Do budúcej úrody môžeme uskladniť čistú a vzduchotesne uzatvorenú zeleninu.
Najviac ju oceníme v zime a na jar, keď sú vitamíny obzvlášť vzácne. Môžeme ju konzumovať v surovom stave, podávať ako prílohu k jedlám alebo z nej pripraviť chutné hlavné jedlo na obed alebo večeru.
Šaláty zo surovej zeleniny: z hlávkovej kapusty, mrkvy, z kvasenej kapusty s pridaním posekanej cibuľky by sa mali striedať s konzervovanou zeleninou.
Mrkva očistená, čerstvá, pokrájaná na kolieska či štvrťky sa podáva ako ovocie. Jemne nastrúhaná s ovocím alebo postrúhanými orechami nahradí dezert.
Kel ružičkový odoláva mrazu a môže sa i v zime zbierať z hriadky. Je veľmi hodnotnou zeleninou, vhodnou do polievok, zeleninových zmesí (ako príloha) alebo samostatne varenou s maslom a strúhankou.
Kel kučeravý je nedocenená zelenina. Kučeravé listy sú kvalitnejšie až po slabšom mrazíku a pripravujú sa dusením ako kel alebo špenát. Vhodné sú aj na vyprážanie.