SLIVKY
Slivky na sušenie treba oberať v štádiu biologickej zrelosti, keď plod začína vráskovatieť. Slivky sa odstopkujú a namáčajú sa na 15 sekúnd do vriaceho 1-percentného roztoku sódy. Potom plochy umyjeme a ochladíme prúdom studenej vody. Kúpeľ v roztoku sódy má význam v tom, že sa zo sliviek odstráni voskový povlak, čím sa urýchli sušenie.
Umyté slivky ukladáme na liesky a sušíme ich najskôr pri teplote 55 až 60oC. Slivky nesmú pukať a púšťať šťavu. Ak sa plody začnú scvrkávať, teplotu pozvoľna zvyšujeme na 90oC. Sušíme tak dlho, kým plod po stlačení nepúšťa šťavu. Pri sušení presunujeme liesky.
Slivky sú na konci sušenia čierne a lesklo zafarbené, plody sú mäkké, chuť je sladká bez kyslej a horkej príchute. Usušené slivky poukladáme na papier a tri dni ich ešte dosúšame.
Potom ich plníme do papierových vrecúšok a ukladáme do chladnej miestnosti. Priaznivá teplota je 2 - 5oC. Dôležitá je relatívna vlhkosť vzduchu v miestnosti. Pri nízkej vlhkosti sušené slivky vysýchajú, pri nadbytočnej vlhkosti zasa plesnivejú.
JABLKÁ a HRUŠKY
Ovocie, ktoré budeme sušiť, nesmie byť otlčené a nahnité alebo inak poškodené.
Jablká sa nakrájajú na krúžky alebo mesiačiky v hrúbke od 0,5 až 0,7 cm. Vhodným tvarom krájania sú aj kocky s hranou 1 cm alebo hranolčeky v rozmere 1 x 1 x 1 cm.
Hrušky rozrežeme po dĺžke na polovičky alebo na štvrťky až osminky.
Jaderníky ostránime. Nakrájané ovocie ponoríme na 1 až 3 minúty do 2-percentného roztoku kyseliny citrónovej. Po odkvapkaní ukladáme ovocie na podnos reznou plochou dole, potom ich obraciame, Hrušky sušíme zo začiatku pri teplote až 100oC, aby si uchovali svoju farbu. Potom ich dosúšame pri teplote 80oC. Jablká sušíme podobným spôsobom. Ovocie by nemalo byť na konci sušenia vo vnútri surové.
MARHULE
Je výhodné pred sušením ponoriť plody na 3 - 4 minúty (malé plody na 2 minúty) do vriacej vody. Po osušení ich rozpolíme a ukladáme na liesky reznou plochou hore. Sušíme ich pri teplote 80 - 90oC. Sušenie ukončíme vtedy, ak pri stlačení plodu nevyteká šťava a vnútrajšok nie je surový.