Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

2014
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Šiesty ročník GURMÁN FESTu BRATISLAVA 2014 dátum pridania
10-04-2014


Nové miesto, nový dátum, vstupné pre návštevníkov, parkovanie zdarma,... Tento ročník sa bude niesť v znamení mnohých noviniek pre príjemný a nezabudnuteľný gurmánsky zážitok.



Bratislavská dostihová dráha sa od piatka 30. 5. do nedele 1. 6. 2014 stane miestom gurmánov. Zmena miesta oproti ostatným ročníkom poskytuje festivalu zlepšenie služieb ako je napríklad dostatok bezplatných parkovacích miest, lepšiu dostupnosť MHD - až 6 liniek, viac stánkov s reštauráciami, viac miesta na sedenie, rozšírenie piknikovej zóny, 4 pódiá – hlavný stage, Svet vína, Škola varenia a La Patisserie. Svoj priestor si nájde aj zväčšená plocha detskej zóny.

GURMÁN FEST BRATISLAVA už tradične ponúka skutočný kulinársky zážitok, v rámci ktorého sa budú prezentovať zaujímavé reštaurácie so štandardne vysokou kvalitou, ako aj osobnosti slovenskej a zahraničnej gastronómie. Šiesty ročník festivalu dobrého jedla a nápojov predstavuje kulinársky sviatok nielen pre obyvateľov Bratislavy, ale dodáva zvláštnu šťavu aj pre návštevníkov hlavného mesta. GURMÁN FEST je prestížnou prehliadkou toho najlepšieho, čo Bratislava a celé Slovensko v oblasti gastronómie ponúka.

Festival bude aj tento rok o prezentáciách tých najlepších reštaurácií a hotelov, o bohatom sprievodnom programe a o šéfkuchároch, barmanoch, baristoch, someliéroch a farmároch z celého Slovenska, ktorí predvedú svoje umenie v jedinečných predstaveniach. Podobné podujatie sa koná aj v Košiciach (20.-22.6.2014)
"Farmári robia poctivo a tak ako sa to má," povedal na margo účasti farmárov riaditeľ festivalu Radoslav Nackin. "Na festivale budú autentické a prírodné vína, poctivé rožky,...," vymenúva R. Nackin.
Okrem mnohým iných, môžeme osobne odporučiť pani Gabiku Čechovičovú, poľnohospodárku a veľkopestovateľku maku s ručným zberom. Farmárka z Jarnej je známa svojím príkladným vzťahom k prírode a k pôde. K piatim druhom maku pridala tento rok ľan. Začala aj s výrobou gurmánskych produktov ako napríklad olej makový (prevencia proti osteoporóze), ľanový, olej konopný. Všetky sú lisované za studena. Najnovšie pestuje aj makovú múku vhodnú pre celiatikov. Mak, ktorý pestuje, je kvalitou a chuťovo fantastický. Veľmi dlho sme pátrali po kvalitnom maku, pretože obchodné reťazce neponúkajú to, čo sme kedysi bežne mali v detstve k dispozícii. Rozhodne si dajte tú námahu a pani Gabiku na GURMÁN FESTE vyhľadajte a nakúpte koľko len unesiete. Po jej maku nie je nikomu ťažko na žalúdku a ešte aj tá maková štrúdľa vám pripomenie, že naozaj záleží, z čoho varíme a pečieme. Veľmi milá a sympatická pani Gabika Čechovičová mak nielen pestuje, ale aj predáva. Už len to, že sa postaví za svoj produkt o niečom svedčí.
Svoje zastúpenie má aj Slow food, ktorého cieľom je naučiť vážiť si kultúry stolu, chrániť a vychutnávať miestne produkty, ktoré by mohli byť odsúdené na zánik na úkor rýchlo sa rozvíjajúcej kuchyne Fast Food. Súčasťou podujatia bude veľa podporných súťaží a akcií.
Organizátori mysleli aj na vegetariánov, kde v špeciálnej reštaurácii, ale aj v pivnom paláci budú pripravované čerstvé vegetariánske porcie.



MICHELINOVSKÍ ŠÉFKUCHÁRI

Pozvanie prijali tento rok až traja Michelinovskí šéfkuchári - Lionel Levy, Ewout Eleveld a Arturo Dalhuisen. Svetová kuchárska špička nám svojimi receptami vytrie zrak a najmä chuť. Jeden z Michelinákov sa predvedie aj na špeciálnom evente - večeri s Michelinom.

VSTUPNÉ A GURMÁN ŠEKY

Po piatich ročníkoch bude zavedené vstupné. Doteraz sa vstupné neplatilo, gurmáni si kupovali Gurmán šeky (oficiálne platidlo na Gurmán feste), v cene ktorých bolo vstupné započítané. Pri kúpe viacerých však návštevník zaplatil viac. Gurmán fest tento rok stavia na férovosť, a preto namiesto platenia poplatku v každom Gurmán šeku, budú návštevníci platiť iba raz pri vstupe. V cene vstupného budú mať návštevníci vlastný príbor, možnosť požičať si piknikové deky, či viac miest na sedenie na prírodných terasách, ako aj bohatú festivalovú tombolu, ale aj vystúpenia gurmánskych špičiek, či hudobných skupín na štyroch stagoch.
Ceny Gurmán šekov sa znížia z pôvodných 12 eur na 10 eur.

ODBORNÁ GASTRONOMICKÁ KONFERENCIA

Ďalšou novinkou na Gurmán festivale je Gastronomický kongres pre odborníkov, novinárov a fanúšikov. Bude sa konať v pondelok 2. júna od 10:00 do 17:00 v hoteli Sheraton. Na podujatie je pozvaná svetová gurmánska špička:
• Lionel Levy – 1 michelinstar Marseille
• EwoutEleveld – „DeLeest“ 3 michelinstar Holandsko
• ArturoDalhuisen– „DeLeest“ 3 michelinstar Holandsko
• Jaroslav Židek – 3-krát Gurmán AWARD – kuchár roka (2008-2010), majiteľ a šéfkuchár reštaurácie Albrecht (1 vidlička)
• Michal Konrád – šéfkuchár reštaurácie roka – Fou Zoo (2 vidličky)
• Igor Čehy – Gurmán Award kuchár roka 2007
Variť s Lionelom Levym a Jacobom Boermom bude môcť malá skupina ľudí v Privátnej kuchyni.
Registrácia na kongres bude prebiehať od 25. apríla. Okrem vstupu na kongres bude možná aj registrácia zvýhodneného ubytovania cez Bratislava TouristBoard. Na kongres si budete môcť zakúpiť lístok, v ktorého cene bude zahrnuté aj vstupné na Gurmán fest.

TROJDŇOVÁ OSLAVA Dňa detí

Deti sa na Gurmán feste zabavia nielen vďaka zvieratkám z Dostihovej dráhy, ale aj vďaka bohatému programu v Detskej zóne. Pripravený bude trojdňový Deň detí s animátormi, hrami, detskou školou varenia či školou miešaných nápojov. Pokrstíme špeciálne sirupy, páry určia najsladšiu pusu a premiéru zažije prvá sirupovacia reštaurácia.



STRUČNÝ PROGRAM

Gurmán fest bude tradične prebiehať počas troch dní.
1. DEŇ piatok 30. máj: Počas prvého dňa sa môžeme tešiť na Braňa Križana, kapitána slovenskej reprezentácie kuchárov a Michala Konráda, šéfkuchára reštaurácie roka – Fou Zoo.

2. DEŇ sobota 31. máj: V sobota patrí dvom - Jarovi Židekovi a Igorovi Čehymu. Kuchárske umenie predvedie J. Žídek, ktorý tvrdí: "Varenie na pódiu nemám rád, lebo ak sa varí sofistikovane, tak z toho diváci, ktorí sú domáci kuchári, nič nemajú. A na pódiu varím pre širokú verejnosť.". Podľa jeho ďalších slov Slováci nevedia variť, preto varí jednoduché jedlá. Veľmi sa teší na odbornú gastronomickú konferenciu, ktorá bude v pondelok 2.júna, kde si profesionáli navzájom predvedú to najlepšie, čo dokážu.

3. DEŇ nedeľa 1.jún: V nedeľu sa tešíme na Mariána Fila a oplatí sa vidieť aj veľkú šou Marcela Ihnačáka a jeho varenie s vybranými návštevníkmi: "Ľudia nemajú inšpiráciu variť, treba im ukázať ľahké jedlá a recepty, ktoré si doma osvoja."
Aby pódium neovládli len muži, variť na pódiu bude Japonka YoushimiUsui, ktorá má v rodnej krajine svoj vlastný program o varení a školu varenia. Ako obvykle sa v nedeľu uskutoční Starostovská džemovačka, v ktorej si „zmerajú chute“ starostovia mestských častí v pripravených džemoch.

Tradičným sprievodným programom bude aj galavečer udeľovania cien v gastronómii – 10. ročník GURMÁN AWARD. Na podujatí sa dozvieme, ktoré reštaurácie, šéfkuchári, someliéri, či vinári boli na Slovensku za posledný rok najlepší. Partnerom Gurmán Festu Bratislava je minerálna voda Mattoni, a preto sa návštevníci môžu tešiť okrem iných zaujímavostí aj na majstrovstvo barmana Petra Pravotiaka, víťaza medzinárodných majstrovstiev sveta v miešaní nealkoholických drinkov Mattoni Grand Drink 2011.

A ako hovorí riaditeľ festivalu Radoslav Nackin: "Gastro festival je o dobrom jedle a o pohode,", tak si nenechajme túto príležitosť koncom mája ujsť. Dovidenia na na GURMÁN FESTe.

--------------------
Organizátorom podujatia a odborným garantom festivalu je spoločnosť Gurman club, s. r. o.. V spoločnosti má gastronomickú sekciu na starosti Radoslav Nackin, propagátor gurmánstva na Slovensku. Gurman club inicioval odborné hodnotenie kvality reštaurácií, hotelov, kuchárov a vinárov pod značkou Gurman Awards, od roku 2003 vydáva známy bedeker reštaurácií Gurmán na Slovensku. Spoločnosť realizuje niekoľko odborných gurmánskych projektov a venuje sa aj vzdelávaniu kuchárov v Thuries Academy, či amatérov v Škole varenia pre gurmánov. V zime Gurman club zorganizoval už druhý ročník Zimného festivalu jedla. Toto jedinečné podujatie vzniklo s cieľom predstaviť vybraných šéfkuchárov a vzdelávať ľudí v oblasti gastronómie, najmä ich naučiť konzumovať a stolovať. Priestor na prezentáciu dostali predovšetkým miestni šéfkuchári.
Najnovším projektom Gurman Clubu je gastronomický kongres, ktorý sa bude konať 2. júna v hoteli Sheraton.



Fotogaléria k článku:
Autor:
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 0




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí. Zásady ochrany osobných údajov nájdete TU. )








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio ochrana osobných údajov