Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Záhradkár v lete
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Signalizačná správa ÚKSÚP-u na obdobie 3.- 9.7.2009 dátum pridania
06-07-2009


Tak predsa prišli zrážky, a to nevídané. Miestami je ich až priveľa, no ale na to si budeme musieť zvyknúť ako na pravidlo, nie výnimočnosť. Ako starí ľudia počas dlhšieho obdobia sucha vravievali, že „raz to vypršať musí“, tak sa stalo aj teraz.



Teda, že na celom území spadlo v období 19.-28.6.2009 nad 60 mm, niekde aj nad 100 mm. Je zaujímavé, že podobné intenzívne plošné zrážky boli v 26. týždni aj vlani. Rozdiel bol v tom, že nasledovali po zrážkovo normálnej jari a aj celý jún bol nadpriemerne daždivý. Potom nasledoval aj vlhký júl 2008. Uvidíme s čím príde prvý prázdninový mesiac v tomto roku.

Poľné plodiny

Vzhľadom na priebeh počasia očakávame silný infekčný tlak hubových ochorení na všetkých poľnohospodárskych kultúrach. V porastoch obilnín bol príchod zrážok neskorý a v niektorých oblastiach môžu tieto zrážky negatívne ovplyvniť priebeh žatvy. Taktiež je možné očakávať zníženú kvalitu úrody obilnín v dôsledku napadnutia porastov hubovými chorobami.

V porastoch slnečnice bol zaznamenaný výskyt bielej hniloby slnečnice. Bielu hnilobu slnečnice spôsobuje hľuznatka obyčajná (Sclerotinia sclerotiorum), ktorá napáda mnoho druhov kultúrnych aj voľne rastúcich rastlín. Huba napáda všetky časti slnečnice v ktorejkoľvek rastovej fáze. Mladé infikované rastliny sú poškodzované viac ako staré. Prvými symptómami sú žltohnedé vlhké škvrny vyskytujúce sa na koreňovom krčku a šíriace sa smerom hore. Na báze stonky sa za vlhkého počasia vytvára hustý, biely mycéliový povlak, ktorý sa rozrastá stonkou smerom nahor. Listy nad miestom nákazy vädnú a odumierajú. Po napadnutí úborov preniká huba do jednotlivých nažiek, ktoré hnednú, niekedy hnijú. Nažky sa po zmäknutí úboru často uvoľňujú a vypadávajú. Po uschnutí rastliny sa na vonkajšej strane stonky tvoria čierne skleróciá. Vnútro stonky je vyplnené bielym vatovitým mycéliom s čiernymi skleróciami. Huba sa prenáša semenom, v poraste sa rozširuje askospórami. Nízka teplota a zrážky zvyšuje percento novonapadnutých rastlín. Pre obmedzenie výskytu choroby sa odporúča používať zdravé osivo, dodržiavať osevný postup, najmä nepestovať slnečnicu po slnečnici a ničiť zvyšky napadnutých rastlín. Chemická ochrana sa vykonáva na začiatku a na konci kvitnutia. Postrek by mal byť nasmerovaný na kvitnúcu stranu úboru.

V niektorých lokalitách sa ojedinele vyskytla mokrá hniloba (tiež černanie stonky alebo aj „čierna noha“). Mokrá hniloba je jednou z najrozšírenejších bakterióz zemiakov. Jej škodlivosť a výskyt pribúda so zvyšujúcou sa vlhkosťou podnebia. Môže sa prejavovať viacerými spôsobmi. Klíčky vyrastajúce z materskej hľuzy černejú, zahnívajú a odumierajú, často skôr, než sa dostanú na povrch pôdy. Najčastejšie sa však choroba prejavuje na vzrastenejších rastlinách, a to zožltnutím dolných listov rastlín, pričom konáriky a listy sú vzpriamené a lístky na listoch sa skrucujú. Napadnuté stonky možno z pôdy ľahko vytiahnuť. Na dolnej časti byle pri povrchu pôdy vždy nájdeme tmavé až úplne čierne škvrny s viac alebo menej rozrušeným mäkkým pletivom. Nakoniec sčernie celá dolná časť byle a koreň. Pri neskoršej nákaze nebýva napadnutý celý trs, ale len jednotlivé stonky, takže pod trsom sa vytvárajú aj hľuzy. Na hľuzách sa choroba zo začiatku prejavuje malými hnilobnými ostrovčekmi. Baktérie spôsobujúce mokrú hnilobu prezimujú v hľuzách a na zvyškoch rastliny v pôde.




Choroba znižuje úrodu aj kvalitu hľúz. Hľuzy čiastočne hnijú už na poli, ale najviac v skladoch pri nesprávnych uskladňovacích podmienkach. Základom ochrany je venovanie zvýšenej pozornosti zdravému sadivu, správne zaradenie zemiakov do osevného postupu, dobrá agrotechnika a pri výskyte choroby robiť negatívne výbery, aby sa zabránilo šíreniu choroby.

Ovocné stromy

Pripomíname ochranu proti podkopáčikom na jabloniach v najjužnejších oblastiach Slovenska. V súčasnosti prebieha rojenie druhej generácie, ktorej odchyty sú naďalej nízke. Presný termín ochrany proti druhej generácii obaľovača broskyňového a obaľovača slivkového stále nie je známy, najskôr to bude začiatkom 29. týždňa. Uplynulé dažde a očakávané mierne ochladenie ich rojenie oneskoruje a je istý predpoklad nižších počtov dospelcov druhej generácie. Pripomíname nevyhnutnú ochranu proti chrastavitosti jadrovín, ktorá je teraz chorobou číslo jeden pre jablone a hrušky.

Zelenina

Uvedené zrážky spôsobili, že zanikli podmienky pre rozvoj všetkých múčnatiek, naopak vytvorili sa podmienky pre výskyt plesňových chorôb, septórií, alternárií či plesni sivej. Znamená to najmä ochranu proti plesni zemiakovej na rajčiakoch. Povolené sú kontaktné prípravky Bravo 500, Cuprocaffaro, Kuprikol 50, Cuproxat SC, Dithane M 45, Dithane DG Neo-Tec, Novozir MN 80, Funguran, Champion 50 WP a Kocide 2000, prípravky s kontaktnou aj systémovou účinnou látkou Acrobat MZ WG a Ridomil Gold Plus 42,5 WP a prípravok s hĺbkovou a kontaktnou účinnou látkou Tanos 50 WG. Týmto ochránime porasty aj proti septóriovej škvrnitosti listov. Dôrazne upozorňujeme na dodržanie hygienickej ochrannej doby pred zberom plodov!

Po očakávanom oteplení na teplotu tesne nad 30oC nastanú veľmi vhodné podmienky aj pre pleseň uhorkovú. I keď väčšina signalizačných metód kvôli jednoduchosti a uplatniteľnosti aj v bežnej praxi nezohľadňuje dĺžku ovlhčenia listov, je všeobecne známe, že kombinácia dlhého orosenia listov s vysokými teplotami sú najživnejšou pôdou pre túto chorobu. Iste si mnohí pestovatelia všimli veľmi intenzívne rosy vznikajúce ešte pred polnocou a trvajúce takmer do 10 hodiny predpoludním, teda celkovo dlhšie viac ako pol dňa. Aj preto je vysoký predpoklad rýchleho šírenia tejto choroby. Povolené sú kontaktné prípravky Bravo 500, Cuprocaffaro, Kuprikol 50, Dithane M 45, Dithane DG Neo-Tec, Novozir MN 80, Funguran a Champion 50 WP, prípravky s kontaktnou aj systémovou účinnou látkou Acrobat MZ WG, Mikal M, Ridomil Gold MZ 68 WG a Ridomil Gold Plus 42,5 WP, prípravky s hĺbkovou a kontaktnou účinnou látkou Curzate K a Tanos 50 WG a systémové prípravky Aliette 80 WP a Previcur 607 SL. Rovnako upozorňujeme na dodržanie hygienickej ochrannej doby pred zberom plodov!

Vinič

U viniča boli prerušené podmienky pre rozvoj múčnatky. Starí vinohradníci boli pred peronospórou v strehu vždy vtedy, keď napršalo „na koreň“, to znamená také zrážky, ktoré zavlažia aj hlbokokoreniaci vinič. Ak sa všeobecne udáva, že 1 mm zrážok prevlhčí pôdu do 1 cm a vinič korení v hĺbke 50 cm a nižšie, tak teraz sa táto stará múdrosť naplnila. Podľa modernejších metód to tiež vychádza na potrebu ochrany proti peronospóre s doplnkom, že má podmienky v podstate na 2 týždne dopredu bez ohľadu na ďalšie zrážky. Preto odporúčame ošetrovať proti obom chorobám. Pre múčnatku úplne postačujú kontaktné prípravky, pre peronospóru, nakoľko doteraz nebola problémom, taktiež kontaktné. Pre skoré odrody sa jedná o posledné ošetrenie pred zberom. Iba v prípade pokračovania intenzívnych zrážok bude pre ďalšie ošetrenie ostatných odrôd o 12-14 dní potrebné použiť proti peronospóre systémový prípravok.

Autor: Ing. Jozef Kubík, Ing. Stanislav Barok
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 0




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí. Zásady ochrany osobných údajov nájdete TU. )








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio ochrana osobných údajov