Jablone pochádzajú zo strednej Ázie. Počas storočí pestovania sa prispôsobili klimatickým podmienkam a u nás je ich sortiment v pestovaní veľmi široký.
Jablká majú i liečivé účinky:
na nehojace sa rany zaberie kašička z čerstvo nastrúhaných jabĺk; pôsobí močopudne a brzdí tvorbu kyseliny močovej; znižuje krvný tlak, aj hladinu cholesterolu. Posilňuje srdcovo-cievny aj imunitný systém. Jablko tiež stabilizuje hladinu cukru v krvi. Spevňuje cievy, slabé žily.
Organické kyseliny, ktoré obsahuje jablko obmedzujú usídľovanie baktérií v črevách.
Povzbudivo pôsobí na nervovú sústavu, ale tiež podporuje aj trávenie.
Najlepšie sú tie z našich záhradiek, pretože z veľkopredajní nám nikto nezaručí aké chemikálie na ne boli použité, môžu spôsobiť aj alergiu, podráždiť pokožku aj spôsobiť tráviace ťažkosti. Z tých vašich môžete zakonzervovať postrúhané na zimu do koláčov, čerstvé postrúhané do jogurtu, pripraviť si do zásoby jablkový ocot alebo si zo šupiek uvariť výborný čaj.