Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Kam vo voľnom čase
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Skalica dátum pridania
29-11-2013


Skalica je mesto na hraniciach s Českou republikou a patrí k starobylým slovenským mestám, ktoré sa v uplynulých storočiach hrdili prívlastkom slobodné kráľovské mesto.


Prvé písomné zmienky o existencii Skalice pochádzajú z roku 1217 a 1256. Uhorský kráľ Ľudovít I. jej 6. októbra 1372 udelil výsady slobodného kráľovského mesta: právo opevniť sa hradbami, obyvateľstvo bolo oslobodené od platenia daní a iných poplatkov, tovar Skaličanov bol oslobodený od tridsiatku a mýta v celom kráľovstve. Mestu bolo udelené právo usporadúvať týždenné a výročné trhy. Skalica sa tak stala významným strediskom hospodárskeho, kultúrneho a duchovného života širokého okolia. V 17. storočí patrila Skalica medzi 5 - 6 najväčších a najvýznamnejších miest Slovenska. V meste vzniklo množstvo remesiel, zakladali sa cechy, prekvital čulý obchod. Chýrne v celom Uhorsku bolo predovšetkým skalické súkenníctvo, ktoré sa rozvinulo najmä koncom 18. storočia. Z poľnohospodárskej výroby sa intenzívne rozvíjalo predovšetkým vinohradníctvo. Pred vyše 300 rokmi tu založili vinohradníci na spôsob remeselníckych cechov svoje združenie - tzv. Bratstvo sv. Urbana. Dodnes sa tu vyrába veľmi kvalitné červené víno.
Skalica sa môže pýšiť celistvo zachovaným historickým jadrom - centrum mesta tvorí unikátne trojuholníkové námestie lemované viacerými historickými sakrálnymi i svetskými stavbami. Budovy, chodníky, ulice... akoby ste ani neboli na Slovensku. Všade je krásne čisto, fasády budov nie sú zničené a poznamenané sprejerskými odkazmi. Mnžstvo obchodíkov, kaviarní, možnosti ubytovania, turistické možnosti pre celú rodinu, poloha na mape, to je to, čo robí Skalicu veľmi atraktívnou.
Vybrali sme zopár zaujímavých miest, ktoré sme navštívili a ktoré stoja za to, aby ich navštívili. Skalica je veľmi pekné mesto, udržiavané, čisté a právom nesie titul z tohto roku "Najbezpečnejšie mesto Slovenska". Ak sa pri objavovaní Skalice unavíte, odporúčame využiť služby Hotela a Reštaurácie sv. Michal. Rodinný hotel s reštauráciou ponúka špeciality tradičnej slovenskej, ale aj európskej kuchyne.



Jezuitský kostol


Jezuiti prišli do Skalice začiatkom 60. rokov 17. storočia a postavili svoj kostol a kláštor. Po zrušení rehole kostol slúžil rôznym účelom. Pred dvomi rokmi bol kompletne zrekonštruovaný a pribudol organ z anglického Scheffieldu. V súčasnosti je využívaný na kultúrne účely, ako sú rôzne koncerty, ale aj svadobné obrady.
Zaujímavosťou sú podzemné krypty, ktoré si môžete prezrieť.
Kláštor stojí vedľa kostola. V jeho priestoroch fungovala stredná škola, ktorá bola založená v roku 1662. V súčasnosti je v týchto priestoroch gymnázium, kde sa skalickí študenti môžu pochváliť, že študujú v jednej z najstarších stredných škôl na Slovensku.

Evanjelický kostol


Tento jediný evanjelický kostol bol postavený v rokoch 1796 – 1797. Zaujímavosťou je, že celý kostol a jeho interiér sú v pôvodnom stave. Je v ňom aj organ, ktorý zapísaný do zoznamu národných kultúrnych pamiatok. Zaujímavosťou je kalich, ktorý kostolu údajne venoval Ján Ámos Komenský.



Dom kultúry


Budova bola slávnostne otvorená 29. septembra 1905. Architektom stavby je Dušan Jurkovič, vonkajšiu fasádu budovy zdobí mozaiková dekorácia s motívmi kresieb od známeho maliara Mikoláša Aleša. Dve postavy, ktoré symbolizujú česko-slovenskú vzájomnosť, by mali byť Jánošík a Ján Jiskra z Brandýsa. Nad nimi je upravený obraz Svätá rodina, kde tu sv. Štefan dáva požehnanie slovenskej rodine. Veľká divadelná sála bola v čase svojho vzniku najväčšou divadelnou sálou na Slovensku.
V Dome kultúry bola čitáreň, knižnica, konali sa divadelné vystúpenia, prednášky, výstavy vína,... Aj v súčasnosti sa tu pravidelne konajú divadelné predstavenia, koncerty, či iné podujatia. Okrem expozície múzea tu môžete navštíviť i galériu Júliusa Koreszku. Jeden z jeho najväčších obrazov „Pohľad na Skalicu“ maľoval práve pre Dom kultúry.



Farský kostol sv. Michala Archanjela a veža


Skalica má 15 kostolov. Najstarší z nich je Farský kostol sv. Michala z roku 1372, jeho súčasná podoba pochádza z rokov 1770 – 1785. Pôvodne bol obklopený cintorínom a ohradený múrom. Kaplnka, ktorá stojí vedľa kostola je Karner sv. Anny. Slúžil ako kostolík na cintoríne. Neprehliadnuteľnou súčasťou kostola je i gotická hranolová veža s renesančnou arkádovou ochodzou, ktorá ponúka úžasný výhľad na mesto. Na vežu vedie 120 drevených schodov a pri úspešnom výstupe uvidíte zvony z r. 1929, ktoré bijú každú štvrťhodinu.



Ledovňa


Ľadovne bývali stavby, najčastejšie budované do svahu na spôsob zaklenutých pivníc, uzavretých zväčša železnými dverami. Ľad do nich narúbali alebo narezali a vozili v zimných mesiacoch zo zamrznutých vodných plôch a zahĺbených priestoroch vydržal až do ďalšej zimy. Na podlahu sa dávala izolačná vrstva tvorená doskami, alebo slamou a pilinami, na ktoré sa umiestnili ľadové bloky. Z ľadovní sa ľad rozvážal do pivovarov, hostincov, konzumov, alebo sa predával i v menšom množstve súkromným záujemcom. Využívali ho krčmári na chladenie nápojov, piva a sódy ale tiež mäsiari, v niektorých oblastiach slúžil i na uskladnenie rýb. Vo vnútri ľadovne bývali do steny zapravené háky na upevnenie mäsa, v niektorých ľadovniach bolo umiestňovanie vyriešené stavbou výklenkov v blízkosti ľadu, do ktorých sa mäso uskladňovalo. Takže ak pôjdete navštíviť Ledovňu počas teplých dní, nezabudnite si prehodiť nejaký sveter, lebo je tam skutočne chladno.



Golf resort Skalica


Keď uvidel Karel Skopový senior (zakladateľ známej golfovej dynastie) po prvýkrát rozľahlú rovinu od Bielych Karpát smerujúc k rieke Morava v blízkosti vinohradov a keď typický skalický vietor rozvlnil trávu, hneď vedel, že je to to správne miesto pre milovníkov golfu. V tejto harmónii prírody nazval domáce ihrisko Golf Clubu Skalica malým Talianskom. Viac na: Malé Taliansko pod Karpatmi - Golf Resort Skalica.



Špeciality Skalice


Ku Skalici neodmysliteľne patrí Skalický trdelník, ktorého výrobu podľa pôvodného receptu a pôvodnej výroby na otvorenom ohni môžete vidieť v tzv. čiernej kuchyni v historickom komplexe františkánskeho kláštora. Rituál výroby je úžasným zážitkom, spojený s ochutnávkou a možnosťou kúpy tejto sladkej dobroty. Viac sa o tejto špecialite dozviete tu:Skalický trdelník.
Ďalšou zaujímavou sladkosťou je Skalická vysoká torta - kedysi bola typickou súčasťou skalických svadobných hostín. Pravá skalická svadba trvala i týždeň, a preto sa torta musela takýmto zvykom prispôsobiť, aby sa nepokazila. Zároveň musela byť aj nádherne ozdobená. Techniku zhotovovania a zdobenia tohto jedlého umeleckého diela si ľudové cukrárky odovzdávali osobným kontaktom, takže táto vedomosť a zručnosť sa stala súčasťou domácej tradície. Jozef a Petra Hránkovci sa rozhodli, že oprášia zašlú slávu Skalickej vysokej torty a pod ich rukami vznikajú rovnaké torty, akými svoj sobáš slávili skalickí predkovia. Torta je veľmi krehká a jej ručná výroba je náročná. Výroba jednej torty trvá asi týždeň, neskazí sa ani po mesiaci...
Popri týchto dvoch sladkých útokoch na chuťové poháriky musíme spomenúť aj Skalický zázvorník (ďumbiernik). Sladké pečivo s chuťou zázvoru, ľahkou korenistou vôňou, ktorá podčiarkuje jeho chuť, je predurčené k dobrému červenému vínu.
Skalickú frankovku a Skalický rubín netreba predstavovať milovníkom dobrého vína. Sú to svetoznáme vína charakteristické svojou chuťou vďaka miestnym mikroklimatickým podmienkam. V miestnych vinárňach a útulných reštauráciách ich v bohatej ponuke určite nájdete.



Tradičné podujatia


Trdlofest - po trdelníku je pomenovaný obľúbený festival. Festival otvára letnú turistickú sezónu a jeho súčasťou je prekonávanie rekordu v pečení Maxitrdelníka.
Skalické dni - festival v dnešnej podobe predstavuje množstvo tradícií, hudby, tanca, výstav, športových podujatí a zábavy pre všetky vekové kategórie. Za jeho minulosť môžeme považovať oslavy, ktoré sa v meste konali pri príležitosti povýšenia Skalice na slobodné kráľovské mesto spolu s veľkým remeselným jarmokom.
... a samozrejme mnohé ďalšie. Ak chcete vedieť viac, pozrite sa na stránky mesta Skalica.
Ostatné zaujímavosti, ktoré navštívime, či ochutnáme v Skalici, budeme priebežne dopĺňať.



Fotogaléria k článku:
Autor:
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 0




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí. Zásady ochrany osobných údajov nájdete TU. )








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio ochrana osobných údajov