Sezóna plná ovocia a zeleniny sa ponúka ako príležitosť dobiť sa zásobou nutričných látok z čerstvo konzumovaného ovocia k bohatým desiatám a ľahko spracovanej zeleniny do letných šalátov alebo pečených či grilovaných zmesí. Zvlášť ovocie s prímesou zeleniny alebo bylín môžeme spracovať do lahodných smoothie, ktoré je možné príležitostne konzumovať aj ako ľahkú náhradu jedla.
"Koláčiky som vymenila za čučoriedkový crumble, s ktorým skonzumujete veľa flavonoidov a antioxidantov, zato málo rafinovaných sacharidov, ktoré sú prítomné iba v podobe krusty z ovsených vločiek s troškou medu so škoricou," hovorí Bc. Petra Húsková, hlavná výživová poradkyňa NATURHOUSE pre SR.
Milovníci grilovania by mali premýšľať predovšetkým nad voľbou grilovacích surovín. Vyvarujte sa konzumácii ťažkých steakov v neskorých večerných hodinách. Namiesto toho si môžete ugrilovať napríklad pražmu alebo zubáča. Nedojedajte sa chlebom, ale pripravte si grilovanú špargľu, pečené papriky alebo kukuricu. Grilované letné jabĺčka a cibule budú lahodiť s bravčovou panenkou.
"Ak budete grilovanie kombinovať s alkoholom, potom musíte počítať s tým, že môže zvyšovať vašu chuť jesť viac ako obvykle alebo naopak to preháňať s kvaseným tekutým cukrom v podobe ďalšieho pohára navyše," upozorňuje Bc. Petra Húsková.