Najčastejšie sa sušia slivky, jablká, hrušky a marhule. Z ovocia musíme najprv odstrániť jadrovníky a kôstky, ktoré spomaľujú proces sušenia. Výnimkou sú bobule hrozna, ktoré sa nerozkrajujú.
Plody na sušenie musia byť zdravé a perfektne vyzreté, aby mali čo najviac aromatických látok. Pokrájané kúsky by mali mať rovnakú veľkosť, aby sme predišli rôznej dĺžke sušenia.
Pripravené ich rozložíme na mriežku, sito, alebo plech a dbáme, aby sa jednotlivé kúsky neprekrývali.
So zeleniny si môžeme do zásoby usušiť kaleráb, mrkvu, petržlen, cibuľu, cesnak aj paradajky.
Usušenú zeleninu alebo ovocie uložíme do čistých sklenených dobre uzatvárateľných nádob. Nádoby by sme mali mať uložené v tmavom a chladnom prostredí, pretože sušené plody sú háklivé na svetlo.