Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Ovocie
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Zloženie ovocia dátum pridania
28-02-2005


Ovocie obsahuje látky nevyhnutné pre výživu. Správnou konzerváciou sa skoro vôbec alebo len nepatrne znižuje výživná hodnota ovocia. Hlavné zložky ovocia sú cukry, kyseliny, minerálne látky a vitamíny.

Jednotlivé druhy ovocia majú priemerné charakteristické zloženie, ktoré ovplyvňuje ich vlastnosti, výživnú hodnotu a spôsoby ich konzervovania. Prednosťou ovocia je pomerne nízka energetická hodnota - energetický podiel ovocia v našej strave je len 1%. Naša strava má nezdravo vysokú energetickú hodnotu, preto odborníci venujú pozornosť všetkým zdrojom s malou energetickou a vysokou biologickou hodnotou.

CUKRY sú najviac obsiahnuté v najjednoduchšej forme ako monosacharidy (cukor ovocný a hroznový). Obsah cukru sa zrením zvyšuje, preto sa výrobky z menej zrelého ovocia musia viac sladiť.

KYSELINYobsahuje všetko ovocie, v bobuľovinách, v jadrovom a kôstkovom ovocí prevláda kyselina citrónová, v hrozne kyselina vínna a citrónová. Niektoré druhy ovocia obsahujú v nepatrnom množstve aj kyselinu šťaveľovú, octovú, mravčiu a iné. Kyslosť ovocných konzerv sa upravuje kyselinou citrónovou alebo octovou.

VITAMÍNYsa v ovocí vyskytujú v pozoruhodnom množstve. Sú nevyhnutné pre ľudský organizmus, ktorý si ich nedokáže sám vyrobiť.

Najdôležitejším vitamínom je vitamín C (kyselina askorbová). Organizmus musí denne prijať určité množstvo vitamínu C - denná dávka je 50 až 100 mg. V ovocí je veľké množstvo C vitamínu najmä v čiernych ríbezliach, v šípkach, jahodách, egrešoch a čučoriedkach. Najviac vitamínu C je v zrelých plodoch, prezrievaním ubúda. Vitamín C je citlivý na teplo najmä za prístupu vzduchu, na svetlo a ničí sa pri dotyku so železnými, medenými a pozinkovanými predmetmi. Preto sa musia používať nádoby sklenené, emailové, drevené, nerezové alebo z plastických hmôt. Vitamín C ubúda dlhým skladovaním najmä v teplom prostredí. Je rozpustný vo vode, preto treba umývať alebo variť plody celé a krátky čas, aby sa zbytočne nevyluhovali cenné živiny. V kompótoch ostáva 50 až 70% pôvodného vitamínu C.

Vitamíny skupiny A sú ďalším dôležitým vitamínom. V ovocí sú prítomné najviac v podobe provitamínu A, z ktorého sa v tráviacich orgánoch odštiepi účinný vitamín A1. Najviac provitamínu obsahujú žlto a červeno sfarbené plody ako marhule, šípky,... Vitamíny skupiny A nie sú také citlivé ako vitamín C, takže konzervovaním sa ich uchová okolo 90%.

Ovocie
Cukry
v %
Kyseliny
v %
Vitamín C
v mg/100g
Pektinové
látky
Egreše nezrelé 2,5 2,3 25 + + + + +
Egreše zrelé 5,0 1,6 40 + + + +
Baza - plody 8,0 0,7 20 +
Čučoriedky 6,5 1,2 8 + +
Broskyne 8,0 0,7 15 + + +
Hrozno 17,0 0,8 4 + +
Hrozno hybridy 16,0 1,3 4 + + +
Hrušky nezrelé 6,5 0,4 5 + +
Hrušky zrelé 10,0 0,3 10 +
Jablká padané 5,5 0,9 4 + + + + +
Jablká zrelé 8,0 0,6 5 + + +
Jahody 5,0 0,9 40 + +
Jarabinky 7,0 2,7 80 + +
Dule 5,0 0,7 15 + + + + +
Maliny 6,0 1,5 20 + +
Marhule 8,0 1,2 10 + + +
Ostružiny 6,0 1,4 15 + +
Ríbezle červené 6,0 2,3 50 + + + +
Ríbezle čierne 7,0 2,7 200 + + + + +
Ringloty 7,0 1,2 5 + + +
Šípky 12,0 2,5 300 + + +
Slivky 11,0 1,0 5 + + +
Trnky 9,0 2,5 15 + + + +
Čerešne 10,0 0,6 10 +
Višne 9,0 1,6 15 +


Spracovanie ovocia

EGREŠE

  • nezrelé: kompót, nátierky
  • zrelé: víno, rôsol, nátierky


  • BAZA ČIERNA
  • zrelá: nátierky, víno, sirup


  • ČUČORIEDKY
  • zrelé: kompót, mušt, víno, nátierky


  • BROSKYNE
  • zrelé: kompót, džús, nátierky


  • HROZNO
  • zrelé: víno, kompót, mušt, sirup


  • HRUŠKY
  • nezrelé: kompót
  • zrelé: kompót, víno, mušt, sirup


  • JABLKÁ
  • padané: marmeláda, rôsol, nápoje
  • zrelé: víno, kompót, mušt, sirup, džús


  • JAHODY
  • zrelé: kompót, nátierky, džús, sirup


  • JARABINKY
  • zrelé: kompót, nápoje


  • DULE
  • zrelé: kompót, rôsol


  • MALINY
  • zrelé: sirup, kompót


  • MARHULE
  • zrelé: kompót, nátierky, džús


  • RÍBEZLE
  • zrelé: kompót, nátierky, džús, sirup, víno


  • ŠÍPKY
  • zrelé: víno, marmelády, sušené ovocie


  • SLIVKY
  • zrelé: kompót, nátierky, sušené ovocie
  • prezreté: lekvár, slivovica


  • ČEREŠNE
  • zrelé: kompót, sirup, víno


  • VIŠNE
  • zrelé: mušt, kompót, sirup, džús, víno
  • Autor: dg
       

    verzia pre tlač

    Reakcie na článok počet príspevkov: 6



    1 Iveta 05-10-2009 | 14:35:22
    Mne sa to páči a použijem to na projekt z Biológie. :)

    2 .. bez mena .. 01-03-2012 | 17:34:55

    3 Kuko 01-01-2013 | 1:53:55
    Chcem sa spýtať či citrusové plody (pomaranče,citróny,mandarinky,...) alebo kiwi alebo ananás, atď. ... nepatria k ovociu? Ďakujem.

    4 jjfds 19-02-2013 | 12:02:37
    velmi dobre

    5 Nika 23-02-2014 | 17:17:35
    Dobré :)

    6 lucka 14-12-2015 | 16:54:56
    je to veľmi dobré ja to použijem ako referát na hodinu:):)




    Vaša reakcia:


    Podpis:


    Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
    (bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
    a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí)








    Partnerské portále

    Posledné reakcie

    Reklama



    Najdiskutovanejšie

    KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
    Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio