Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Zdravie
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Prirodzené zdroje vitamínov v zimnom období dátum pridania
04-01-2016


Keď sa hovorí o nedostatku vitamínov v zimnom období, v prvom rade sa myslí na nedostatok vitamínu C. Kritickým obdobím zásobovania organizmu vitamínom C sú prvé mesiace roka, kedy sa konzumuje najmenej stravy bohatej na tento vitamín.



Hlavným prirodzeným zdrojom vitamínu C je zelenina. V priemere ho obsahuje viac ako ovocné druhy pestované v našich podmienkach. Odporúčaná denná dávka pre dospelého človeka je 70 mg, ale je aj závislá od veku.

Nepriaznivý deficit vitamínu C v predjarnom období sa dá vyrovnať konzumovaním zeleniny, pestovanej skoro na jar v menších nádobách alebo debničkách vo svetlejších miestnostiach. Niektoré sú na pestovanie nenáročné, a pritom majú vysoký obsah vitamínu C.

Cibuľka zelenačka patrí medzi najlacnejšie zdroje vitamínu C. Zelené listy ho osahujú viac ako cibuľa. Môžeme ju vypestovať pod fóliovým krytom.

Pažítka - priemerný obsah vitamínu C je 68 mg na 100 g. Dopestujeme ju ľahko v črepníkoch alebo debničkách. Vyrastenú vňať môžeme rezať viackrát.

Petržlenová vňať sa nekonzumuje vo väčšom množstve, ale patrí medzi najbohatšie zdroje vitamínu C. Používame ju pri úprave varených jedál, ale i za studena.

Žerucha siata obsahuje 40-80 mg vitamínu C. Konzumnou časťou sú 100 mm mladé rastliny výraznej horkastej chuti, pripomínajúcu reďkovku. Môžeme ju pestovať v nádobe uloženej na okne.

Hlávkový šalát - rýchlený alebo poľný šalát sa dostáva ku konzumentom v období, keď je každý druh zeleniny vítaný.

Reďkovka obsahuje cca 20mg na 100 g. Jej biologickú hodnotu však zvyšuje skutočnosť, že sa konzumuje ako šalát surová.

Z dobre uskladnených druhov zeleniny je užitočný aj ružičkový kel s obsahom vitamínu C 40-200 mg aj pór, ktorý obsahuje 15 mg vit.C, cesnak 8 mg, zeler 8 mg, chren 80 mg. Pomerne vysoký obsah vitamínu C má aj kvasená kapusta. Taktiež aj iné druhy mrazenej zeleniny.
Pre úplnosť nezabudnime na pozitívnu úlohu ovocia, najmä južného, ale aj zemiakov.

Autor: lg
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 0




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí)








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio