Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Zdravie
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Nielen obyčajná mrkva dátum pridania
01-01-2014


Mrkva rovná sa betakarotén, tak dôležitý pri fungovaní imunitného systému. Počas leta stačí denne zjesť jednu mrkvu, aby sa naša pokožka lepšie vyrovnávala s negatívnymi účinkami slnečného žiarenia. A keď vám už v detstve vraveli, že je mrkva dobrá na oči, mali pravdu, pretože obsahuje vitamín A. Ak ho má naše telo málo, môže sa to prejaviť až šerosleposťou. Rovnako má mrkva aj veľa selénu. Ak ho je málo, oslabí sa nervovová sústava najmä pri strese, nesprávne funguje kardiovaskulárna sústava a znižuje sa mužská plodnosť.



Mrkva by mala mať svoje miesto v každej kuchyni. Čerstvá mrkva má tak odolné bunkové steny, že pri trávení telo získa len jednu štvrtinu z jej betakaroténu. Ak mrkvu uvaríme, získame dvojnásobok. Strávitelnosť betakaroténu ešte zvýšime pridaním kvalitných rastlinných olejov, v ktorých sa karotenoidy z mrkvy rozpúšťajú a ľahšie vstrebávajú.
Varená mrkva je veľmi vhodnou potravinou pri pečeňovej diéte. Rovnako by ju mali konzumovať tí, ktorí trpia reumatickými zápalmi kĺbov a močovými kameňmi. Je odporúčaná aj pri liečbe ischemických chorôb srdca, najmä pri liečbe následkov infarktu myokardu. Cenné látky z nej získavajú tehotné ženy a dojčiace matky.
Čerstvá mrkvová šťava je výborná na liečbu popálenín a kožných vriedkov, zlepšuje vzhľad staršej a unavenej pleti - čerstvo vylisovaná šťava sa nechá pôsobiť desať minút, a potom sa dôkladne z tváre opláchne.
Pre inšpiráciu prinášame pár nátierkových receptov, kde hrá mrkva hlavnú úlohu:

Mrkvová nátierka
Potrebujeme: mrkva, cibuľa, majolka, citrónová šťava, soľ, ml. čierne korenie
Príprava: Surovú mrkvu nastrúhame, zmiešame s majolkou, nakrájanou cibuľou, ochutíme citrónovou šťavou, osolíme, pridáme čierne korenie, podáváme na chlebe natretom maslom.

Mrkvová nátierka na chlebíčky
Potrebujeme: 2 väčšie mrkvy, 1 cibuľa, 1-2 majolky, 1 PL plnotučnej horčice, 1 PL nálevu zo zaváraných uhoriek
Príprava: Mrkvu nastrúhame na jemnom struhadle, cibuľu nakrájame na jemno a zmiešame so všetkými ostatnými ingredienciami. Natierame na plátky sendviča natretého maslom. Zdobíme plátkom rajčiny a vejárikom z kyslej uhorky.

Mrkvová nátierka s cibuľou a tvarohom
Potrebujeme: 15 dkg masla, 10 dkg tvarohu, 4 PL bieleho jogurtu, 1 menšia cibuľa, soľ, 1/2 lyžičky vegety, 1 lyžička nadrobno posekanej pažítky alebo iných byliniek, 2 rajčiny
Príprava: V miske rozmiešame maslo, tvaroh a biely jogurt. Pridáme na jemno nastrúhanú mrkvu, nastrúhanú cibuľu, pridáme trochu soli a vegety. Všetko dôkladne rozmiešame a dáme uležať aspoň na 1/2 hodinky do chladničky. Natierame na tmavé pečivo a zdobíme rajčinami.

Mrkvová nátierka s chrenom 1
Potrebujeme: 100 g majolky, 300 g karotky, 50 g chrenu, 1 PL horčice, citrónová šťava, soľ, čierne korenie, cukor
Príprava: Do majolky na jemno nastrúhame mrkvu, chren a pridáme jemne nasekanú cibuľku. Dochutíme horčicou, citrónovou šťavou, soľou, čiernym korením, štipkou cukru a dobre premiešame. Natierame na biele pečivo.

Mrkvová nátierka s chrenom 2
Potrebujeme: 300 g mrkvy, 1 majolka, chren podľa chuti, cibuľa, 1 PL horčice, citrónová šťava, soľ, čierne korenie
Príprava: Zeleninu nastrúhame, zmiešame s ostatnými prísadami a dochutíme. Podáváme s celozrnným pečivom.

Autor: Roman Baro, foto: FLORA.sk
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 0




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí. Zásady ochrany osobných údajov nájdete TU. )








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio ochrana osobných údajov