Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Ovocie
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Reklama    



Zber ovocia dátum pridania
28-02-2005


Stanoviť jednotlivé štádiá dozrievania ovocia je dôležité pre určenie doby oberania. Predčasne pooberané plody majú totiž nízke chuťové hodnoty, obsahujú málo cukrov a aromatických látok. Predčasný zber je neekononický, pretože v poslednej fáze dozrievania plody zvyšujú svoju hmotnosť. Na druhej strane oneskorené zbery ovocia sa vyznačujú skrátenou dobou uchovateľnosti, náklonnosťou k otláčaniu a rozpadu vnútornej dužiny. Je niekoľko kritérií pre stanovenie začiatku oberania, ktoré je závislé nielen od druhu ovocia, ale aj od toho, na aký účel je ovocie určené.


JABLKÁ
Základným kritériom doby oberania je ľahká odlučiteľnosť stopky od rodiaceho konárika. Jablko oberáme tak, že prst pritlačíme na miesto plodu s konárikom, plodom mierne otočíme a za súčasného odtláčania sa plod oddelí. Stopku nesmieme poškodiť. Iným znakom zrelosti je zmena farby. Základná krycia farba šupky väčšiny plodov dostáva svetlejší odtieň. Napríklad pri známej odrode Golden Delisious je vhodným termínom pre zber obdobie, keď sa odtieň základnej žltozelenej farby mení na zelenožltú. U červenoplodých odrôd je znakom zrelosti zosvetlenie tmavočervenej farby. Iným znakom je zafarbenie semien. Pri väčšine odrôd je doba zafarbenia semien totožná s dobou zberovej zrelosti. Veľmi spoľahlivým znakom zberovej letných odrôd je opadávanie "červivých" plodov. Jablká v záhrade oberáme postupne, lebo ani jedna odroda nedozrieva tak, aby všetky plody boli zrelé naraz.

HRUŠKY
Praktickým kritériom stanovenia zrelosti hrušiek je ľahká oddeliteľnosť plodov od konárika. Dobrým znakom je charakteristická veľkosť plodov a vytvorenie "líčka". Na rozdiel od jabĺk predčasný zber plodov skracuje obdobie konzumnej zrelosti. Zásadou pre zber zimných odrôd jabĺk a hrušiek je oberať plody čo najneskôr, pretože v posledných týždňoch, ba aj dňoch pred fyziologickou zrelosťou, sa plody ešte vyvíjajú, získavajú na hmotnosti, akosti aj zafarbení. Ani slabé mrazy (-1 až -2oC) neškodia plodom, pokiaľ sú ešte na stromoch. V našich polohách platí, že zber zimných jabĺk a hrušiek by sa mal začať až po 10. októbri. Veľkú pozornosť venujeme aj oberaniu. Dbáme na to, aby sme nepoškodili plodonosný obrast. Plody oberáme postupne. Najskôr plody výberovej akosti. Zber začíname od spodných vetiev a postupujeme smerom hore a od kraja koruny smerom do stredu. Jadroviny by sa mali oberať len v suchom počasí.




SLIVKY
Slivky sa oberajú, keď majú výraznú chuťovú kvalitu danú vyrovnanosťou cukrov a kyselín a keď majú dužinu tuhú. Pokiaľ zberáme slivky bez stopiek, musíme oddeľovať plod od stopky opatrne, aby sa nepoškodila šupka pri stopke, inak ovocie pri preprave môže zahnívať. ČEREŠNE a VIŠNE sa musia oberať vždy so stopkami.

MARHULE a BROSKYNE
sa na kompótovanie oberajú v stave tvrdej zrelosti, pokiaľ sú ešte pevné a neotláčajú sa. Plody na džemy oberáme celkom zrelé. Na broskyniach je základná farba plodov dôležitým znakom zrelosti. Na jej začiatku sa objaví žltavý alebo belavý odtieň na strane obrátenej k slnku, ktorý sa rozširuje na celý plod. V tomto stave má broskyňa najväčšiu uchovateľnosť a dobre znáša transport. Väčšina odrôd dozrieva postupne.


RÍBEZLE a EGREŠE
(červené, čierne a biele) sa oberajú v plnej konzumnej zrelosti. Egreše sa takmer všetky oberajú v kompótovej zrelosti, kedy majú plody v priemere asi 1,5 cm. Sú tvrdé a svetlozeleno zafarbené.



MALINY
sa tiež oberajú v plnej konzumnej zrelosti. Plody oberáme bez plodového lôžka, černice však oberáme s plodovým lôžkom a bez kališného lístka. Najvhodnejšou dobou pre zber mäkkého ovocia je určeného na prepravu je ráno, keď je ovocie ešte chladné. Nemáme ho však zberať za rosy. Mäkké ovocie neprekladáme, ale oberáme ho ihneď do obalov - najlepšie do lúbkových košíkov.

Autor: Jozef Pravl
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 7



1 Hrtusová 04-06-2009 | 12:17:45
Dobry den.Chcela som sa spytat ci neberiete brigadnikov?Dakujem

2 nvbnvb 22-07-2010 | 11:14:33
nbvn

3 bnvnvnbvbnvn 22-07-2010 | 11:15:03
nvxnbvnbcn vnnvmv vbnbvn

4 mailsan 17-09-2011 | 9:04:32
Príjemný deň! ˇUsmevné rozpoznávanie zrelosti:"Keď sa mení žltozelená na zelenožltú stopku.Ak sú tmavé jadierka".Už len lepidlo a môžeme uskladňovať.

5 Fero 18-10-2011 | 18:23:57
Najskôr oberáme veľké plody jabĺk a hrušiek a malé postupne dorastú.

6 .. bez mena .. 13-06-2013 | 16:45:04
Ak potrebujete na zber brigádnikov kludne napíšte mám záujem

7 j.kovacik 17-09-2013 | 12:22:55
mozete mi prosim napisat,kedy oberat hrusku Carola? dakujem




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí)








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

Aké bude počasie?
Predpoveď na
dnes

uvedené hodnoty sú
Max. denná /
/ Min. ranná
teplota

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio