Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Zelenina
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Kaleráb dátum pridania
22-02-2007


Kaleráb je spolu s ostatnými hlúbovými druhmi zeleniny už stáročia udomácnený v stredoeurópskom priestore. Vyhovuje mu tunajšie podnebie, najmä na jar a na jeseň. Pre nás je výhodné najmä to, že ho kúpime vždy čerstvý a nemusíme sa obávať, že má za sebou dlhú cestu z ďalekých krajín.


Kaleráb má vysoký obsah vitamínov B, C, železa, horčíka a mangánu. Takisto obsahuje draslík, ktorý má prirodzene odvodňujúce účinky.
Sladký mladý kaleráb je veľmi chutný v surovom stave. Najlepší je od mája do neskorého leta, vtedy ho ponúkajú výhradne domáci pestovatelia. Ak pokvapkáme kaleráb olejom s obsahom E vitamínu, uvoľnený selén chráni tuky v krvi pred vplyvom voľných radikálov a pomáha predchádzať artérioskleróze.



Kaleráb počas rastovej fázy neúnavne hromadí minerálne látky a stopové prvky a na náš organizmus pôsobí ako multivitamínový kombinovaný preparát priamo z prírodnej lekárne.

Kaleráb:

  • spevňuje pokožku a vlasy
  • zabezpečuje energiu a vitalitu
  • posilňuje imunitný systém, pomáha predchádzať infekciám
  • zabezpečuje mentálnu sviežosť a koncentráciu
  • podporuje bunkový metabolizmus a krvotvorbu
  • stimuluje okysličenie a dýchanie buniek
  • posilňuje srdce
  • zlepšuje náladu, pomáha prekonávať stres
  • má odvodňujúce účinky
  • pomáha redukovať hmotnosť


  • Týždňová kalerábová kúra má blahodarné účinky na náš metabolizmus. Výhodou kalerábu je, že ho vždy môžeme jesť inak - surový a nastrúhaný, dusený ako prívarok, v zeleninovej polievke, no môžeme ho aj odšťaviť a piť iba šťavu. Kaleráb obsahuje dusičnany, preto ho druhýkrát nezohrievame.

    Autor: Jozef Parvl
       

    verzia pre tlač

    Reakcie na článok počet príspevkov: 8



    1 vankova 18-01-2011 | 14:06:39
    mne sa to hodi len preco tu nie je obrazok

    2 Szenci K.J. 09-04-2011 | 20:56:37
    Ktoré rastliny sa znášajú s kalerábom?

    3 nicool 13-04-2011 | 12:56:51
    ... aj mne sa neukazuje obrázok :( Cvikla sa znáša s kalerábom a ostatné s ním tiež nemajú problém...no rajčiny ho neznášajú ! :)

    4 .. bez mena .. 25-04-2012 | 19:56:19

    5 bebe 12-05-2012 | 10:38:12
    Má kaleráb aj niake zlé vlastnosti alebo látky, ktoré nenapomáhajú organizmu? Myslím látky ktoré bi poškodzovali alebo sú pre telo nepotrebné, a bez úžitku ich vylučuje? Dakujem

    6 123566998 28-09-2012 | 20:22:22
    :)

    7 123456789 21-11-2012 | 21:13:50
    ODKIAL POCHADZA

    8 123566998 21-11-2012 | 21:15:21
    AHOJ SOM NAJ




    Vaša reakcia:


    Podpis:


    Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
    (bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
    a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí. Zásady ochrany osobných údajov nájdete TU. )








    Partnerské portále

    Posledné reakcie

    Reklama



    Najdiskutovanejšie

    KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
    Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio ochrana osobných údajov