KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Pyramída stravy
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Menej je vždy viac dátum pridania
26-03-2005


O význame výživy a o jej vzťahu k zdraviu dnes už azda nikto nepochybuje. Výživa a stravovanie sa mení rovnako, ako sa menia ostatné podmienky nášho života.

Dostatok potravín ešte neznamená, že sa ľudia budú živiť správne, že výživou podporia svoje zdravie alebo prispejú k tomu, aby sa ich poškodené zdravie zlepšilo.
Základným ukazovateľom hodnotenia výživy je kvantitatívne hľadisko, t.j. množstvo potravín, ktoré spotrebujeme.
Zvyčajne je príjem energie, t.j. jaulov (kalórií) oveľa väčší a nadbytočná energia sa v tele ukladá vo forme tuku pod kožu a okolo vnútorných orgánov. Obezita je u nás veľmi častá. Približne 1/3 mužov a asi 45% žien má nadmernú hmotnosť.
To, samozrejme, predstavuje závažné zdravotné riziko, pretože sa tým zvyšuje pravdepodobnosť ochorenia na cukrovku, vysoký krvný tlak, aterosklerózu alebo vápenatenie ciev, na koronárnu chorobu srdca, artrózu veľkých kĺbov a ďalších


tzv. civilizačných chorôb obyvateľov v priemyslovo vyspelých krajinách.
Obezita a jej zdravotné riziká sa bohužiaľ ešte stále podceňujú.

Na nadmernom príjme energie sa podieľa predovšetkým vysoká spotreba tukov. Pritom nejde len o čistý tuk, ale o všetky tuky obsiahnuté v mäse, údeninách, mliečnych výrobkoch, vajciach, v pečive a pod. Naša priemerná spotreba tukov dlhodobo prekračuje odporúčanú dávku.
Do jedálneho lístka by sa preto mali zaraďovať prednostne potraviny s nízkym obsahom tukov a odporúča sa málo mastiť.
Väčšiu spotrebu tukov si môžu dovoliť azda iba jednotlivci, ktorých práca je naozaj fyzicky náročná. Vyššia spotreba tukov značí zvýšenie rizika zvápenatenia tepien čiže aterosklerózy, ischemickej choroby srdca a jej najčastejšie komplikácie – srdcového infarktu.
Nevhodná je aj prevaha tukov živočíšneho pôvodu, to značí masla, bravčovej masti a loja, a to nielen pri mastení, ale aj z hľadiska ich obsahu v mäse a ďalších výrobkoch. Pre zdravie je výhodnejšie zaraďovať do jedálneho lístka aj tuky rastlinného pôvodu, predovšetkým rastlinné oleje – slnečnicový, sójový, repkový, olivový, arašidový a i.
Ďalším zdrojom nadbytočnej energie pre ľudské telo je cukor, ktorého ročná priemerná spotreba u nás je 38 kg na obyvateľa (vrátane cukru obsiahnutého v potravinách). Podstatne môžeme teda znížiť energetický príjem obmedzením spotreby cukru. Na celkovom energetickom príjme sa významným spôsobom podieľajú alkoholické nápoje.

Autor: id
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 0




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí)








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio