Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Zdravie
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Kvasená - kyslá kapusta dátum pridania
18-10-2006


Kyslá kapusta sa pripravuje kvasením jemne postrúhanej alebo nakrájanej a posolenej bielej kapusty. Je veľmi zdravá a mimoriadne chutná. Svojimi účinkami sa podobá jogurtu: fermentáciou vzniká vysoko aktívny kobalamín (vitamín B12), ktorý v inej rastlinnej strave nenájdeme.






Kvasená kapusta:

  • zvyšuje odolnosť voči stresu
  • stimuluje metabolizmus železa
  • podporuje mentálnu sviežosť a dobrú náladu
  • pomáha pri tvorbe červených krviniek
  • stimuluje rast buniek a má omladzujúce účinky
  • pomáha tvoriť kostnú hmotu
  • reguluje metabolizmus tukov a znižuje hladinu cholesterolu
  • posilňuje svalstvo - najmä srdcový sval
  • posilňuje imunitný systém

  • Kapustu by sme nemali pred prípravou premývať, hoci možno bude mať prisilnú chuť. Vymývaním z nej vyplavíme množstvo cenných látok. Radšej si menej osolíme jedlá, ktoré ku kapuste jeme. Kvasená kapusta je najzdravšia surová. Nikdy ju nevarme dlhšie ako 25 minút, inak priveľmi zmäkne a stratí väčšinu dôležitých látok.

    Autor: vic
       

    verzia pre tlač

    Reakcie na článok počet príspevkov: 1



    1 Maja 18-11-2013 | 23:32:34
    Zidek to robi takto: „V prvom rade musíte mať pevné a tvrdé hlávky kapusty. Vrchné listy treba olúpať, kapustu rozrezať a hlúbik vybrať. Narezať – nastrúhať na dobrom rezáku. My to dávame do veľkej vaničky. Narezanú kapustu vymiešame so soľou, s rascou, celým čiernym korením a bobkovým listom ešte v tej veľkej vaničke. Zmes ochutnajte, či je dosť nasolená a potom natlačte do suda. My dávame aj celé nerozkrojené jabĺčko, samozrejme, bez okvetných lístkov a stopky. Kapustu treba do suda poriadne natlačiť, udupať. Na povrch musí vyjsť šťava. Väčšinou jej je dosť. Keby nebolo, môžete priliať prevarenú vodu. Počas kvasenia musí byť kapusta zaťažená kameňom. Kvasiť by sa mala pri teplote 15 až 16 stupňov Celzia. Ako dlho, je individuálne.“




    Vaša reakcia:


    Podpis:


    Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
    (bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
    a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí. Zásady ochrany osobných údajov nájdete TU. )








    Partnerské portále

    Posledné reakcie

    Reklama



    Najdiskutovanejšie

    KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
    Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio ochrana osobných údajov