Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.




KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | DOM A CHALUPA |                               ADRESÁR | REKLAMA | KONTAKT

NÁPOJE | ŽIVOTNÉ PROSTREDIE | ZAUJÍMAVOSTI | DOBRÉ RADY | GARDEN PARTY | VÝSTAVY | DISKUSIE K ČLÁNKOM                                                             MAPA STRÁNOK
Hľadať na stránkach

Nájdete nás aj
na FaceBook-u

Nájdete nás aj
na Youtube

Zdravie
PartnePartneri

Naposledy pridané


Najčítanejšie

Reklama    



Vlákninu v strave nezanedbávajú len dve percentá populácie dátum pridania
28-09-2007


V boji proti civilizačným ochoreniam pomáha i zdravá strava, ktorej súčasťou by mala byť podľa odporúčaní lekárov aj vláknina.


Vedci už v minulosti dokázali, že ľudia, ktorí do svojej stravy zaraďujú pravidelne vlákninu, majú menej často ochorenia srdcovo-cievneho systému, cukrovku, bývajú menej často obézni. Navyše zriedkavejšie sa u nich vyskytujú i ochorenia tráviacej sústavy a rakovina hrubého čreva. Práve kolorektálny karcinóm zaujíma v súčasnosti popredné onkologické ochorenia aj v slovenskej



populácii.

Vláknina je obsiahnutá v zelenine, ovocí, celozrnných obilninách či strukovinách, ktoré sú jej základnými zdrojmi, prípadne sa dá kúpiť v podobe doplnkov ku strave napríklad v lekárňach. Aktuálne sa ale iba dve percentá populácie stravujú tak, aby denne vo svojej strave prijali odporúčanú dennú dávku vlákniny, teda 25 až 30 gramov.

Existuje viacero typov vlákniny, jednotlivé druhy sa od seba odlišujú mierou, akou sa podieľajú na fermentácii v hrubom čreve. Niektoré vlákniny totiž obsahujú viac, iné menej fermentačných zložiek. Príkladom vlákniny so slabými fermentačnými zložkami sú otruby. Z hľadiska prevencie má ale vláknina s vyšším obsahom fermentačných zložiek väčší význam. Fermentácia vlákniny v hrubom čreve totiž vytvára mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré majú ochranný a regeneračný účinok na črevnú sliznicu, stimulujú rast prospešných baktérií - laktobacilov a bifidobaktérií a potláčajú rast škodlivých baktérií, znižujú tiež vstrebávanie tukov a cholesterolu, ako aj glykemickú odpoveď po užití sacharidov.

Autor: SITA (WEBNOVINY)
   

verzia pre tlač

Reakcie na článok počet príspevkov: 0




Vaša reakcia:


Podpis:


Odpovedzte na kontrolnú otázku: Akú farbu má SNEH?
(bez správnej odpovede automat nezaznamená Váš príspevok,
a obsah, ktorý ste napísali, sa stratí)








Partnerské portále

Posledné reakcie

Reklama



Najdiskutovanejšie

Aké bude počasie?
Predpoveď na
dnes

uvedené hodnoty sú
Max. denná /
/ Min. ranná
teplota

KVETY | ZÁHRADKA | OKRASNÁ ZÁHRADA | ZDRAVÁ VÝŽIVA | RECEPTY | PORADŇA | KUTIL | ENCYKLOPÉDIA | POHĽADNICE | ADRESÁR | REKLAMA | MAPA STRÁNOK | KONTAKT
Obsah stránok je predmetom autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona č.387/1997 Z.z. v platnom znení. Delphine Computers & Software Studio