orgánov odnáša a je schopný transportovať ho i z ciev postihnutých aterosklerózou. Ukázalo sa, že zvýšená hladina cholesterolu môže až na výnimky súvisieť so zvýšeným množstvom lipoproteinov, predevšetkým LDL. To môžeme ovplyvniť tým, že znížime nadmerný príjem tukov v strave. Cholesterol LDL môže oxidovat a taký cholesterol je pre rozvoj aterosklerózy omnoho vyšším rizikom než neoxidovaný.

Autor: Ester Ríklová
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 1



1 Gabika 09-01-2013 | 4:35:24




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí)








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio