Čokoláda s vysokým obsahom kakaa vplýva na vylučovanie serotonínu v mozgu, ktorý zlepšuje náladu. Okrem toho má čokoláda priaznivý vplyv napríklad na zníženie krvného tlaku.
Expert na endokrinológiu profesor Steve Atkin sa rozhodol urobiť malý experiment na desiatich pacientoch. Tí mali denne počas dvoch mesiacov konzumovať 45 g tmavej čokolády alebo zafarbenej mliečnej čokolády, ktorá vyzerala ako tmavá. Medzi konzumáciou jednotlivých typov čokolády bola mesačná prestávka. Pacienti, ktorí rozdiel medzi čokoládami nepoznali, uvádzali, že sa cítia oveľa lepšie po zámene mliečnej čokolády za tmavú s vysokým obsahom kakaa. Podľa Steva Atkina už 45 gramov tmavej čokolády denne zmierňuje vyčerpanosť. Atkin bol veľmi prekvapený intenzitou výsledkov. "Malý kúsok čokolády môže ľuďom pomôcť cítiť sa lepšie, ale nemyslím si, že je to okamžitý prostriedok liečby," povedal Atkin a dodal, že aj čokoládu treba jesť s mierou.