Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Zelenina
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Červená kapusta dátum pridania
25-02-2014


Či už surová alebo varená, je storočia súčasťou nášho jedálnička. Za svoju fialovú farbu vďačí prírodnému farbivu antocyan.



Má veľmi málo kalorií a v kuchyni má veľa využití. Červenú kapustu jeme ako hlavný chod, prílohu alebo surový šalát. Hlavnú sezónu má najmä počas Vianoc a Veľkonočných sviatkov, keď ju podávame k tradičným jedlám ako je hus, kačka, či pečené mäso.

Sadíme ju na jar a zberáme neskoro v jeseni. Ideálne podmienky pre rast má, keď je dobre hnojená pôda a má dostatok vlhkosti. Kapusta je zrelá, keď asi po piatich mesiacoch prasknú vrchné krycie listy. Skoré druhy sú k dispozícii od mája, stredne skoré od júla a neskoré druhy od novembra. Preto má červená kapusta takmer celý rok sezónu. Je veľmi zdravá, bohatá na vitamíny a živiny, diétna a pritom chutná. Ideálny elixír zdravia počas zimy, kysnutá i krátko povarená.

Účinné látky:

Selén – je súčasťou imunitného enzýmu, pôsobí na znižovanie krvného tlaku, pomáha zásobovať svaly kyslíkom, odstraňuje jedovaté ťažké kovy. Enzým deiodináza, ktorý je závislý na seléne, aktivuje štítnu žľazu.
Niacín (vit. B3) – bunková energia, nálada, laátková premena
Kyselina listová – krvotvorba, rast buniek
Vitamín C – imunita, mentálne zdravie. Červená kapusta obsahuje o polovinu viac vitamínu C než biela kapusta. 100 g surovej červenej kapusty pokryje celodennú potrebu C vitamínu.
Zinok – väzivo, výkon mozgu
Vláknina – nasáva tráviace šťavy, pôsobí na odstraňovanie jedovatých látok, tukov,...

Kapusta pôsobí aj proti baktériám - jej šťava pomáha pri liečbe dny a žlčníkových kameňov, účinná pri liečbe žalúdočných vredov. Obsahuje rastlinné pigmenty zvané antocyany, ktoré dodávajú ovociu a zelenine modré, fialové a červené sfarbenie a podľa najnovších výskumov môžu poskytovať ochranu proti rakovine, zlepšovať funkciu mozgu a podporovať zdravie srdca.

Kapusta v kuchyni - varíme ju krátko

Najčastejšiu chybu robíme, keď kapustu varíme pridlho. Je potom rozvarená, bez chuti a zapácha. Pred tepelnou úpravou otrháme vonkajšie listy, hlávku rozkrájame na štvrťky, vyrežeme hlúb. Dobre umyjeme a nakrájame na pásiky, alebo na drobno - kto má ako rád. Varíme ju v čo najmenšom možnom množstve mierne osolenej vody. Nadrobno nakrájanú kapustu varíme len 3–4 minúty. Potom ju scedíme, pridáme trošku masla, pridáme rascu a okoreníme čienym korením.

Najlepšie je jesť červenú kapustu surovú, napríklad ako súčasť šalátov. Zachová si tak najviac vitamínov. Niektoré výskumy dokázali, že si aj tepelnou úpravou zachová dôležité antioxidanty, takže nech už je červená kapusta v akejkoľvek podobe - či kysnutá, dusená, prospieva nášmu zdraviu. Nie však priemyselne upravovaná kysnutá kapusta, pretože výrobcovia do nej pridajú mnoho ďalších prísad, ktoré už pre nás zdravé nie sú.

Doma pripravovaná, resp. kupovaná na trhu z drevených sudov, je predovšetkým mliečne kysnutá. Obsahuje vitamíny, minerály a naše telo ich z nej ľahko získa a využije. Sterilizáciou sa všetky pozitíva kyslej kapusty strácajú. Ak už nemáte na výber, hľadajte v obchode také, ktoré nie sú naložené v octovom náleve a také, ktoré majú označenie, že sú mliečne kvasené alebo nesterilizované.

Autor: Ester Ríklová, foto: FLORA.sk
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 0




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí)








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio