Domovom marhule je Čína a pohorie medzi Kaspickým a Čiernym morom patriace Iránu a Turecku.
Marhule sú cenné hlavne pre svoj enormne vysoký podiel karoténov, predstupňu vitamínu A. Okrem toho obsahujú marhule okrem minerálnych látok kalcium, kálium, fosfor a železo, nadpriemerné množstvo niacínu (na nervovú sústavu, pružnosť), kyselinu listovú (na tvorbu krvi a rast buniek), kyselinu pantoténovú (vitamín B5 na vitalitu, odbúravanie tukov, pre pekné a zdravé vlasy), vitamín A a vitamín C (na imunitný systém).
V preklade do zrozumiteľnejšej reči marhule:
- brzdia procesy starnutia a uľahčujú regeneráciu buniek,
- zlepšujú náladu a odstraňujú únavu a poruchy sústredenia,
- podporujú imunitný systém buniek a chránia ich pred vplyvom voľných radikálov,
- urýchľujú tvorbu buniek,
- pomáhajú regulovať krvný tlak
- majú priaznivý plyv na sliznicu pľuc silných fajčiarov.
Pri ich jedení sa nemusíme obmedzovať. Čerstvé alebo sušené marhule môžeme jesť v akomkoľvek množstve, ale zas všetko s mierou. Pretože u niektorých náchylných ľudí môžu marhule vyvolať hnačku a pri nadmernej konzumácií aj celkovú slabosť. Ani tehotné ženy by pre vysoký obsah medi nemali konzumovať veľa marhúl.
Už tri plody obsahujú karotény v množstve polovičnej dennej potreby dospelého človeka. Za hrsť sušených marhúľ nahradí dospelému okolo 20% denného príjmu draslíka, ženám viac ako 10% železa a mužom takmer 20%.