Účinkujú proti kašlu, zachrípnutiu,... Čaj z černicových listov má protizápalové účinky na sliznice ústnej dutiny. Účinkujú proti cukrovke a pomáhajú proti hnačke.
Černice obsahujú jednu z najvyšších hodnôt antokyanov, dokázali to výskumy amerických vedcov. Šťava a dužina sú doslova bombou na karotény, ktoré chránia pred voľnými radikálmi. Černice majú protizápalové účinky, zlepšujú fungovanie kardiovaskulárneho systému a pomáhajú zlepšovať pamäť.
Práve pri černiciach americkí vedci zistili, že majú jednu z najvyšších hodnôt ORAC (jednotkou miery pre liečebný účinok potravín)a to vyše 2000 jednotiek na 100 g ovocia. Napr. jablká majú okolo 340.
Černice patria medzi plodiny, ktoré vo veľkom množstve obsahujú látky pomáhajúce regenerovať telo, vďaka vysokému obsahu vitamínu C posilňujú imunitný systém. Taktiež spevňujú väzivové tkanivo a stimulujú činnosť žliaz.