Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Cholesterol
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Zvýšená hladina tukov v krvi - rizikový faktor civilizačného ochorenia dátum pridania
16-10-2007


Tzv. civilizačné ochorenia sú predovšetkým srdcovo-cievne choroby (vysoký tlak, infarkt srdca či mozgová príhoda), metabolické poruchy (obezita, cukrovka, poruchy metabolizmu tukov) a nádorové ochorenia (súvisiace s nesprávnou výživou a životosprávou).


Normálna hladina celkového cholesterolu zdravého dospelého človeka je do 5 mmol/l.

Hodnoty 5 - 6,5 mmol/l považujeme za hraničné, vyžadujúce úpravu výživy a životosprávy, hodnoty nad 6,5mmol/l už vyžadujú radikálnejšiu úpravu životosprávy resp. liečbu.

HDL - frakcia tzv. "dobrý cholesterol" má byť u mužov vyšší ako 1,2 mmol/l, u žien



1,4mmol/l. Je to tá časť cholesterolu ktorá sa z organizmu vylučuje.

Naopak LDL frakcia tzv. "zlý cholesterol" spôsobuje ukladanie tzv. penových buniek na stenu ciev, zužuje ich až upcháva. Hladina nesmie byť vyššia ako 3,5mmol/l.

Dôležitý však je vzájomný pomer "dobrého a zlého" cholesterolu. Ten nesmie byť vyšší ako 3.

Ďalšia dôležitá tuková látka sú triglyceridy. Ich hladina by nemala byť vyššia ako 1,9mmol/l

Hladinu tukov v krvi ovplyvňuje strava bohatá na živočíšne tuky a cholesterol a riziko srdcovo-cievnych chorôb stúpa.

Nevhodné potraviny sú najmä:
tučné mäso, vnútornosti, maslo, plnotučné syry, plnotučné mlieko, smotana, zmrzlina, margaríny z palmového a kokosového oleja, čokoláda, údeniny.
Na úpravu je tiež dôležitá pravidelná a dostatočná konzumáciou čerstvého ovocia a zeleniny, dostatočný príjem tých potravín, ktoré obsahujú ochranné nutrienty antioxidanty - vitamíny, flavonoidy, minerálne látky a stopové prvky.

Autor: Ester Rýklová
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 0




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí. Zásady ochrany osobných údajov nájdete TU. )








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio ochrana osobných údajov