Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Zdravie
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Reklama    



Veľmi zdravá cibuľa (Allium cepa) dátum pridania
24-09-2007


Cibuľa má dezinfekčné účinky, podporuje činnosť žalúdku, čriev, pečene, žlčníka a slinivky brušnej. Je veľmi dôležitou potravinou pre diabetikov.


Cibuľa obsahuje až 89% vody a má veľa bielkovín, cukrov, minerálnych látok (najmä draslík, vápnik, fosfor, sodík, železo, síru, fluór). Najviac silice (nositeľ antibakteriálního účinku cibule)obsahuje šalotka. V cibuli je i mnoho bioflavonoidov (najmä vo fialovej, hnedej, červené a žltej – podstatne menej ich je čisto bielych odrodách) a zložky stimulujúce srdcovú činnosť. Flavonoidy pôsobia antioxidačne, znižujú krvný tlak, rozširujú cievy, pôsobia antioxidačne, podporujú účinok vitamínu C pri chorobách dýchacích ciest vrátane zápalu pľúc. Cibuľa obsahuje substancie, ktoré predchádzajú infarktu tak, že rozpúšťajú krvné zrazeniny – tromby. Celkovo môžeme povedať, že cibuľa udržuje srdce a cievy v dobrom stave a zaručuje im mladosť.

Cibuľa znižuje hladinu cholesterolu v organizme, rovnako ako cesnak. Cibuľa podporuje čiastočne i činnosť pečene a slinivky brušnej, čím ovplyvňuje dobré trávenie. Upravuje črevnú mikroflóru, ovplyvňuje priaznivo činnosť štítnej žlazy. Obsahuje vitamíny B a C. Nesmie sa však skonzumovať priveľa cibule, mohla by podráždiť tráviacu sústavu.

V ľudovom liečiteľstve sa cibuľa používa najmä pri zápaloch a kataroch horných dýchacích ciest.
– CIBUĽOVÝ OBKLAD: cibuľu pokrájame na kolieska, zabalíme do šatky, nahrejeme, a potom priložíme postihnutému na hruď a zakryjeme.
– TVAROHOVÝ OBKLAD S CIBUĽOU: nastrúhanú cibuľu vmiešame do tvarohu
– OBKLAD Z DUSENEJ CIBULE s vodou sa používa pri zápaloch
– OBKLAD Z PEČENEJ CIBULE - ak chceme urýchliť hnisanie vredu, priložíme pečenú cibuľu
– CIBUĽOVÁ ŠŤAVA: cibuľu rozkrojíme, rez posypeme cukrom a keď pustí cibuľa šťavu, jeme ju po lyžičkách – liečime tak nádchu a kašeľ. Podobne pôsobí i zmes cibuľovej šťavy s medom alebo žuvanie chlebovej kôrky pokvapkanej šťavou
– CIBUĽOVÝ OBKLAD z nastrúhanej cibule je vhodný na liečenie opuchnutého ďasna (napr. zápal pod zubom)

Cibuľa patrí medzi základné korenie a tvorí súčasť mnohých zmesí. Sušená cibuľa je vhodná do polievok a omáčok. Ak ju zmiešame s jogurtom a korením, môžeme ju pridať i do šalátu, takto sa pripraví výborný dresing. Ak ju dávame do šalátov, je vhodné pokrájanú cibuľu nechať najskôr chvíľu postáť v studenej vode, aby sa časť dráždivých látok odstránila. Cibuľa má silný dráždivý účinok a navyše, pretože bola generácie nadužívaná, mnoho ľudí je na ňu precitlivelých a spôsobuje im silné nafukovanie a následnú nevoľnosť. Je preto lepšie ju v takomto prípade nahradiť cesnakom a pažítkou.

Autor: Roman Baro
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 6



1 .. bez mena .. 27-07-2011 | 20:49:01
Mňammm ..... :-)

2 MLYNáROVá NIKA 03-03-2012 | 18:29:14
VEľMI DOBRý čLáNOK CIBUľA JE VEľMI ZDRAVá

3 .. bez mena .. 08-10-2012 | 16:36:23
cibuľku mám rada iba v zaváraninách :)

4 Ľudmila 17-01-2013 | 7:02:06
Ja môžem cibuľu i cibuľku vždy a všade.

5 mirka 03-10-2013 | 8:31:00
super clanok

6 Iveta 15-05-2015 | 2:50:40
Velmi poucny clanok Dakujem :-)




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí)








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

Aké bude počasie?
Predpoveď na
dnes

uvedené hodnoty sú
Max. denná /
/ Min. ranná
teplota

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio