Potrebujeme:
• 4 žĺtky
• 100 g cukru
• 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
• 4 bielky
• 100 g polohrubej múky
• ½ KL Kypriaceho prášku do pečiva
• 20 g Gustinu jemného kukuričného škrobu
Na punčový sirup:
• 150 ml vody
• 5 PL červeného sirupu (malinového, ríbezľového a pod.)
• šťava z 1 citróna
• 3 PL rumu
• 1 KL Arómy punčovej Dr.Oetker
• 2 zarovnané PL práškového cukru
• 1 zarovnaná PL preosiateho kakaa
Na potretie a ozdobu:
• 150 g ríbezľového džemu
• 1 balíček Polevy v prášku s punčovou príchuťou Dr.Oetker
• 3 PL mlieka
Príprava:
1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni žĺtky s cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Múku zmiešame s kypriacim práškom a škrobom a vareškou zľahka zapracujeme do žĺtkovej peny. Nakoniec zľahka vmiešame sneh. Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 20 minút
2. Po upečení plát vyklopíme na pocukrovaný papier na pečenie. Stiahneme papier, na ktorom sa plát piekol, a necháme vychladnúť. Z plátu nožom odkrojíme z dlhšej strany pruh 1 s veľkosťou 15 x 30 cm (na vyloženie formy) a pruh 2 s veľkosťou 11 x 30 cm (na zakrytie tunela). Oba pruhy potrieme džemom. Zvyšný plát odložíme na neskoršie použitie.
3. Na prípravu punčového sirupu nalejeme do misy vodu, sirup, šťavu, rum a arómu. Pridáme cukor a metličkou dôkladne premiešame.
4. Formu vyložíme potravinárskou fóliou a plátom 1. Polovicu plátu 3 namočíme do sirupu a vložíme do formy. Do sirupu vmiešame kakao, namočíme druhú polovicu plátu 3 a vložíme do formy. Zakryjeme plátom 2 a odložíme na 2 hodiny do chladničky.
5. Polevu pripravíme s mliekom podľa návodu na obale. Tunel vyklopíme z formy, stiahneme fóliu a potrieme polevou.
Dobrú chuť!