Skladovanie špargle:
Špargľu skladujeme v chladničke pri teplote +20 st.C až +4 st.C maximálne jeden týždeň.
Príprava špargle pred varením:
Výhonky opláchneme a olúpeme (pri čistení môžeme použiť škrabku na zemiaky).
Bielu špargľu začíname čistiť asi 2–3 cm pod vrcholom a pokračujeme až ku spodnému
koncu výhonku. Zelená špargľa má vrcholy dlhšie, preto čistíme len spodnú tretinu výhonku.
Niekedy má špargľa spodné konce zdrevnatelé, tie odrežeme (asi 3 cm).
- - - - -
VARENÁ ŠPARGĽA - klasický recept:
Potrebujeme:
1000 g špargle
500 g nových zemiakov
50 g čerstvej šunky
50 g varenej šunky
1 l vody
cukor, soľ, maslo
petržlenová vňať
Príprava:
Pre jednu osobu potrebujeme na prípravu hlavného jedla asi 500g špargle.
Špargľu varíme v 1 l vody s 1 lžičkou soli a kockou cukru, môžeme pridať aj lyžičku masla.
Bielu špargľu varíme 8-12 minút, zelenú len 8 minút.
Uvaríme oškrabané zemiaky. Uvarenú špargľu so zemiakmi a šunkou upravíme na tanieri, ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťkou.
Zvlášť podáváme rozpustené maslo.
- - - - -
KURACIE KÚSKY SO ŠPARGĽOU
Potrebujeme:
500 g špargle
4 plátky kuracích pŕs
125 ml bieleho vína
soľ
½ lyžičky zázvoru
2 lyžice maizeny
½ l vody
1 cibuľa
olej
Príprava:
Mäso nakrájame na drobné kúsky a marinujeme aspoň 12 hodín v zmesi vína, soli, zázvoru, maizeny, vody a nadrobno nakrájenej cibule.
Špargľu ošúpeme, pokrájame na drobno a na oleji asi 3 minúty opekáme. Špargľu vyberieme, vložíme mäso, opekáme asi 8 minút.
Pridáme špargľu a dohromady ešte 2 minúty opečieme. Podávame teplé s ryžou a zeleninovou oblohou.
- - - - -
VYSMÁŽANÁ ŠPARGĽA S RAJČINAMI
Potrebujeme:
800 g uvarenej špagle
1 vajce
hladká múka
strúhanka
olej na vysmážanie
150 g majonézy
lyžicu bieleho vína
šťava z ½ citrónu
2 rajčiny
Príprava:
Osušenú špargľu obalíme v trojobale a smažíme na rozpálenom oleji. Majonézu zmiešame s vínom a citrónovou šťavou,
pridáme na malé kocky nakrájané rajčiny. Vysmaženú špargľu polejeme omáčkou, podávame so zeleninovým šalátom.
- - - - -
PRAŽENICA S KURACÍM MASOM A ŠPARGĽOU
Potrebujeme:
250 g zelenej špargle
30 g masla
4 cibuľky
6 vajec
250 ml mlieka
2 lyžičky horčice
400 g vareného kuracieho mäsa
mleté čierne korenie
200 g tvrdého syra
Príprava:
Špargľu ošúpeme, povaríme asi 8 minút, scedíme. Na panvici posmažíme na masle nadrobno nakrájanú cibuľku.
Vajíčka, mlieko a horčicu rozšľaháme, primiešame nakrájené kuracie mäso a korenie.
Zmes nalejeme na cibuľku a na miernom ohni pečieme asi 15 minút do zhustnutia.
Na povrch praženice poukladáme špargľu, posypeme nastrúhaným syrom a v predohriatej trúbe krátko zapečieme do zlatista.
Podávame s čerstvým zeleninovým šalátom.
- - - - -
ŠPARGĽA V SYROVOM CESTÍČKU
Potrebujeme:
350 g bielej špargle
150 ml mlieka
2 vajíčka
60 g hladkej múky
80 g tvrdého syru
soľ, olej na vysmážanie
Príprava:
Očistenú špargľu 8 minút povaríme, scedíme. Z mlieka, vajec, múky, syra a štipky soli pripravíme cestíčko.
Špargľu obaľujeme v cestíčku a vysmážame dozlatova.
Podáváme so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.
- - - - -
ŠPARGĽOVÝ ZÁVIN SO SYROM
Potrebujeme:
500 g uvarenej zelenej špargle
l balíček lístkového cesta
200 g tvrdého syru
300 g mäkkého syru
1 vajíčko, soľ
Príprava:
Lístkové cesto rozvalkáme, natrieme mäkkým syrom, dáme špargľu a posypeme ¾ strúhaného syru.
Cesto zavinieme. Závin potrieme rozšľahaným vajcom, osolíme a posypeme zvyškom nastrúhaného syra. Pozvoľna pečieme v mierne vyhriatej trúbe.
Závin podávame horúci alebo studený.
- - - - -
GRATINOVANÁ ŠPARGĽA
Potrebujeme:
1 kg uvarenej špargle
50 g masla
400 g čerstvého špenátu
1 cibuľa šalotka
300 g jemného plesňového syru
Príprava:
Špenát cca 1 minutu blanšírujeme vo vriacej vode, hneď prudko ochladíme v studenej vode, necháme odkvapkať.
Na časti masla osmažíme šalotku nakrájanú na tenké kolieska, pridáme špenát, 1-2 minuty dusíme.
Formu na pečenie vymastíme maslem, vložíme do nej podusený špenát a špargľu, pokryjeme syrom nakrájaným na plátky.
Zapekáme cca 15 minút v predhriatej trúbe.
- - - - -
ZEMIAKOVÉ PLACKY SO ŠPARGĽOU
Potrebujeme:
1 kg uvarenej špargle
100 ml tatárskej omáčky
100 ml bieleho jogurtu
100 g tvrdého syru
Na placky:
600 g zemiakov
hladká múka
soľ, ml.čierne korenie
majoránka, 2 strúčiky cesnaku
1 vajíčko, olej na vysmážanie.
Príprava:
Zemiaky nastrúhame, pridáme majoránku, štipku korenia, vajíčko a múku, aby vzniklo polotuhé cesto, usmažíme placky.
Každú placku potrieme tatárskou omáčkou zmiešanou s jogurtom a naukladáme špargľu. Placky preložíme, povrch polejeme zvyškom omáčky a posypeme nastrúhaným syrom. Podávame so zeleninovým šalátom.