Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Zdravie
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Slovensko chce chrániť tradície a kvalitu svojich výrobkov dátum pridania
05-11-2007


V Európskej únií sa problematika chránených označení pôvodu (PDO), zemepisných označení (PGI) a tradičných poľnohospodárskych výrobkov a potravín, tradičných zaručených špecialít (TSG) súhrne nazýva ako politika kvality.


Politika kvality má teda za svoj prioritný cieľ produkciu tradičných, vysoko kvalitných výrobkov pre zákazníkov. V súvislosti s Politikou kvality EÚ sa kvalita chápe širšie a možno ňou rozumieť vlastnosti výrobku charakterizujúce určitú kultúru, tradíciu a špecifikum regiónu alebo oblasti, umožňujúce zachovanie tradícií a života vidieka.

Aj Slovensko má záujem chrániť svoje tradičné a zákazníkmi žiadané výrobky, o čom svedčí i fakt, že v súčasnosti máme podaných 16 žiadostí na registráciu poľnohospodárskych výrobkov a potravín do Bruselu. Hlavným zámerom je, aby si zákazník bol istý, že produkt, ktorý si kúpi a ktorý bude označený chráneným označením, bude prvotriednej kvality a bude obsahovať všetky kvalitné suroviny v požadovaných množstvách.

Slovensko preto podalo žiadosti o ochranu zemepisného označenia (PGI) na výrobky: Slovenská bryndza, Skalický trdelník, Slovenská parenica, Slovenský oštiepok a Oravský korbáčik alebo Zázrivský korbáčik.

Najbližšie k prvému zaregistrovanému slovenskému potravinárskeho výrobku s chráneným zemepisným označením má Skalický trdelník. V októbri tohto roku totiž uplynulo 6-mesačné pripomienkové obdobie, počas ktorého voči slovenskej žiadosti mohli ostatné krajiny posielať pripomienky. Proti registrácii nášho trdelníka však nikto nenamietal a tak celý proces prebehol pomerne hladko. Námietkové konanie sa 21.10.2007 skončilo. Do troch mesiacov si už len počkáme na zverejnenie Skalického trdelníka Európskou komisiou ako chránené zemepisné označenie v Úradnom vestníku EÚ.

Ako zaručenú tradičnú špecialitu chceme zabezpečiť ochranu aj pre tieto výrobky: Lovecká saláma, Inovecká saláma, Liptovská saláma, Ipeľská klobása, Strážovská saláma, Nitran, Špekáčiky, Spišské párky, Bravčová domáca klobása, Ovčí hrudkový syr – salašnícky a Ovčí salašnícky údený syr.

Samozrejme sa pripravujú i ďalšie žiadosti na zaregistrovanie do Bruselu, v najbližšej dobe to bude Bratislavský rožok a v súčasnosti v námietkovom konaní sú na EK ďalšie dva potravinárske výrobky a to od 4.10.2007 Slovenská bryndza a od 24.10.2007 Slovenská parenica.

Minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa má záujem, aby tento zdĺhavý a náročný proces registrácie výrobkov prebehol pri všetkých výrobkoch bez problémov a aby sa naši výrobcovia usilovali o ochranu čo najväčšieho počtu výrobkov. Preto sa rozhodol podporiť ich snahy vytvorením centra, ktoré je nápomocné pre všetkých záujemcov o registráciu svojho výrobku – Biocentrum, ktoré sa nachádza v Modre a pôsobí v rámci Výskumného ústavu potravinárskeho.

Autor: Mgr. Magdaléna Králová
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 0




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí)








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio