Informoval o tom Európsky úrad pre
bezpečnosť potravín (EFSA) v Bruseli s odvolaním sa na britskú štúdiu, ktorú zverejnil britský lekársky časopis The Lancet. Štúdia poukazuje na to, že umelé potravinárske farbivá a konzervačné látky môžu u detí viesť k hyperaktívnemu správaniu. Britská agentúra Food Standards Agency (FSA) preto odporúča rodičom hyperaktívnych detí, respektíve postihnutých syndrómom ADHS (porucha koncentrácie a syndróm hyperaktivity), aby im nepodávali žiadne potraviny obsahujúce umelé farbivá. Ide o žltú (E110), chinolín (E104), červený azorubín (E122), červenú alluru (E129) a konzervačnú látku benzoan sodný (E211). Aby rodičia svoje deti uchránili pred hyperaktivitou stačí, aby im z jedálnička odstránili jedlá obsahujúce spomínané látky. Ako povedal profesor Jim Stevenson z Southamptonskej univerzity, na hyperaktivitu vplýva aj veľa ďalších faktorov, ale toto je aspoň jeden, ktorý je možné obmedziť. V súčasnosti EFSA testuje všetky potravinárske farbivá na ich znášanlivosť v ľudskom organizme. Podľa výsledkov určia, či budú potrebné ďalšie ochranné opatrenia.