Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Zdravie
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Špalda vyjasňuje myseľ dátum pridania
15-05-2007


Stará kultúrna forma pšenice je mimoriadne nenáročná a odolná voči poveternostným vplyvom.


Obsahuje významné množstvo draslíka, fosforu, horčíka, železa a vitamíny Bl a B6.
Obsahuje tiež nenasýtené mastné kyseliny prospievajúce srdcu a cievam, je bohatá na kyselinu kremičitú priaznivo pôsobiacu na pokožku, vlasy a tiež na sústredenie, pamäť. Minerálne látky podnecujú mozog krvný obeh, obranné sily a svalové bunky. Špalda je výborný životabudič pri telesnom vypätí, alebo strese, bohatstvom škrobu povzbudzuje schopnosť sústredenia. Predáva sa v obchodoch so zdravou výživou.

Autor: Lýdia Gargalovičová
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 2



1 dotaz na špaldu 13-01-2011 | 9:50:33
Vážená , dovoľte mi otázku : Kedysi ako deti sme si nasypali v kuchyni v miske na vlhkú vatičku zrná pšenice ( alebo nejakého obilia ) a vyklíčilo to za pár dní. Dokážem to aj so špaldou , resp. Ako to mám urobiť . Ďakujem za odpoveď Ing. Baráth

2 Vesna 05-08-2011 | 13:07:19
Našťastie nám ostala táto nezmodifikovná a nezušľachtená odroda pšenice v takom zložení ako nám ju príroda sformovala, aby bola ľuďom na prospech. Špalda sa dá klíčiť ako hociktoré iné obile, len je potom nepomerne chutnejšia. Ešte šťastie, že nemci mali svoju Hildegardu, ktorá špaldou vyliečila (nie liečila ale vyliečila) aj tých, čo mali už smrť na jazyku. Pre to, ako je to v nemcoch hlboko zakorenené, našťastie ostala aj na osiatie táto obilnina v pôvodnom prírodnom stave aj v treťom tisícročí. Používa sa na pečenie a varenie všade tam kde sa dáva vymletá múka, len s tým rozdielom,, že koláče sú síce tmavšie ako z bielej múky, za to však neporovnateľne lepšie a v konečnom dôsledku pri neprežieraní sa, aj zdravšie..




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí. Zásady ochrany osobných údajov nájdete TU. )








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio ochrana osobných údajov