Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Zdravie
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Zeler dátum pridania
06-02-2009


Tento druh zeleniny je u nás obľúbený a pestujú ho nielen u nás ale aj v okolitých krajinách. Jeho použitie poznáme ako zeleninu do polievky, do šalátov, pomazánok, aj vyprážaný.

Zeler



Má tiež liečivé účinky – odstraňuje nedostatočné trávenie a zápchy, ničí baktérie v žalúdku aj v črevách. Lieči zápaly a poruchy funkcie močového mechúra. Pôsobí odvodňujúco a pomáha redukovať hmotnosť. Uvoľňuje hlieny pri nádche a kašli. Stimuluje tvorbu kyseliny v žalúdkovej sliznici čo veľmi pomáha pri trávení bielkovín. Obsahuje celý komplex vitamínov zo skupiny B.
Zeler pre jeho výrazné močopudné účinky konzumujú aj ľudia trpiaci močovými a obličkovými kameňmi.

Vyskúšajte zelerovú nátierku:
Pomazánka najlepšie chutí, ak si ju prichystáme pár hodín vopred, než ju chceme servírovať. Odporúčam ju aj tým, ktorým vadí typická prenikavá chuť zeleru.





V tejto pomazánke chuť zeleru vôbec neucítite, a napriek tomu dodáte telu mnoho vitamínov.

Potrebujeme:
1 stredne veľký zeler
2 - 3 natvrdo uvarené vajcia
10 - 15 dkg tvrdý syr na strúhanie
5 - 10 dkg údený syr na strúhanie
1 majolka light
2 lyžice kyslej kelímkovej smotany
zelená, červená čerstvá paprika
cibuľa príp. cesnak

Príprava:
Očistený surový zeler postrúhame, pridáme majolku, smotanu, nastrúhané 2 druhy tvrdého syra, varené vajcia pretlačené na kocky, nakrájanú cibuľu, tiež na malé kocky nakrájanú papriku červenú a zelenú (dobre to vyzerá farebne). Ako experiment som do pomazánky, ktorá chutila aj hosťom, pridala aj pretlačený cesnak. Je to na ľubovôli, fantázii sa medze nekladú. Hotovú pomazánku odložíme do chladničky, vtedy chutí najlepšie. Podávame s chlebom, pečivom, natierame na hrianky... ako má kto rád.

Zelerova pomazanka, foto: FLORA.sk
Autor: Lýdia Gargalovičová, foto: FLORA.sk
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 2



1 ivkaato 07-02-2009 | 18:17:47
Hmm...vyzerá to celkom dobre...to určite skúsim:)

2 Mimi 08-02-2009 | 20:11:08
Tak dnes som ju spravila a uz nie je :-). MNAAM. Dakujem za recept.




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí)








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio