Normálna hladina celkového cholesterolu zdravého dospelého človeka je do 5 mmol/l.
Hodnoty 5 - 6,5 mmol/l považujeme za hraničné, vyžadujúce úpravu výživy a životosprávy, hodnoty nad 6,5mmol/l už vyžadujú radikálnejšiu úpravu životosprávy resp. liečbu.
HDL - frakcia tzv. "dobrý cholesterol" má byť u mužov vyšší ako 1,2 mmol/l, u žien
1,4mmol/l. Je to tá časť cholesterolu ktorá sa z organizmu vylučuje.
Naopak LDL frakcia tzv. "zlý cholesterol" spôsobuje ukladanie tzv. penových buniek na stenu ciev, zužuje ich až upcháva. Hladina nesmie byť vyššia ako 3,5mmol/l.
Dôležitý však je vzájomný pomer "dobrého a zlého" cholesterolu. Ten nesmie byť vyšší ako 3.
Ďalšia dôležitá tuková látka sú triglyceridy. Ich hladina by nemala byť vyššia ako 1,9mmol/l
Hladinu tukov v krvi ovplyvňuje strava bohatá na živočíšne tuky a cholesterol a riziko srdcovo-cievnych chorôb stúpa.
Nevhodné potraviny sú najmä:
tučné mäso, vnútornosti, maslo, plnotučné syry, plnotučné mlieko, smotana, zmrzlina, margaríny z palmového a kokosového oleja, čokoláda, údeniny.
Na úpravu je tiež dôležitá pravidelná a dostatočná konzumáciou čerstvého ovocia a zeleniny, dostatočný príjem tých potravín, ktoré obsahujú ochranné nutrienty antioxidanty - vitamíny, flavonoidy, minerálne látky a stopové prvky.