Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Zelenina
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Cuketa - zdravie pre bunky dátum pridania
18-02-2007


Cuketa (Cucurbita pepo), nazývaná aj cukina, je príbuznou tekvice a ideálnou zeleninou na odtučňovaciu diétu. Málo kalórií, vysoký obsah nutričných látok a znamenitá chuť sú hlavnými prednosťami cukety.


Cuketa pochádza zo slnečného Stredomoria. Štíhle tmavozelené plody dorastajúce do hmotnosti dvoch kilogramov tvarom pripomínajú šalátovú uhorku. Sú vhodné surové do šalátov, ale pripravuje sa z nich aj množstvo tepelne upravených špecialít.


Ak nechceme, aby sme jej prípravou stratili veľa dôležitých živín, a pritom chceme, aby náš organizmus zeleninu optimálne zúžitkoval, pripravujeme ju dusením na troche oleja. Provitamín A sa totiž rizpúšťa v tukoch. Cukety ochucujeme čerstvými bylinkami (estragón, oregano, medovka citrónová), ktoré majú blahodárny vplyv na črevnú flóru a podporujú nevtieravú arómu zeleniny.

Cuketa

  • aktivizuje bunový metabolizmus
  • zvyšuje hladinu bielkovín a zlepšuje celkovú výkonnosť
  • posilňuje svaly a srdce
  • udržiava štíhlu líniu bez škodlivých diét
  • zvyšuje výkonnosť mozgu a koncentráciu
  • upokojuje a zároveň stimuluje nervy
  • pôsobí odvodňujúco, vyplavuje škodliviny a odkyseľuje organizmus
  • posilňuje imunitný systém
  • posilňuje sliznice v celom organizme
  • odstraňuje nedostatočné trávenie a zápchu


  • Najlepšie je kúpiť malé, pevné a hrubé zelenobieloškvrnité cukety. Priveľké plody majú zbytočne veľa vody.
    Ak pri píprave jedál kombinujeme cukety s inými druhmi zeleniny, akými sú červená paprika, rajčiny, cibuľa, či cesnak, dostávame ideálny pomer účinných látok, skvelú chuť a dokonalý účinok.

    Autor: Roman Baro
       

    verzia pre tlač

    Reakcie na článok počet príspevkov: 5



    1 Mária 02-07-2011 | 15:59:49
    Mám otázku kedže cuketa máobrovské listy môžu sa olamovať? DakujemMária

    2 .. bez mena .. 10-09-2013 | 13:42:50

    3 eňa 10-09-2013 | 13:44:50
    chcela by som vedieť, či aj žltá cuketa je tiež vhodná na vyprážanie, grilovanie . Ja varím z nej len polievku, ktorá je výborná.

    4 eňa 10-09-2013 | 13:44:58
    chcela by som vedieť, či aj žltá cuketa je tiež vhodná na vyprážanie, grilovanie . Ja varím z nej len polievku, ktorá je výborná.

    5 Aja 10-09-2013 | 22:14:45
    Ena, ja robim z kazdeho druhu . tuto zeleninu milujem na vsetky sposoby




    Vaša reakcia:


    Podpis:


    Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
    (bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
    a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí)








    Partnerské portále

    Posledné reakcie

    Reklama



    Najdiskutovanejšie

    KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
    Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio